Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη και εκείνον της ενεργειακής γέφυρας του Νότου με το Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) στις 11 το πρωί στη Σόφια, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στον χαιρετισμό του θα αναδείξει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας και τις προοπτικές εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο IGB σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα «κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη», συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Παρόντες στη Σόφια θα είναι επίσης οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών. Οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Αζερμπαϊτζάν και ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, καθώς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς επαφές συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ενέργειας, κώστα Σκρέκα.
Στο επίκεντρο σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα βρεθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ στο τετ α τετ με Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Iλχάμ Αλίεφ, η ατζέντα θα επικεντρωθεί στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Πλαφόν στην ενέργεια & τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν
Ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην οποία θα επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη αποφασιστικής ευρωπαϊκής δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανοδικού ράλι των τιμών ενέργειας, επιμένοντας στη γενική επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. Την πρόταση αυτή άλλωστε στηρίζουν ήδη 15 χώρες μαζί με την Ελλάδα, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ενόψει του σχεδίου δράσης που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Στο μέτρο αυτό άλλωστε θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει επίσης εκτενώς την κ. Φον ντερ Λάιεν σχετικά με την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, που ενέχει ακόμη και πολεμικές απειλές, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της περιοχής, σε μια περίοδο που το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία νέα εστία έντασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την πάγια θέση της χώρας μας ότι «τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα» η οποία συνιστά κόκκινη γραμμή όλων των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.