Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως απολύτως χρήσιμη για την Ελλάδα και το δίκαιο των θέσεων της αποτιμά το κυβερνητικό επιτελείο την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα και δη το φραστικό επεισόδιο που προκάλεσε ενώπιον 41 ηγετών πέραν του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.  Η Αθήνα εκτιμά πως η απρόκλητη επίθεση εναντίον της χώρας μας στη μεγαλύτερη συνάθροιση ηγετών μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποκάλυψε τις νεο - οθωμανικες  φαντασιώσεις του Τούρκου Προέδρου και την έμπρακτη περιφρόνηση της τουρκικής ηγεσίας προς το Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, καταδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ποιος είναι ο επιτιθέμενος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: «Ολοι είδαν ποιος είναι ο Ερντογάν - Αν η Τουρκία θέλει μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αλλάξει πορεία»

Είναι βέβαιο άλλωστε πως είναι πολύ διαφορετικό να ακούς για την απειλητική τακτική της Άγκυρας εκ του μακρόθεν από το να τη βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου από τον Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε να έχει μεταβεί στην τσεχική πρωτεύουσα με «λυμένο το ζωνάρι» και αποφασισμένος να προκαλέσει ένταση. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτός ο δια ζώσης διάλογος σε διεθνές ακροατήριο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούν άπαντες τι πραγματικά αντιπροσωπεύει η Άγκυρα και ποιος διαφυλάττει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος πάντως διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε ο ίδιος προσωπικά προτίθενται - παρά το παράθυρο διαλόγου που αφήνει πάντα ανοιχτό - να αφήσουν καμία πρόκληση αναπάντητη. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους ηγέτες ενοχλημένους από την απόπειρα Ερντογάν να βάλει «φωτιά» σε ένα Φόρουμ με στόχο την ενότητα και τον συντονισμό δράσης απέναντι σε κοινά προβλήματα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το «επεισόδιο» στο δείπνο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στην Τουρκία επανέλαβε όσα είχε πει κατ’ ιδίαν στον ίδιο τον Ερντογάν για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Το «όπλο» των κυρώσεων κατά της Τουρκίας 

Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το στραπάτσο του Προέδρου της Τουρκίας που είδε το σχέδιο του να προσκρούει στην άμεση κι αποφασιστική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα λειτουργήσει ως φρένο στην επιθετικότητα του και την ακραία εμπρηστική ρητορική. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμάται πως με τη συμπεριφορά του - κι εφόσον εμμείνει στον ίδιο δρόμο - θα έχει βάλει το χέρι του στην απομόνωση της Τουρκίας, πολύ πιθανόν και στην επίσπευση της επιβολής  επιπλέον κυρώσεων εναντίον της χώρας του. 

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του Πρωθυπουργού πως «υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνουν  τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ακολουθήσει και αυτό τον δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές. Άρα, το πλαίσιο αυτό υπάρχει και ελπίζουμε αυτό να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη». Κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε τόνισε ότι οι κυρώσεις αποτελούν ένα «όπλο» που παραμένει πάντα στη «φαρέτρα» της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ζητηθεί η ενεργοποίηση του στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Ένα πιθανό ορόσημο αναλόγως των εξελίξεων είναι πιθανό να είναι και το προσεχές  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Το ερώτημα που πλανάται πια στον αέρα είναι πώς ο Ερντογάν θα εκτονώσει το θυμό του για τα «χαστούκια» που εισέπραξε στην Πράγα και ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

«Ραντεβού» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στην ενέργεια - Αισιοδοξία για αποφάσεις

Θετικό «ταμείο» κάνει η ελληνική πλευρά και στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, καθώς η πρόταση του Πρωθυπουργού και το τεχνικό σχέδιο που κατέθεσαν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία και ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου συνολικά, μπήκε εμφατικά πια στο τραπέζι και τη νέα εντολή που έλαβε η Κομισιόν για να καταθέσει νέο σχέδιο δράσης προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στις 20-21 Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει ώστε στις Βρυξέλλες να ληφθεί επιτέλους η απόφαση για την εφαρμογή μίας ενιαίας δραστικής παρέμβασης της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το στρεβλό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ιδίως του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο υπό την πίεση των συνθηκών και με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα να πλησιάζει, φαίνεται να διαμορφώνεται πλέον «κοινός τόπος» για τον τρόπο μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. «Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.