Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Τούρκοι έκαναν... απόβαση στην Λιβύη, καθώς μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ταξίδεψε και μια κουστωδία υπουργών, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα μεταβεί στο Κάιρο μόνο ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης. Η κίνηση αυτή, αποδεικνύει ότι η Τουρκία παίζει... τα ρέστα της, πατώντας σε μια άκυρη συμφωνία, όπως είναι αυτό το περιβόητο «τουρκολυβικό μνημόνιο», το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Πλέον ανοίγουν νέο μέτωπο, μετά το Αιγαίο και την Κύπρο, με «παράθυρο» για τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης.

«Ξαφνικά χθες το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας βρέθηκε χθες στη Λιβύη, δεν ξέραμε ότι θα πάνε όλοι αυτοί, μόνο ότι θα επισκεφθεί τη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συμφώνησαν και για έρευνες νότια της Κρήτης μπορεί να είναι πράγματι εντός του ΑΟΖ της Λιβύης, άλλα υπάρχουν περιοχές που το τουρκολιβυκό μνημόνιο τέμνεται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου» εξήγησε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Δεν έχει τεθεί σε ισχύ το «τουρκολυβικό μνημόνιο»

Οι Τούρκοι πάντως, υπέπεσαν σε διπλωματική γκέλα ολκής, καθώς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναΐλα Αλ Μανγκούς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, καθώς αναμένονται διαδικασίες επαλήθευσής του στον ΟΗΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αιφνιδιασμένου Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απάντησε ότι «η συμφωνία εκτελείται και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ». Εκεί ακολούθησε μια παγωμάρα, την οποία προσπάθησαν να καλύψουν με τοποθετήσεις σε άλλα θέματα.

Οι αντιδράσεις για το άκυρο μνημόνιο δεν περιορίζονται ωστόσο μόνο στην Αθήνα, που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το «μνημόνιο» που δεν έχει καμία διεθνή ισχύ, καθώς υπήρξε έντονη αντίδραση κι από το κοινοβούλιο της Τρίπολης, που ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Η Τουρκία θεωρεί δεδομένα κάποια πράγματα, αλλά στη Λιβύη επικρατεί χάος» εξήγησε ο Μανώλης Κωστίδης. Ενδεχομένως αργότερα να σχεδιάζονται και σεισμογραφικά αλλά και γεωτρύπανα νότια της Κρήτης σε περιοχές που ενοχλούν την Ελλάδα τόνισε.

Παραληρούν τα τουρκικά μέσα και θέλουν να «ανέβουμε σε μερικά νησιά»

Η τουρκική προπαγάνδα πάντως, καλά κρατεί στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Για «συμφωνία που θα κάνει να σκάσουν οι εχθροί της Τουρκίας και της Λιβύης» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ακσάμ. Οι δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και όχι μόνο, για «αποχώρηση της Ελλάδας» από τη Συνθήκη της Λωζάνης «άνοιξε την όρεξη» των τουρκικών ΜΜΕ, που συντηρούν την εθνικιστική φρενίτιδα της Αγκυρας. «Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γείτονα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, συζητώντας με πρωτοφανή επιπολαιότητα ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των ελληνικών νησιών!

«Ο Χουλουσί Ακάρ με τη δήλωση του πως "αφού παραβιάζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε σημαίνει πως αποχωρείς από τη Συνθήκη᾽᾽ ουσιαστικά θέλει να πει στον Μητσοτάκη πως θα χάσεις το έδαφος στο οποίο στέκεσαι και θα το φέρουμε προς συζήτηση"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν.

«Αφού ρισκάρεις να βγεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε εγώ δεν θα την λάβω υπόψη και τι θα κάνω;» διερωτήθηκε υποκριτικά. Στην ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ: «Τότε μπορώ να ανέβω σε κάποια νησιά. Ή να κάνω κάποια ενέργεια προς τα νησιά τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». «Άρα, μιλάμε για στρατιωτική ενέργεια» σημείωσε ο Χακάν. «E ναι, αφού με διπλωματία δεν έγινε κάτι και παραβιάζουν τις Συνθήκες» απάντησε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Η αντίδραση της Αθήνας

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση μετά την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Αγκυρας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη»

ΕΕ: Μην λέμε ό,τι λέγαμε το 2019...

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

»Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.