Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στον εναέριο ελλαδικό χώρο, παρά τα αυστηρά μηνύματα της Ελλάδας. Αυτή τη φορά τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 02:26, πάνω την Κίναρο, στα 19.000 πόδια. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Την ίδια στιγμή, δύο ακόμη γεγονότα, που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, ενίσχυσαν την άποψη ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει αποκλιμάκωση ούτε επανενεργοποίηση των καναλιών επικοινωνίας με την Αθήνα. Το πρώτο ήταν η ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη για έναρξη ερευνών στο λιβυκό πέλαγος, το δεύτερο ήταν η παρουσία του Ερντογάν στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας και η επιβεβαίωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπροστά σε ακόμη ένα διεθνές ακροατήριο επιδιώκει την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος αναφέρθηκε στην επιθετική ρητορική των Τούρκων και στις υπερπτήσεις. Μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι υπερπτήσεις γίνονται από το 1974 που φύγαμε από το ΝΑΤΟ, και μετά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων να κάνουμε αυτό που κάνουμε έως τώρα έχει αποδειχθεί σωστή εκ του αποτελέσματος. Από την εμπειρία μου και τα 38 χρόνια υπηρεσίας, έχω να σημειώσω πως κανένας μέσα από του υπουργείο Άμυνας δεν έχει εκφράσει την άποψη να καταρρίψουμε. Κάνουμε τις αναχαιτήσεις, δείχνουμε στον δυτικό κόσμο την επιθετικότητα των συμμάχων και νατοϊκών συμμάχων Τούρκων στη Δύση. Ως συνήθως, παίρνει χρόνο στους δυτικούς να μάθουν τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τώρα όμως το κατάλαβαν. Η προχθεσινή Σύνοδος της Πράγας ανέδειξε αυτό το θέμα, ο κ. Ερντογάν έβαλε ένα τεράστιο αυτογκόλ γιατί ο ίδιος έδειξε τι επιζητά η Τουρκία», τόνισε διευκρινίζοντας σχετικά με τις υπερπτήσεις. Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά των Τούρκων, ο κ. Εγκολφόπουλος υπογράμμισε ότι, «συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερπτήσεις έχοντας το πάνω χέρι. Δεν πάει για θερμό επεισόδιο. Δεν έχει τις δυνατότητες να το πάει».
Ο ρόλος των Rafale ως game changers
Ταυτόχρονα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας παρακολουθούν τα πάντα. Γι' αυτό και επίγεια, αλλά και εναέρια μέσα βρίσκονται σε ρόλο επιτήρησης και αναμένεται να παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. Τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο βέβαια έχουν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που αναμένεται να αποτελέσουν τον μεγάλο εφιάλτης της τουρκικής αεροπορίας! Κάθε ημέρα που περνάει οι Ελληνες ιπτάμενοι μαθαίνουν όλο και καλύτερα τα γαλλικά υπερόπλα και εξοικειώνονται στις πτήσεις μαζί τους. «Σκοπός μας είναι να πάρουμε αυτό το εργαλείο και να το πάμε ακόμη πιο μακριά και από τη στιγμή που θα λάβουμε τις εντολές για να το χρησιμοποιήσουμε τακτικά θα το κάνουμε στο 100%. Με αυτό το υπερόπλο η Πολεμική Αεροπορία έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αέρα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος», αναφέρει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας στον Alpha που βρέθηκε στην Μοίρα 332 με κωδικό όνομα «Γεράκι», εκεί όπου κάθε μέρα ανακαλύπτουν στον αέρα τις δυνατότητες των Rafale.
«Εχουμε πια στα χέρια μας ένα game changer που μπορεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή. Αυτό που εμείς ονομάζουμε ως: Game over απειλής! Τα Rafale μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις δυνατότητές τους και πάνω σε αυτή τη γαλλική ριπή, η ελληνική Αεροπορία χτίζει το μέλλον της επόμενης δεκαετίας» αναφέρει οπλουργός της μοίρας 332.
Οσο για το βλήμα Meteor που φέρουν επάνω τους τα Rafale, είναι ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε οπλικό σύστημα: «Οι πιθανότητες επιβίωσης εχθρικού μαχητικού εντός των 60 χιλιομέτρων είναι μηδαμινές. Είναι ίσως ένας από τους καλύτερους πυραύλους και μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα νέας γενιάς. Διαθέτει διαφορετικό κινητήρα και διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας σε σχέση με κάθε άλλο παλαιότερο βλήμα και το κάνει ακαταμάχητο σε μια απαιτητική μάχη».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένα οργανωμένο λόμπι που έχει καταφέρει σημαντικά νομοθετήματα που έχει πετάξει την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα των F-35 και θέτει σοβαρά προσκόμματα στην αναβάθμιση των F-16. Την ίδια στιγμή η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο λειτουργεί περισσότερο συμβολικά τη στιγμή μάλιστα που γίνονται συζητήσεις για πιθανές διευκολύνσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Κύπρος σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή. Οι ΗΠΑ μάλιστα έβγαλαν ξεκάθαρη δήλωσης καταδίκης της νέας τουρκολιβυκής συμφωνίας σκορπώντας χαμόγελα ικανοποίησης στην Αθήνα.
