Η Ελλάδα εμμένει στην αρχική της πρόταση που είχε θέσει από τις αρχές του καλοκαιριού στην ΕΕ, δηλαδή το να επιβληθεί πλαφόν στην πώληση χονδρικής όλου του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, κι όχι μόνο του ρωσικού κι ως εκ τούτου δεν τάσσεται στην ίδια γραμμή με την Κομισιόν. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι «εμείς (σ.σ.: Ελλάδα) έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ της επιβολής πλαφόν στην πώληση χονδρικής όλου του φυσικού αερίου και υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα μέτρα πρέπει να έχουν περισσότερα οφέλη και όχι προβλήματα σε εμάς που τα εφαρμόζουμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε εκ νέου ότι παρά τις αποφάσεις που θα πάρει η ΕΕ, η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση» κι επισήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης της θέρμανσης να παρέχει στήριξη σε μεγαλύτερο μέγεθος και περίμετρο.
Η ελληνική πρόταση
Αύριο, Παρασκευή, στο Εκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς «έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Επισημαίνεται ξανά ότι οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Politico: Η πρόταση Φον ντερ Λάιεν διχάζει την Ευρώπη
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ένα πλαίσιο μέτρων για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, το οποίο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες. Μεταξύ αυτών των μέτρων, περιλαμβάνεται και το πλέον αμφιλεγόμενο, αυτό της επιβολής πλαφόν στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου, μέτρο στο οποίο αντιδρούν αρκετές χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η Γερμανία παρουσιάζεται «επιφυλακτική», η Ουγγαρία, που είναι και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, αντιτίθεται όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον άλλες δύο χώρες, ανέφεραν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico. Οι πρεσβευτές της ΕΕ παρουσιάζονται δυσαρεστημένοι με την Φον ντερ Λάιεν, η οποία επέλεξε να μιλήσει τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προτάσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες πριν από τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.