Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ οι απειλές πολέμου από την πλευρά της Άγκυρας εξαπολύονται πλέον ανοιχτά σε καθημερινή βάση. Για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο ενός πολέμου, το δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσίευσε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;» Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτοντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Τζίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.
Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Μάλιστα, έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές την ατάκα «...θα έρθουμε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα». Αντίστοιχα, ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας», απειλεί ο Μπαχτσελί.
Αυτό που πραγματικά θέλει ο Ερντογάν
Στο ερώτημα πού αποσκοπεί πραγματικά ο Ερντογάν, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Πάνω από όλα, θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του κόμματός του είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο και τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από 20 χρόνια. Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός πληθωρισμός 83%. Με την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση. Θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας «με κάθε μέσο», λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν μένει στα λόγια, καθώς μόνο την Πέμπτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 50 φορές.
Πώς θα μπορούσε η Τουρκία να προσπαθήσει να διεκδικήσει τις αξιώσεις της; Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανό ότι, σαν πρώτο βήμα, η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία πιστεύει ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Νησιωτικά λιμάνια όπως η Χίος, η Κως ή η Μυτιλήνη στη Λέσβο βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Με έναν ναυτικό αποκλεισμό, τα νησιά θα μπορούσαν να προσεγγιστούν μόνο αεροπορικώς. Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μέσα σε λίγες ώρες.
Τσαβούσογλου: Εχουμε συμφέροντα από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο
Στο μεταξύ, νέο παραλήρημα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτή τη φορά από το Στρασβούργο. Επί γαλλικού εδάφους της ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της από τη Συρία ως τη Λιβύη». Από το Στρασβούργο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε το βράδυ της Κυριακής (09.10.2022) ότι: «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη».
Τονίζοντας ότι αυτόν τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ήταν εκείνη που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαπίστωσε πως οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για να τερματιστεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όπως χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τατάρ : «Είμαστε Μουτζαχεντίν έτοιμοι για πόλεμο»
Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ βρέθηκε στην Τουρκία προσκεκλημένος του «Οργανισμού Τουρκικών Κρατών» και σε δηλώσεις του θύμισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους υποστήριξε ότι «μέσα σε 5′ λεπτά μπορεί να σταλούν κι άλλοι στρατιώτες στην Κύπρο» και «είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο». Ο Ερσίν Τατάρ από την περιοχή Ερζιντζάν στην Τουρκία για να παρακολουθήσει το «Διεθνές Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου», εκτόξευσε κι αυτός φιλοπολεμικές κραυγές, ευθυγραμμιζόμενος με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ως ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου), δημιουργήσαμε ένα κράτος με το πνεύμα των Μουτζαχεντίν. Είμαστε ο εκπρόσωπος όλων των τουρκικών δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ένα, οι γιοι του ίδιου έθνους», έγραψε ο Τατάρ στο Twitter:
Σχολιάζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ, ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους είπε: «Απάντησαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ».
«Οι 40.000 στρατιώτες μας είναι εκεί (σ.σ. στα Κατεχόμενα) κι, αν χρειαστεί, μέσα σε 5′ λεπτά, μπορούν να σταλούν κι άλλοι πολλοί. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι πάντα Μουτζαχεντίν. Φυσικά, το αγωνιστικό μας πνεύμα είναι παρόν και είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Αλλά φυσικά, κανείς δεν θέλει σύγκρουση ή πόλεμο αυτήν την εποχή. Δεν θέλω καν να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας από αυτές τις παραβιάσεις με πνεύμα συμφιλίωσης και να κάνει ό,τι είναι σωστό βάσει δικαίου», ανέφερε, καταλήγοντας ο Ερσίν Τατάρ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.