Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απάντηση και για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία «θεριεύει» όσο η Άγκυρα ετοιμάζεται για εκλογές. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις απειλές και πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ερντογάν.
«Θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ερντογάν και την διαρκή επιθετικότητα. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μια εκλογική αναμέτρηση υπεκφεύγουν σε εθνικισμό, αλλά δηλητηριάζουν τον τουρκικό λαό. Δεν θα ακολουθήσουμε τον Ερντογάν σε ενα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα αποτρέπουμε την διαστρέβλωση που προέρχεται από την Τουρκία. Δεν υπάρχει άνθρωπος στο εξωτερικό που πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα προσπαθήσουμε να έχουμε πάντα επικοινωνία με την γείτονα χώρα. Δεν είμαι αυτός που έφερε ρήξη στη σχέση μας. Είμαι διατεθειμένος να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο. Εκείνος είπε "Μητσοτάκης γιοκ".
Αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπάρχει σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως έχει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προμηθεύεται κρίσιμο εξοπλισμό από τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική. Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός, «η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει».
«Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη».
Μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας
Τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου και το ενδεχόμενο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο από την Τουρκία, σχολίασαν στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης. «Η Άγκυρα έχει επιλέξει συνειδητά μια στρατηγική που θέλει να συντηρήσει την ένταση. Από τη μία πλευρά απειλεί την Ελλάδα και από την άλλη θυματοποιείται», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος.
Ο καθηγητής συνέχισε εκτιμώντας πως ο Τούρκος πρόεδρος, στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα θίξει όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, θεωρώντας πως έχει «αέρα στα πανιά του». Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης, ερωτώμενος για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» είπε: «Πάντα οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων κινούνται βάσει των πολιτικών οδηγιών, είναι σαν να αισθάνθηκαν λίγο πιο ελεύθεροι από τους περιορισμούς που τους είχαν επιβληθεί». Ανέφερε πως η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά σωστή, ωστόσο για να λειτουργήσει, θα πρέπει να «λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον ισχυρής αποφασιστικότητας». «Δηλαδή να αποδείξουμε στο πεδίο ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε πλέον νταηλίκια. Να μην επιτρέπουμε να κάνει αυτά τα οποία κάνει μέχρι τώρα» και συνέχισε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει πρακτικά πώς μπορεί να συμβεί αυτό, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας.
Ο κ. Σέρμπος είπε για την επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού: «Όφειλε μια απάντηση και έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές πίσω από τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας». Τόνισε πως είναι πολύ βασικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και ταυτόχρονα η χώρα μας να δείχνει πως έχει πάντοτε ένα σχέδιο έτοιμο για την επόμενη μέρα. Ο κ. Μπαλτζώης συμμερίζοντας τις απόψεις του καθηγητής συμπλήρωσε πως το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «επεισοδίου» από την πλευρά της Τουρκίας είναι πολύ πιθανό, ωστόσο αυτό που οφείλει να σκεφτεί η Άγκυρα είναι «εάν θα είναι το κόστος μεγαλύτερο από το όφελος».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.