«Η Ελλάδα κλείνει όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αλλά κρατά ανοικτή την πόρτα του διαλόγου» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα προσεrχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και καλούμενος να απαντήσει στα όσα υποστήριξε μία ημέρα νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας να βαδίζει στον δρόμο της προκλητικότητας κατά της χώρας μας. «Η Ελλάδα ουδέποτε προκάλεσε. Απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης που ξεκαθάρισε πως: «Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εκνευρισμός από την ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν
«Είχα την ευκαιρία ενώπιων των 43 ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και τον ΟΗΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Aισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα οτι έχουμε το δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Ηταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες, και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και τα όσα θα συζητηθούν στην Πράγα. «Στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα που μας απασχολεί όλους, τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας τη Ρωσίας να εργαλειοποίηση των πηγών ενέργειας εις βάρος της Ευρώπης» ανέφερε αρχικά.
Συμπλήρωσε δε πως: «Πιστεύω ότι οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει ώστε στο επόμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις για μια δραστική παράβαση στην αγορά. Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό που η ελληνική κυβέρνηση έλεγε εδώ και μήνες. Ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτό τον τρόπο να διευκολυνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων στο δικό μας επίπεδο σε λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».
«Να εξαλείψουμε μια καλή αυτά τα άθλια δίκτυα των διακινητών»
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δύο τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, θέτοντας και την Τουρκία προ των ευθυνών της. «Να εκφράσω ακόμα μια φορά τη βαθιά μου θλίψη. Όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το ελληνικό λιμενικό, η ακτοφυλακή κι όλες οι άλλες κρατικές οι κρατικές υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν απελπισμένους ανθρώπους που μπήκαν δυστυχώς σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες».
Συνέχισε, δε, σημειώνοντας: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Και καλώ για ακόμη μια φορά την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε να εξαλείψουμε μια καλή αυτά τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων, να μη χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει - το έχει αποδείξει άλλωστε - μπορεί να κάνει περισσότερα, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα το οποίο γεννάται στη ρίζα του κι αυτό έγκειται στις βάρκες που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που κάνει με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά τα τελευταία τρία χρόνια. Να υπερασπίζεται τα σύνορα της, ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει όποιον κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα».
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από δημοσιογράφου Bloomberg για το αν ο ίδιος βλέπει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου αλλά και πότε θεωρεί πώς θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Οπως γνωρίζετε, έχουμε προτείνει και υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο. Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα.
Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.