Στη Μάλτα βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαλέτα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ίαν Μποργκ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Μάλτας, Άνγκλου Φαρούτζια.
Στο τραπέζι της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ίαν Μποργκ τέθηκε η εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας και της συνεργασίας τους τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και εντός των Διεθνών Οργανισμών, το μεταναστευτικό - προσφυγικό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Άνγκλου Φαρούτζια συζητήθηκαν οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Μάλτας, η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης.
Στις δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η εχθρική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», και πρόσθεσε: «Οι χώρες μας μοιράζονται την ίδια ισχυρή δέσμευση στην ειρήνη και τη σταθερότητα, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ». «Αρχές που παραπέμπουν στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών. Και την απαγόρευση της χρήσης βίας και της απειλής χρήσης βίας. Δυστυχώς αυτές οι αρχές είναι υπό επίθεση στον κόσμο μας. Συζητήσαμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Και οι δύο χώρες σταθερά καταδικάζουμε τις επιθετικές ενέργειες», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Τουρκία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Επίσης είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης οι παραπάνω αρχές είναι υπό απειλή από τον γείτονά μας, καθώς η χώρα μου αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία, σχεδόν θα έλεγα σε καθημερινή βάση. Μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε πως ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον ομόλογό του της Μάλτας και το θέμα της Λιβύης, σημειώνοντας: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι Ευρωπαϊκή Ενωση, Κύπρος, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες βγήκαν δημόσια και κατήγγειλαν το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης. Για Ελλάδα και Μάλτα είναι στόχος η προώθηση σταθερότητας στη Λιβύη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.