Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλά μηνύματα εκπέμπονται στον κόσμο από μία πολιτική δράση η οποία θα έπρεπε να έχει εξελιχθεί από την εποχή που προτάθηκε ως προοπτική για την Ευρώπη από τον πρόεδρο Μιτεράν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και αφορούσε την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Εξ αιτίας πολλών και διαφοροποιημένων πολιτικών επιλογών των κρατών της ευρύτερης Ευρώπης οι ηγέτες της δεν εμπνεύσθηκαν από το μήνυμα και προφανώς δεν ασχολήθηκαν με τις προοπτικές του μέλλοντος της.  

Η σοβαρότατη κρίση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα, πολιτική, ενεργειακή, γεωστρατηγική υποχρεώνει τις ηγεσίες 44 κρατών, της ευρύτερης Ευρωπαϊκής οικογένειας να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ειδικότερα τραπέζια εργασίας των ηγετών θα μελετήσουν δυνατότητες και προοπτικές που αφορούν στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, στην ανάπτυξη, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον.

Η συνάντηση έχει διεθνή ακτινοβολία και οι πρώτες δηλώσεις των ηγετών επιβεβαιώνουν ότι το συνολικό ενδιαφέρον στρέφεται στις πολιτικές συγκλήσεων και όχι στην πόλωση των αποκλίσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η ΕΕ των διεθνών προκλήσεων καλείται να δείξει το ανάστημά της στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εκπροσωπήσουν επάξια τα συμφέροντα των χωρών τους, αλλά θα κριθούν από τους λαούς και την ιστορία για την ικανότητα σύνθεσης των γεγονότων, αξιολόγησης των κοινών προοπτικών καθώς και των δράσεων που θα αποφασισθούν για να μη κυλήσει ο κόσμος στον παγωμένο χειμώνα, όχι μόνο της φύσης, αλλά του γενικευμένου πολέμου. Προφανώς και θα κληθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή και παράνομη κατοχή εδαφών της Ουκρανίας. Ο τρόπος που θα επιλεγεί μάλλον θα περιέχει περισσότερο πολιτική παρά επίδειξη ισχύος. Το ίδιο θα συμβεί και με τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη εξ αιτίας των τουρκικών επιλογών, που ανατρέπουν και ακυρώνουν πολλές ενιαίες πολιτικές και γεωστρατηγικές κινήσεις για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας του κόσμου στον 21ο αιώνα.

Ήδη με τη δημόσια δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε το πλαίσιο πολιτικής που προωθεί τα συμφέροντα της χώρας. Διεμήνυσε με πολιτική καθαρότητα και ισχυρή επιχειρηματολογία, προσαρμοσμένη στα κοινά συνολικά συμφέροντα χωρίς να αφήνει περιθώρια παρανοήσεων, ότι η Ελλάδα συμμετέχει ουσιαστικά και ενεργά στη συνολική προσπάθεια, αλλά όλοι οι συνομιλητές οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο, την ανεξαρτησία των κρατών, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τους όρους καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η επίδειξη ισχύος δια των όπλων αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συνόδου της Πράγας. Υπογράμμισε με τον τρόπο του ότι η ευκαιρία που διανοίγεται δεν μπορεί να πάει χαμένη. Κατά την άποψη πολλών δεν επιτρέπεται να γράψει ξανά ο ιστορικός ότι «το Συνέδριο απλώς χόρευε» όπως η ιστορία αναφέρεται στο Συνέδριο της Βιέννης (1815).  

Διαφορετικές τακτικές επιλέγει ο πρόεδρος της Τουρκίας προσυνεδριακά. Προφανώς προτιμά να προσαρμοσθεί στις επιταγές της μεγάλης Συνόδου προβάλλοντας προφίλ παγκοσμίου ηγέτη που αυτόνομα θα κινηθεί/προσαρμοσθεί στις επιταγές της διαμορφούμενης Ευρώπης. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η πολιτική που εκφράζεται δια του κυρίου Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος διερμηνεύει μάλλον ορθολογικότερα τις διαθέσεις των χωρών έναντι της Τουρκίας. Η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν και η επιδιωκόμενη συνάντηση της Τουρκίας με την Αρμενία, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, δημιουργούν ασφαλέστερο περιβάλλον για τον κ. Ερντογάν, προκειμένου να επιστρέψει στο λαό του και με αξιοπρέπεια να ανακοινώσει ότι η χώρα του ακούστηκε ισότιμα από όλους.

Πολλά σημαντικά συμβαίνουν στην προετοιμασία της Πράγας, αλλά δεν είναι σκόπιμο να τα αναλύσουμε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο περιβάλλον εμπιστευτικότητας που επιδιώκουν όλοι οι συμμετέχοντες. 

Την ώρα που ο κόσμος καταβάλλει μία σημαντική προσπάθεια συντονισμού ο διευρυμένος Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών κρατών αποφασίζει να μειώσει κατά 2% την παγκόσμια παραγωγή του εντείνοντας την αβεβαιότητα των λαών. Όμως επειδή η ενεργειακή κρίση αφορά ιδιαιτέρως το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναλογισθούμε και να συμπεριλάβουμε στις παραμέτρους της κρίσης ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου έχει αποχωρήσεις από τον ΟΠΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε εγκαίρως να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, παρά τις επιφυλάξεις μέσα στην κυβέρνηση του, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, που θεωρούν ότι οποιοσδήποτε φίλος της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός μας. Ευτυχώς η λογική και η ωριμότητα των σημαντικών πολιτικών αποφάσεων ξεπερνούν το δισταγμό όσων πολιτεύονται με τιμωρητική διάθεση έναντι της Τουρκίας.

Η θέση της Ελλάδος στη Σύνοδο της Πράγας είναι πολύ σημαντική και ο ενεργειακός διάλογος που φαίνεται ότι δρομολογείται, μάλλον θα περνά από την Αθήνα, που με πολύ επιτυχία δημιούργησε τις τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες και συμμετέχει στο Gas Forum. Η ευρύτατη περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο που αποδέχεται τις ίδιες αρχές που αναδεικνύει και η Σύνοδος της Πράγας, δηλαδή την κυριαρχία και ανεξαρτησία όλων των μελών, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον σεβασμό των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.