Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί  ψύχραιμα αλλά αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση και την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να μην αφήνει αναπάντητη καμία εξωφρενική συκοφαντία εναντίον της χώρας μας ιδίως από εκείνους που έχουν επιλέξει συνειδητά το δρόμο των απειλών και των ύβρεων, επιβεβαίωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δια ζώσης φραστική αντιπαράθεση που πυροδότησε απρόκλητα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, επιχειρώντας εμφανώς να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου.

Διαβάστε ακόμη: Πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν μετά την απρόκλητη επίθεση στο δείπνο: «Πάψτε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών»

Ο Ερντογάν ξεπέρασε και εξέθεσε εαυτόν στην Πράγα - Ψύχραιμος κι αποφασιστικός ο Μητσοτάκης

Η απόπειρα Ερντογάν όμως να «κοντύνει» την Ελλάδα στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών (αφού προηγουμένως είχε επικρίνει και την Ε.Ε) με καταφανώς ανυπόστατες κατηγορίες καταφανή ψεύδη ότι είναι αυτή που προκαλεί και ανεβάζει την ένταση την Ανατολική Μεσόγειο, όχι απλώς έπεσε στο κενό, αλλά εξέθεσε τον ίδιο. Αφενός αποκάλυψε τον αναθεωρητισμό του, αφετέρου την προσωπική εμπάθεια που έχει για τον Πρωθυπουργό για το αναβαθμισμένο κύρος της Ελλάδας στην  παγκόσμια πολιτική σκηνή και την επιτυχημένη επίσκεψη του στις ΗΠΑ που άλλαξε την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αιφνιδιάστηκε καθώς συνηθισμένος στους μονολόγους δεν υπολόγισε την άμεση, τεκμηριωμένη, αυστηρή αλλά σε εντελώς διαφορετικό ύφος και  εντέλει αποστομωτική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μητσοτάκης: Καμία ανοχή σε απειλές - διάθεση για διάλογο υπεύθυνων ηγετών

«Καμία ανοχή σε απειλές και αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας - διάθεση για συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου χωρίς ακραία ρητορική όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες», ήταν το πνεύμα της απάντησης του Πρωθυπουργού, στη γραμμή που είχε χαράξει πρόσφατα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποφεύγοντας να παρασυρθεί στον κατήφορο που επιδίωξε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Ο Πρωθυπουργός απάντησε με τη στόφα, το ύφος και την αμεσότητα ενός Ευρωπαίου ηγέτη που γνωρίζει καλά την νοοτροπία των ομολόγων του και την ατμόσφαιρα τέτοιων Φόρουμ», σημείωνε η ελληνική πλευρά, την ώρα που αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα «νταηλίκια» Ερντογάν σε μία τόσο υψηλού επιπέδου Σύνοδο ήταν άνευ προηγούμενου που ξεπέρασαν ακόμα και τον εαυτό του, ενώ σίγουρα ξένισαν τους συνδαιτυμόνες του.

Πέραν του ότι οι κουτσαβακισμοί δεν τον χαρακτηρίζουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε λόγο να χάσει την ψυχραιμία του και να πέσει στην παγίδα ενός σφοδρού λεκτικού μπρα ντε φερ. Ο ίδιος είχε το δίκιο με το μέρος του και στο πλευρό του εταίρους και συμμάχους, που έχουν ήδη καταδικάσει απερίφραστα δημοσίως την τουρκική  επιθετικότητα καλώντας τον κ. Ερντογάν να μην προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος κουβαλούσε ως «φορτίο» τις ευθείες πολεμικές απειλές του «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» και την προσπάθεια αναβίωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μόνο συστάσεις και όχι ευήκοα ώτα για τον Ερντογάν στην Πράγα

Πηγές από την Αθήνα μάλιστα σημείωναν ότι στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Ταγίπ Ερντογάν δε βρήκε ευήκοα ώτα. Αντιθέτως, εισέπραξε συστάσεις να σταματήσει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Όπως αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γαλλική Προεδρία του απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν  στο τετ α τετ τους, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ένταση στο Αιγαίο, στη σκιά του μηνύματος που είχε εκπέμψει από το Ελιζέ μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα επιτρέψει αναταραχή στην περιοχή.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η αμηχανία στην οποία περιήλθε ο Τούρκος Πρόεδρος, αποτυπώθηκε και στη γεμάτη αντιφάσεις συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο. Ο ίδιος φάνηκε από τη μία να χαμηλώνει τους τόνους ως προς την απειλή «θα έρθουμε νύχτα», υποστηρίζοντας ότι η φράση αυτή έχει αποδέκτες όσους «επιτίθενται» στην Τουρκία και όχι αποκλειστικά την Ελλάδα, δείχνοντας όμως αμετανόητος. Παράλληλα, ενώ τη μία στιγμή έλεγε για τη χώρα μας πως «ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα» κατόπιν άνοιγε ένα παράθυρο για ευκαιρία συνομιλιών εντός του έτους.

Προσπάθησε, δε, μάταια να παρουσιάσει την Τουρκία ως μία φιλειρηνική δύναμη που δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονές της, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην Ευρώπη καλώντας τη να μη στηρίζει «παράνομες» δραστηριότητες και δεν υποχώρησε στην απειλή να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν πάντως να διατυπώσει έστω και λιτά τη νέο-οθωμανική τακτική του σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποδεικνύει  ότι δεν πρόκειται απλώς για λεονταρισμούς αλλά για συνειδητό σχέδιο εναντίον της Ελλάδας και το κυριότερο ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την επόμενη κίνησή του.

Στο «μενού» των 27 της Ε.Ε. από τον Μητσοτάκη η τουρκική επιθετικότητα

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, όπου θα δώσει την πρώτη δημόσια απάντηση στην απρόκλητη και απροκάλυπτη επίθεση του Τούρκου Προέδρου. Η τουρκική επιθετικότητα όμως θα μπει πιο αναλυτικά στο «μενού» των 27 ηγετών αμέσως μετά, όπου ο Πρωθυπουργός θα εκθέσει το σύνολο της απαράδεκτης συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας που τορπιλίζει διαρκώς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επί τάπητος θα τεθούν από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με αιχμή και τη διπλή ναυτική τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο, μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και τις καθημερινές εμπρηστικές ρητορικές επιθέσεις που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Και φυσικά το νέο μνημόνιο με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.