Το κυριακάτικο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Milliyet αναφέρεται στην αμυντική ισχύ που θα αποκτήσει η Ελλάδα στους αιθέρες πάνω από το Αιγαίο όταν φτάσουν τα F-35, καθησυχάζοντας όμως τους Τούρκους για τον ρόλο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Το κείμενο αναφέρεται σε διάφορες αντιλήψεις που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων των δύο χωρών και τις αποδομεί ή τις στηρίζει, ανάλογα. Αναφέρει συγκεκριμένα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Οζάι Σεντίρ στο άρθρο του: «Αν οι ΗΠΑ εγκρίνει την πώληση των F-16 χωρίς όρους, ο συσχετισμός στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διατηρηθεί. Αυτό είναι λάθος. Τα Rafale και τα F-35 που η Ελλάδα θα πάρει στο μέλλον είναι καλύτερα των F-16. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους «Meteor» οι οποίοι έχουν βεληνεκές 320 χιλιομέτρων ενώ οι πύραυλοι των F-16 έχουν μόλις 120 χιλιομέτρων.
Εκτός από τα Rafale και τα F-35, πυραύλους Meteor μπορούν να εκτοξεύσουν και τα μαχητικά Eurofighter και τα σουηδικά Gripen. Δεν χρειάζεται όμως να αποθαρρυνθούμε αμέσως καθώς η Τουρκία προοδεύει στην εγχώρια παραγωγή πυραύλων τόσο εδάφους – αέρος όσο και αέρος – αέρος. Μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα τα Rafale και τα F-35 στην Ελλάδα, που αναμένονται το 2028, οι πύραυλοί μας θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Στον σημερινό κόσμο, δεν μετρά μόνο ο αριθμός των αεροσκαφών αλλά τα πυρομαχικά που αυτά φέρουν, τα ραντάρ τους αλλά και το στίγμα που αφήνουν τα ίδια στα ραντάρ».
Γιάννης Οικονόμου: Καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη
Με τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της χώρας μας να συνεχίζονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα». Οπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, η Τουρκία προσπαθεί είτε με μυθεύματα είτε με παράνομες και έκνομες ενέργειες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να κτίσει πάνω σε αυτά το επόμενο βήμα των διεκδικήσεων. «Είμαστε σε εγρήγορση, ψύχραιμα, αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Όσοι ηγέτες έχουν αλαζονεία, ασπάζονται τον αναθεωρητισμό, ονειρεύονται στρατιωτικές νίκες, θερίζουν θύελλες όπως βλέπουμε και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απάντηση με 6 ελληνικές ασκήσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός Στρατός, ο Στόλος και η Αεροπορία θα ακολουθήσουν με μια σειρά ασκήσεων σε συνδυασμό με το Πολεμικό Ναυτικό έχοντας ως στόχος να διατηρηθεί η εγρήγορση και ετοιμότητα σε υψηλό επίπεδο είτε με εθνικές ασκήσεις, είτε σε συνεργασία με συμμάχους.
- Olympic Corporation
Η άσκηση Olympic Corporation ξεκίνησε ήδη στη Θράκη και λαμβάνουν μέρος ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις κυρίως με άρματα μάχης και πεζικό. Εγινε και πέρσι και συνεχίζεται να επαναλαμβάνεται, αφού σίγουρα «ενοχλεί» τους γείτονες λόγω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
- Aegean Seal
Η συνέχεια θα δοθεί με την άσκηση των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και συμμάχους στον Ευβοϊκό Κόλπο και μάλιστα θα γίνει δύο φορές. Πρόκειται για μια σημαντική άσκηση για τις «Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου» για τους γνωστούς ως «ΟΥΚάδες».
- Nemesis
Ακολουθεί η Nemesis στην Κύπρο, μια μεγάλη άσκηση που παίρνει μέρος το Πολεμικό Ναυτικό με πολλές ακόμη συμμαχικές δυνάμεις, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Είναι μία άσκηση θεσμός που γίνεται κάθε χρόνο και έχει το συμβολισμό της γιατί γίνεται στην Κύπρο!
- Τρίαινα και Αστραπή - Λόγχη
Οι επόμενες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι η Τρίαινα και η Αστραπή – Λόγχη! Γίνονται στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Είναι ασκήσεις του στόλου με στόχο να κρατάνε τα ελληνικά πλοία και τα πληρώματά τους σε επιφυλακή, σε εγρήγορση και ετοιμότητα.
- Νisis 2022
Στο πρόγραμμα υπάρχει και η Νisis 2022 που γίνεται στο νότιο Αιγαίο και λαμβάνουν μέρος πλοία του στόλου και ΝΑΤΟϊκές μονάδες. Μια ιδιαίτερα σημαντική που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
- Medusa Τέλος, η Medusa είναι η άσκηση που γίνεται με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και αυτή τη φορά θα γίνει στην Αίγυπτο τον προσεχή Νοέμβριο. Ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις με αεροσκάφη και πλοία θα λάβουν μέρος σε αυτή την άσκηση που επίσης έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.