Μενού
  • Α-
  • Α+

Δημοσίευμα του Al Jazeera αναφέρεται στις πολιτικές διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει του δύσκολου χειμώνα που περιμένει την Ευρώπη στο ενεργειακό μέτωπο, ενώ επισημαίνει την πρωτιά της Ελλάδας στην στήριξη των καταναλωτών. Το δημοσίευμα επισημαίνει «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκρίνει έναν πρωτοφανή συνδυασμό ενεργειακών επιδοτήσεων και δημοσιονομικών μέτρων που έχουν στόχο να μειώσουν την εξάρτηση από τον Ρωσικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Ψάχνουν απεγνωσμένα λύση όσοι «άφησαν» το πετρέλαιο - Κερδισμένοι και χαμένοι των επιδοτήσεων

Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές του αερίου έχουν οχταπλασιαστεί, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει τριπλασιαστεί. Κάποια κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Όπως τονίζει το Al Jazeera η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια καθώς έχει δεσμευτεί πως θα δαπανήσει το 6,5% του ΑΕΠ της για να μοιραστεί 50-50 το βάρος των λογαριασμών.

Αυτό της δίνει την πρώτη θέση στην στήριξη καταναλωτών σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Αντίστοιχα η Γερμανία αναμένεται να δαπανήσει το 2,6% του ΑΕΠ της. Σε κάθε περίπτωση το άρθρο επισημαίνει πως τόσο η Γερμανία όσο και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξαρτώνται από το αέριο που μεταφέρεται από τους ρωσικούς αγωγούς που παρέδωσαν περίπου το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού αερίου πέρσι. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει την ήπειρο σε ύφεση.

Ο ρωσικός εκβιασμός

Η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τον περασμένο Απρίλιο ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και ακολούθησε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου τον Ιούνιο. Δεν απαγόρευσε όμως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με αποστολές σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είχε ήδη υπερκαλυφθεί μετά την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού και τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα, αλλά και επειδή ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG. Η Γερμανία και ορισμένα ακόμη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη, ειδικότερα, εξαρτώνται από το φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω ρωσικών αγωγών, οι οποίοι παρείχαν περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι.

Η Ρωσία απείλησε να διακόψει αυτή τη ζωτική προμήθεια, εκτός εάν η ΕΕ άρει τις κυρώσεις και σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε φυσικό αέριο σε όγκους που έχουν συμφωνηθεί ακόμη και τώρα. Ωστόσο, αυτό σίγουρα θα εξαρτηθεί από τη θέση των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 28 Αυγούστου. «Εάν απαγορευτούν οι πληρωμές ή η παράδοση από επισκευασμένες τουρμπίνες του Nord Stream, τότε οι προμήθειες αυτού του είδους πιθανότατα δεν θα είναι στον όγκο που αναμένουν οι δυτικές χώρες». Η Γερμανία διέκοψε τη διαδικασία πιστοποίησης του νεόδμητου αγωγού Nordstream 2 στις 22 Φεβρουαρίου, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα πρώτα του στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία. Ο αγωγός επρόκειτο να αρχίσει να παραδίδει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία φέτος.

Οι κυρώσεις εμπόδισαν τον γερμανικό βιομηχανικό κολοσσό Siemens να παραδώσει στη Ρωσία τουρμπίνες συμπιεστών αερίου μετά τη συντήρηση. Χωρίς αυτούς, η Ρωσία λέει ότι δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στον αγωγό Nordstream 1. Μείωσε στο μισό τις ροές μέσω του Nordstream 1 δύο φορές, στις 15 Ιουνίου και στις 27 Ιουλίου, πριν ανακοινώσει ότι θα το κλείσει εντελώς στις 3 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες της Ρωσίας οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υψηλότερες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τη ρωσική εξήγηση ότι τεχνικές δυσκολίες οδήγησαν στο κλείσιμο.

«Ο πόλεμος του Πούτιν για το φυσικό αέριο κατά της Ευρώπης είναι μια άμεση συνέχιση του πολέμου του εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τον Ιούλιο. «Όπου μπορεί να φέρει κακό, θα το κάνει. Θα χρησιμοποιήσει κάθε εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από τη Ρωσία για να καταστρέψει την κανονική ζωή κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο μόνος τρόπος είναι να αντεπιτεθούμε δυνατά και να απαλλαγούμε από κάθε εξάρτηση».

Η ενεργειακή ασφάλεια

Η ενεργειακή αποσύνδεση της Ευρώπης από τη Ρωσία μπορεί να την ακρωτηριάσει αυτόν τον χειμώνα και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα υποστεί ύφεση, κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. «Η Ευρώπη δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο στο σύνολό της, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες 85 τοις εκατό, γιατί είναι θέμα αν μπορείτε να προμηθευτείτε φυσικό αέριο από εκεί που είναι αποθηκευμένο μέχρι εκεί που χρειάζεται», δήλωσε ο Τζόναθαν Στερν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ενέργειας της Οξφόρδης. Σπουδές.

«Για παράδειγμα, η Γαλλία -η οποία διαθέτει τερματικούς σταθμούς LNG- δεν μπορεί να προμηθεύσει τη Γερμανία με φυσικό αέριο επειδή δεν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα μεταξύ τους». Η Γερμανία αγοράζει με μανία δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν ως υπεράκτια αποθήκευση και κατασκευάζει μονάδες επαναεριοποίησης στην ξηρά. «Η Γερμανία υποτίθεται ότι θα φέρει στο διαδίκτυο ένα τερματικό LNG στο τέλος του τρέχοντος έτους στο Wilhelmshaven και ένα άλλο στις αρχές του επόμενου έτους στο Brunsbuttel. Οπότε μπορεί να έχει κάποιες εισαγωγές LNG το δεύτερο μισό του χειμώνα, αλλά μόνο εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο Στερν.

Ωστόσο, η αποκοπή της Ρωσίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει μέσω του αγωγού Yamal που διασχίζει την Ουκρανία και του αγωγού TurkStream που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η απώλεια αυτών θα έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα για την Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να αφήνει τη Ρωσία με μόχλευση, δήλωσε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, επικεφαλής του think-tank του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ. «Περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως [bcma] εξακολουθούν να ρέουν μέσω του TurkStream. Το σύστημα μέσω της Ουκρανίας λειτουργεί με περίπου 50-60% χωρητικότητα μέσω της οποίας παίρνουμε περίπου 25 bcm. Σύνολο 35 δις εκατομμύρια. Αν αυτό κλείσει, δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε», είπε ο κ. Μαθιουλάκης. Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αυξημένες εξαγωγές LNG στην Ευρώπη, αλλά αυτές εξαρτώνται από την ικανότητα του ιδιωτικού τομέα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.