Μενού
  • Α-
  • Α+

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία αφενός και αφ 'ετέρου προς τη Γερμανία, με αφορμή την ενέργεια και την ακρίβεια στο φυσικό αέριο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη συνάντησή του ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του. «Η χώρα μας θέλει το διεθνές δίκαιο και το διάλογο μέσω αυτού και μόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας τη στήριξη της Ευρώπης στις ελληνικές θέσεις.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύμμαχο και τις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στις σκέψεις της Τουρκίας για απόκτηση μαχητικών F-16 εκτός και αν σταματήσει τις προκλήσεις προς τη χώρα μας. Στην τροπολογία «χαστούκι» για τον Ερντογάν, που κατατέθηκε από τον Μενέντεζ, μπαίνει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία εκτός και αν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και στις Επιτροπές Άμυνας

  1. ότι πρώτον μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ,
  2. καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ σε εκδήλωση ομογενών στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδος.

Με δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθιξε και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας πως στις επόμενες συνόδους πρέπει να βρεθεί λύση, υπέρ των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κρατικών προϋπολογισμών. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη θέση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, λύση την οποία, προς το παρόν, τόσο οι χώρες του Βορρά και η Γερμανία  όσο και η Κομισιόν γενικότερα, απορρίπτουν.

Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο γύρω από το ζήτημα του φυσικού αερίου, στις Βρυξέλλες. Γερμανία, Κομισιόν αλλά και άλλες χώρες που τάσσονται επίσης κατά της επιβολής πλαφόν, τίθενται από τη μια πλευρά, γιατί όπως ουσιαστικά υπαινίχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορούν να το πληρώσουν πιο ακριβά ενώ «απέναντι είναι 15 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - που θέλουν να μπει ένα όριο στις τιμές.

Γι' αυτό υπήρξε και αρκετός εκνευρισμός στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, καθώς οι 15 χώρες επιμένουν καιρό τώρα ( Ήδη από το προηγούμενο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας), στην θέση αυτή, δίνοντας σαφέστατη εντολή προς την Κομισιόν να καταθέσει κάποια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που δεν έχει συμβεί. Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό που υποστηρίζεται ευρέως πλέον είναι κατ’ ουσίαν πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσεται με την Γερμανία, η οποία δηλώνει ανοικτά πως δεν υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν τόσο για λόγους ιδεολογικούς όσο και εξαιτίας ανησυχίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού για το φυσικό αέριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.