Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκληρό μπρα ντε φερ με αιχμή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα μονοπωλήσει τη συζήτηση, αναμένεται στο σημερινό κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χωρισμένες σε στρατόπεδα και το παρασκήνιο άγριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, η Ελλάδα και οι 14 χώρες που έχουν συνυπογράψει την επιστολή προς την Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη συνολικά μέσω αγωγών ή με τη μορφή LNG, επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε εντατικές προσπάθειες να πείσουν την Τσεχία να συνταχθεί στο πλευρό τους, για την επίτευξη του «μαγικού» αριθμού 16.

Διαβάστε ακόμη: Κώστας Σκρέκας: «Καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας η συμφωνία ΔΕΠΑ - TotalEnergies»

Εάν αυτό συμβεί θα συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για το καθεστώς ενισχυμένης πλειοψηφίας στους 27 της Ε.Ε., το οποίο βάσει Κανονισμού είναι δεσμευτικό, υποχρεώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει αποδεκτή την πρόταση και να την εντάξει στο σχέδιο δράσης που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα προς το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες θα επιδιώξουν να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις προς ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που δοκιμάζονται και αποσυμπίεσης των εθνικών προϋπολογισμών από τα αλλεπάλληλα οικονομικά πακέτα στήριξης.

Όπως μεταφέρεται στο Reader από έγκυρη πηγή, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Πρέσβεων με την Τσεχία είναι σε προχωρημένο στάδιο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εκτός απροόπτου θα βρεθεί η χρυσή τομή για την πολύτιμη υπογραφή της. Άλλες πηγές πάντως διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς όπως επισημαίνουν οι εκατέρωθεν παρασκηνιακές πιέσεις για να επηρεαστεί τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο δράσης της Κομισιόν είναι τόσο ασφυκτικές, που ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το μέτωπο των 15 χωρών στις οποίες συμπεριελήφθη και η Γαλλία, θα παραμείνει συμπαγές μέχρι τέλους, καταφέρνοντας να προσθέσει σε αυτό τη μία επιπλέον «ψήφο». Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Θρίλερ δίχως τέλος στις Βρυξέλλες

Το «θρίλερ» των Βρυξελλών για την ενεργειακή κρίση και το πλαφόν φυσικά δεν αναμένεται να λάβει τέλος σήμερα. Στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας όμως θα γίνει καλύτερη βολιδοσκόπηση των ισορροπιών. Απέναντι στους 15 θα βρίσκονται σίγουρα οι λεγόμενες σκληροπυρηνικές χώρες. Η Γερμανία που λέει κατηγορηματικά «όχι» σε ένα πλαφόν συνολικά με το επιχείρημα ότι διακυβεύεται η επάρκεια, η Ολλανδία που δεν θέλει να χάσει το προνόμιο του χρηματιστηρίου ενέργειας και η Δανία που είναι παραγωγός. Στη μέση θα βρίσκεται σίγουρα η Κομισιόν, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που δέχεται πυρά για καθυστέρηση στη λήψη γενναίων αποφάσεων και εμμένει στην πρόταση για πλαφόν μόνο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, την ώρα που η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανοίγει  παράθυρο για την υιοθέτηση της πρότασης των 15 εάν δεν αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές.

Σύμφωνα με την κ. Σίμσον στο τραπέζι παραμένουν το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, η χρηματοδότηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, η ειδική εισφορά στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στα διυλιστήρια και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Κώστας Σκρέκας πάντως αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου δυναμικότητας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Σε εθνικό επίπεδο, δε, πηγές του Υπουργείου Ενέργειας υπογράμμιζαν στο Reader τη σπουδαιότητα της συμφωνίας ΔΕΠΑ - TotalEnergies για την προμήθεια LNG της Ελλάδας με δύο πλοία μηνιαίως και για διάστημα 5 μηνών, σημειώνοντας πως η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σχεδόν σε εκείνη που καταναλώνει η χώρα μας από τη Ρωσία σε αυτό το διάστημα, ενώ μας θωρακίζει σε επίπεδο τροφοδοσίας καθώς με την προσθήκη μίας – δύο αγορών ακόμα καλύπτεται το σύνολο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ακόμα και στο απευκταίο σενάριο της πλήρους διακοπής της στρόφιγγας από τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.