Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα για γκάζι στην ανάληψη τολμηρής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη στρέβλωση της αγοράς ενέργειας, με στόχο την υιοθέτηση της πρότασής του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα εκπέμψει στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα ο Πρωθυπουργός, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τις κοινωνικές και δημοσιονομικές αντοχές των κρατών μελών από επιπλέον καθυστερήσεις. Η πρότασή του εξάλλου έχει προσλάβει πλέον άλλη δυναμική με τη στήριξη 14 ακόμα χωρών της Ε.Ε. και το παράθυρό που άνοιξε για την υλοποίησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: Αυξήσεις «φωτιά» σε καφέ, ζάχαρη και γάλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Γραφήματα)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες χώρες που ανήκαν στις λεγόμενες «σκληροπηρυνικές» και δεν άκουγαν κουβέντα μέχρι πρότινος για το εν λόγω μέτρο, όπως η Φινλανδία, έχουν αρχίσει να αμβλύνουν τις αντιδράσεις τους, ενώ μετά τη δριμεία κριτική που της ασκήθηκε για απομάκρυνση από την απαιτούμενη αλληλεγγύη εξαιτίας του εθνικού πακέτου των 200 δις και η Γερμανία φαίνεται να το συζητά, εφόσον απαντηθεί η ανησυχία που εγείρουν και άλλες χώρες για την επάρκεια του εφοδιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στο κοινό πάνελ που βρέθηκε χθες για την ενέργεια και την οικονομία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της».

Με την ενιαία αποτελεσματική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στο διαρκές ανοδικό ράλι των τιμών, να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη συνοχή της, το βάρος στη σημερινή Σύνοδο θα δοθεί στην προσπάθεια πειθούς για τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα των όρων της τεχνικής πρότασης που κατέθεσαν χθες Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία υπό την κωδική ονομασία «δυναμικός διάδρομος τιμών», προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις και να εξασφαλίσουν τη διευρυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκρισή της.

Η συζήτηση για την εφαρμογή της πρότασης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, οι συσχετισμοί δυνάμεων όμως θα βολιδοσκοπηθούν καλύτερα σήμερα. Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Δεδομένου πως άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται ότι ο επικείμενος δύσκολος χειμώνας δεν αφήνει περιθώρια χρόνου για παλινδρομήσεις καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πιέζονται ασφυκτικά, εκτίμησε ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει.  Και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξάλλου έχει τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει ένα «κβαντικό άλμα».

Η καλά επεξεργασμένη τεχνική πρόταση που κατέθεσαν οι 4 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας προβλέπει ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν, το οποίο θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων αγορών όπως το Henry Hub στις ΗΠΑ, ο δείκτης της Ασίας και της Αυστραλίας. Μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την πρόταση το πλαφόν θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς να στοχοποιεί εισαγωγές συγκεκριμένης προέλευσης ή συγκεκριμένα πεδία χρήσης του φυσικού αερίου, θα είναι αρκετά υψηλό ώστε να επιτρέπει στην αγορά να λειτουργήσει χωρίς να δημιουργεί ελλείψεις αλλά εξαλείφοντας ακραίες τιμές και θα έχει ευελιξία ώστε αν απειλείται η επάρκεια να επιτρέπονται αγορές και πέραν αυτού. Παράλληλα, θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ενώ θα συνδυαστεί από την εντατικοποίηση των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας.

Στόχος του σχεδίου είναι ο μετριασμός των πληθωριστικών πιέσεων, η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, ο περιορισμός των υπερκερδών των εταιρειών φυσικού αερίου, καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχών στον ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο τρόπος υπολογισμού μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο που δε θα επιβαρύνει υπερβολικά τους ευρωπαίους καταναλωτές και ταυτόχρονα θα ικανοποιεί τους προμηθευτές, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουν να πουλούν αερίου στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.