Μπορεί η επιχείρηση σπίλωσης της Ελλάδας στην οποία επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ να έπεσε στο κενό και να του γύρισε μπούμερανγκ, αλλά η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τον... χαβά της, καταδεικνύοντας ότι δεν θα υποχωρήσει από τα νέο-οθωμανικά αυτοκρατορικά της σχέδια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τη σκυτάλη της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με στόχο να εμφανίσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη και την Τουρκία ως δήθεν θύμα, πήρε ο Χουλουσί Ακάρ, επιδιώκοντας παράλληλα να ρίξει στην Αθήνα τον μουτζούρη για τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας. Το παιχνίδι αυτό, ωστόσο, βρίσκει όλο και λιγότερους αποδέκτες και αυτό το εισέπραξαν ο Τούρκος Πρόεδρος και η αποστολή του στη Νέα Υόρκη, από όπου έφυγαν άπραγοι, έχοντας πάρει τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τις ΗΠΑ το μήνυμα «να μην παίζει με την Ελλάδα και το Αιγαίο».
Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα
Στην Αθήνα πάντως έχουν γνώσιν οι φύλακες. Η κυβέρνηση πέραν της σταθερής στρατηγικής διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία ανέδειξε με αποδείξεις ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαράσσοντας ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας, παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και αποκρυπτογραφούν διαρκώς τα σχέδια που υποκρύπτουν οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επικαιροποιώντας τον ελληνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους σε όλα τα επίπεδα. Ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα είναι το τρίπτυχο της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές και «όπλα» της Ελλάδας το Διεθνές Δίκαιο, η αλήθεια και οι ισχυρές συμμαχίες της.
Οι αιτίες της επιθετικότητας Ερντογάν
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν το κρεσέντο επιθετικότητας κατά της Ελλάδας σε 4 παράγοντες. Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Τουρκίας, στη στρατηγική συσπείρωσης του εθνικιστικού ακροατηρίου ενόψει των εκλογών το 2023, στη βαθιά ενόχληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την απήχηση που είχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και τη γενικότερη αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα όπου η θέση της είναι πιο ισχυρή από ποτέ, αλλά και σε ένα πιο βαθύ και ανησυχητικό ζήτημα για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ - αυτό του προσανατολισμού της Τουρκίας - όπως λένε ξανά - προς μια ευρωασιατική λογική.
Ραντεβού (;) στην Πράγα
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην Πράγα και τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου, όπου έχουν κληθεί και χώρες εκτός της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων η Τουρκία. Η παρουσία του Ερντογάν εκεί θα κρίνει πολλά, ιδίως μετά το παράθυρο μίας συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που άνοιξε για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» και παρά τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σίγουρο ότι σε αυτό το παράθυρο εξομάλυνσης της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλλαν οι πιέσεις της Δύσης προς τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα την αποκλιμάκωση ή ένα τετ α τετ των δύο ηγετών. Εξάλλου για αυτό απαιτούνται πρώτα σαφή βήματα αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας.
Ο Πρωθυπουργός πάντως από τη ΔΕΘ είχε προϊδεάσει για τη δική του στάση στην Πράγα στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέξει την παρουσία του εκεί, ξεκαθαρίζοντας πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν οι ακρότητές του συνάδουν με μία χώρα που θέλει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.