Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία θα στείλει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από το νέο της τερματικό σταθμό LNG στη Βαλτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «έκπληξη» καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Στουρνάρας: Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθούν κατά 40%

Το Bloomberg επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος, σύμφωνα με την οποία το πρώτο φορτίο από τον σταθμό LNG της Portovaya στην ακτή της Βαλτικής, εκεί όπου ο Nord Stream, θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστό το όνομα του αγοραστή. Ο νέος ρωσικός τερματικός σταθμός LNG βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ο κλειστός πια αγωγός Nord Stream «βυθίζεται» στη θάλασσα. Αν και η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί ως «αντίποινο της Μόσχας» στις κυρώσεις που τις επέβαλε η ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο οικονομικά χειμώνα εδώ και δεκαετίες,  η Ρωσία εξακολουθεί όπως φαίνεται να στέλνει φορτία με LNG στην Ευρώπη από άλλον τερματικό σταθμό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ολοκλήρωσε έναν έλεγχο 72 ωρών στη μικρότερη εγκατάσταση LNG και ότι απομένει κάποια γραφειοκρατική δουλειά. Το εργοστάσιο έχει παράγει ήδη περίπου 30.000 τόνους LNG. Παρόλα αυτά, ο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Bloomberg με το μυστήριο να προκαλεί πολλά ερωτηματικά γύρω από την αλλαγή στάσης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ελλάδα τροφοδοτεί Βουλγαρία και Β. Μακεδονία 

Το Bloomberg σημειώνει ότι η μοναδική εγκατάσταση LNG στην Ελλάδα (δηλαδή ο σταθμός στη Ρεβυθούσα) μπορεί να τροφοδοτεί με 6 δις. κυβικά μέτρα τον χρόνο, από τα οποία τα μισά περίπου πηγαίνουν στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βουλγαρία δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω αγωγού, καθώς η Μόσχα διέκοψε πριν από μήνες τη ροή του, αναφέροντας ότι η γειτονική χώρα δεν συμμορφώθηκε με το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια που είχε ζητήσει. Το τάνκερ Pskov LNG βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο στο τερματικό σταθμό της Portovaya και φορτώνει το πρώτο φορτίο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

Φον ντερ Λάιεν: Πακέτο ανακούφισης στην Ευρώπη

Από την πλευρά, της, ίσως, έχοντας και το παραπάνω δημοσίευμα κατά νου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως ο στόχος για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι οι χαμηλότερες τιμές και η διασφάλιση των προμηθειών. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Προετοιμάζοντας με τους επιτρόπους το ενεργειακό μας πακέτο για να αντιμετωπίσουμε τις τιμές που έχουν εκτοξευτεί και να παρέχουμε ανακούφιση στους Ευρωπαίους, καλωσορίσαμε τη συνολική υποστήριξη του Συμβουλίου για τη βασική μας προσέγγιση. Συζητήσαμε το ζήτημα του κόστους του φυσικού αερίου και αξιολογήσαμε τις εργασίες σχετικά με κρατικές ενισχύσεις, ίσους όρους ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι οι εργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων στο Στρασβούργο συνοψίζονται στα εξής:

  • Έξυπνη μείωση ζήτησης
  • Συνεισφορές του ενεργειακού τομέα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Υποστήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
  • Επιτάχυνση της προώθησης του REPowerEU.
  • «Όσον αφορά στο κόστος του φυσικού αερίου, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για απαντήσεις προσαρμοσμένες σε μια παγκόσμια αγορά.

Στόχος: εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των προμηθειών» κατέληξε η κ. φον ντερ Λάιεν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.