«Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα». Σε αυτές τις τρεις λέξεις - κλειδιά αποτυπώνεται το μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στο βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο των επόμενων 9 μηνών (μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2023), αλλά και τη στρατηγική της επόμενης τετραετίας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, 10 νέα μέτρα που αφορούν στη συνολική στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα και στη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός με το κόστος να αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Αλέξης Τσίπρας: ΔΕΘα γίνουν ποτέ - Τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στηρίζεται στο τρίπτυχο: «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα». Η ομιλία αναμένεται να έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα λόγω της προεκλογικής περιόδου με τον πρωθυπουργό να θέτει το δίλημμα: ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση! Ο πρωθυπουργός και στην ομιλία και στη συνέντευξη της Κυριακής θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές. Θα κάνει ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα σε τρεις χρονικούς κύκλους:
- Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια
- Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται απ’ τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.
- Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά
Όπως αποκάλυψε κατά την περιήγηση του στα περίπτερα οι εξαγγελίες θα περιλαμβάνουν και μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομές. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση. Αλλά ως εθνική αναγκαιότητα. «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος» αναμένεται να τονίσει.
Μέτρα - ανάχωμα στην ακρίβεια
Τα νέα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι η νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ αυξήσεις θα δοθούν στις συντάξεις, αλλά και στον κατώτατο μισθό. Το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί εν όψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, ενώ θα υπάρξει και ένα ακόμα βοήθημα – η επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μία σειρά μέτρων για τους νέους, με στόχο την φθηνή στέγαση.
Εξάλλου, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, απεύθυνε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου τόνισε: «Η κυβέρνησή μας δικαιώθηκε απόλυτα. Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και έχουμε αυτήν την αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας και γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».
«Ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζετε μεγάλα ζητήματα με το κόστος της ενέργειας. Αρκεί να σας πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από 2 χρόνια. Είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Αυτά είναι τα μέτρα
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ξεχωριστή σημασία η παρατήρηση που έκανε, επισκεπτόμενος τα περίπτερα της ΔΕΘ, ότι η κυβέρνηση θωρακίζει την ελληνική κοινωνία, αλλά προσδοκά πάντα σε περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός:
- Επιδότηση στο ρεύμα
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
- Αύξηση στις συντάξεις
- Αύξηση στον κατώτατο μισθό
- Αυξημένο επίδομα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης
- «Επιταγή Ακρίβειας» για ευάλωτα νοικοκυριά
- «Φθηνή» στέγη στους νέους
Οι αλλαγές στο ενεργειακό πακέτο
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, επίσης, ότι θα υπάρξει στήριξη στα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η κρίση. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να διευρυνθούν τα κριτήρια για όσους δικαιούνται το Power Pass, καθώς και το επίδομα θέρμανσης. Η εξειδίκευση των μέτρων:
Συντάξεις: Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα είναι άνω του 6,5% σε 1.600.000 συνταξιούχους, όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Επίσης, πάνω από 500.000 συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Έρχεται δεύτερη αύξηση για 280.000 παλαιούς συνταξιούχους, με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης.
Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, στα 751 ευρώ. Θα επηρεάσει 650.000 εργαζόμενους. Επηρεάζονται 23 επιδόματα και το επίδομα ανεργίας από τα 407,25 ευρώ πάει στα 461,82 ευρώ.
Κατάργηση εισφοράς: Καταργείται η «μνημονιακή» εισφορά αλληλεγγύης, που επηρέαζε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Κατά τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ωφελούνται 4.140.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και 1.000.000 συνταξιούχοι.
Επίδομα στέγης: Αφορά άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή α’ κατοικίας και επιδότηση ενοικίου.
Μείωση εισφορών: Η νέα μείωση εισφορών θα είναι 0,60% το 2023 και θα αφορά τόσο στον ιδιωτικό όσο και και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στο Δημόσιο, η κράτηση 1% από τους μισθούς καταργείται.
Το πολιτικό σκέλος της ομιλίας
Στη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά και στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές. Παράλληλα, θα τονίσει ότι οι πέντε κεντρικές προτεραιότητες που έθεσε, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία (χαμηλότεροι φόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους, περισσότερες δουλειές με φροντίδα για τους πιο αδύναμους, υγεία και Παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον, ψηφιακό και αποτελεσματικό Κράτος δίπλα στον πολίτη, πατρίδα υπερήφανη στην Ευρώπη και στον κόσμο) έχουν γίνει πράξη, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, το όραμά του για την επόμενη τετραετία και την Ελλάδα του 2030.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός στην ανάγκη σταθερότητας. Όχι ως κομματική προτίμηση, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα, καθώς θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό τιμόνι και "ικανό καπετάνιο", όταν έχει να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις.
Το δίλημμα και οι συνεργασίες
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα προς τους πολίτες – δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής – καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ της κυβερνητικής αστάθειας και μιας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η κοινωνία το επόμενο διάστημα. Στόχος του είναι να αναμετρηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο πεδίο της αποτελεσματικότητας και της αντιμετώπισης κρίσεων, προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας και τη μεσαία τάξη, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, αφού αναδείξει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα τείνει χείρα συνεργασίας προς τις δυνάμεις εκείνες – του κέντρου και της μεσαίας τάξης, κυρίως – που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό το 2019, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρότι το συγκεκριμένο σενάριο δείχνει να «κάηκε» λόγω υποκλοπών.
Τι αποκάλυψε στην περιοδεία του στα περίπτερα της ΔΕΘ
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε ένα… σπόιλερ για τις εξαγγελίες που θα κάνει στην ομιλία του το βράδυ, στη διάρκεια της περιοδείας του στα περίπτερα της ΔΕΘ, το μεσημέρι του Σαββάτου. «Θα έχουμε καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα απόψε το βράδυ. Θα κάνετε λίγο υπομονή να ακούσετε αυτά που έχω να πω στην ομιλία μου», προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τρεις νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κατά την επίσκεψή του στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.