Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν να έχουν... ξεφύγει κυριολεκτικά φτάνοντας στο σημείο να συζητούν ακόμη και για προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για να αξιώσουν αποζημίωση από την Ελλάδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει στόχο να κλιμακώσει το πολεμικό κλίμα, με κάθε τρόπο! Οπως για παράδειγμα με το μεταναστευτικό και τις συνεχείς προκλήσεις στον Εβρο, όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση επιχειρούνται μαζικές παράνομες προωθήσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Τούρκοι δημοσιογράφοι τον ρωτούν αν θα ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 με πρόσφυγες να συγκλονίζουν από το πώς οι Τούρκοι διακινητές έχοντας τις ευλογίες της κυβέρνησης, εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θησαυρίζουν σπρώχνοντας κυριολεκτικά ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα του Εβρου, ακόμη και αν δεν το επιθυμούν οι ίδιοι.

Σε άλλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Alpha εξάλλου, βίντεο - ντοκουμέντο δείχνει μετανάστες να φτάνουν στα σύνορα συνοδεία τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Είναι ξακάθαρο ότι η νέα επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει στην εργαλειοποίηση και αυτού του ζητήματος, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αφού ήδη δρομολογείται η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ώστε να κλείσει, όλα τα περάσματα των διακινητών.

«Τούρκοι αστυνομικοί μας έσπρωχναν με το ζόρι»

Την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου περιγράφουν με συγκλονιστικά λόγια ορισμένοι εκ των 38 προσφύγων που είχαν εντοπιστεί σε νησίδα στον Έβρο. «Οι Τούρκοι μας έσπρωχναν στην Ελλάδα», λένε κάποιοι από τους 38 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί και εντοπίστηκαν αργότερα στην ελληνική πλευρά. Πλέον φιλοξενούνται προσωρινά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο στον Έβρο έχοντας αιτηθεί άσυλο. Περιγράφουν μπροστά στην κάμερα το πώς οι Τούρκοι τους μετέφεραν στις όχθες του Έβρου, τους έβαλαν σε βάρκες και τους έσπρωξαν προς την ελληνική πλευρά των συνόρων. Μεταξύ άλλων μίλησαν για τις πρακτικές των Τούρκων, στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και τον θάνατο της 4χρονης όταν βρίσκονταν στη νησίδα.

Η Αλαμπούντ Νάντα, η έγκυος γυναίκα που βρισκόταν ανάμεσά τους δήλωσε πως είναι καλά στην υγεία της τόσο η ίδια όσο και  το παιδί της. «Στην αρχή μας έφεραν οι Τούρκοι στην άκρη του ποταμού μας πέρασαν σε μία νησίδα και από την άλλη νησίδα μας πέρασαν μέσα στα ελληνικά εδάφη» αναφέρει μία μαρτυρία. Ακόμη ένας άνδρας, περιγράφει στον ΑΝΤ1 πως «...μας έβαλαν στη άκρη στο ποτάμι και περιμέναμε εκεί το βράδυ για περίπου δύο ώρες χωρίς να ξέρουμε τι περιμένουμε και μετά μας έβαλαν στις βάρκες και άρχισαν να μας σπρώχνουνε». Ακόμη μία συγκλονιστική μαρτυρία αναφέρει πως «έβαλαν τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους σε φουσκωτές βάρκες και τους πήρανε και τους άνδρες και τους πέταξαν στο ποτάμι και μας είπαν κολυμπήστε προς την Ελλάδα».

Δεν ήταν η πρώτη απόπειρα εισόδου στην Ελλάδα

Για πολλούς από τους μετανάστες, δεν ήταν η πρώτη απόπειρα εισόδου στην Ελλάδα, Στις 14 Ιουλίου οι Τούρκοι τους έσπρωξαν από τις ακτές του Έβρου στη χώρα για πρώτη φορά, δεν τα κατάφεραν και επέστρεψαν. Στις 22 Ιουλίου, για δεύτερη. Τότε έφτασαν σε μία νησίδα και από εκεί μίλησαν με ένα δικηγόρο και με μία ΜΚΟ οι οποίοι τους έδωσαν οδηγίες, αναφέρουν.

Οι ίδιοι αναφέρουν σχετικά με την 4χρονη που αρρώστησε και πέθανε από τσίμπημα πάνω στη νησίδα, πως δεν γνώριζαν τι τσίμπησε την μικρή. Χαρακτηριστικά περιγράφει ο Αντνάν Αλαμπνταλά, αιτών για άσυλο: «Στις 6 το βράδυ έγινε το περιστατικό με το κοριτσάκι. Το τσίμπησε κάτι που δεν γνωρίζω τι είναι και κάποιοι πήγαν και το βοήθησαν γιατί ήξεραν τι να κάνουν με το τσίμπημα. Δεν είδα τον τάφο γιατί είχα το παιδί μου αγκαλιά και το άλλο το κρατούσα από το χέρι και το θάψανε σε απόσταση». Ένας ακόμη εκ των μεταναστών αναφέρει πως «οι γονείς δεν θάψανε το παιδί αλλά το πήραν τέσσερα παλικάρια και θάψανε το παιδί».

Και οι 38 μετανάστες έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα, Η διαμονή στις δομές δεν είναι υποχρεωτική καθώς θα διαθέτουν την κάρτα του αιτούντος άσυλο.

Μετανάστες συνοδεία τουρκικής στρατοφυλακής

Την ίδια ώρα, σε άλλο ρεπορτάζ που παρουσίασε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, μέσα από ένα βίντεο - ντοκουμέντο απεικονίζεται ένα τουρκικό λεωφορείο γεμάτο μετανάστες να έχει σταματήσει λίγα μέτρα από τα σύνορα στο χωριό Λάβαρα.

Εκεί, οι τουρκικές Αρχές κατεβάζουν τους μετανάστες και τους οδηγούν στα ελληνικά εδάφη. Μέσα από αυτές τις εικόνες καταγράφεται και ο ξεκάθαρος ρόλος των τουρκικών Αρχών που δεν είναι άλλος από το να συμβάλλουν στα σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν, αφού όχι μόνο κάνουν τα «στραβά» μάτια στους διακινητές, αλλά αποτελούν και οι ίδιοι οι αξιωματικοί στρατού και αστυνομίας... πιόνια της επιχείρησης. 

Σε άλλο σημείο του βίντεο φαίνεται ένα τρακτέρ που κουβαλάει μετανάστες έτοιμους να περάσουν στην ελληνική πλευρά. «Με βοήθησαν οι αστυνομικοί να έρθω στην Ελλάδα. Μου είπαν ότι θα έρθω ακόμα και με το ζόρι» λέει μπροστά στην κάμερα ένας παράτυπος μετανάστης που ακολούθησε το ίδιο δρομολόγιο.

Επέκταση του φράχτη και πλήρης ετοιμότητα

Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στα 180 χιλιόμετρα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα προστεθούν επιπλέον 140 χιλιόμετρα στον φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε για να αποτρέψει τη διέλευση παράτυπων μεταναστών στην περιοχή Μέριτς, όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Κατά την επίσκεψή του στη συνοριακή περιοχή, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι θα προχωρήσουν στην πρόσληψη 250 νέων συνοριακών φυλάκων για να ενισχύσουν τα μέτρα περιπολίας και επιτήρησης στη συνοριακή περιοχή. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Ελλάδα το οποίο συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να επεκτείνει τον φράχτη κατά μήκος των συνόρων.

Με αφορμή το βίντεο για την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «Ακρίτας» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε πως «...η Τουρκία συνεχίζει και εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα από οποιοδήποτε σημείο της». Το Σχέδιο Ακρίτας αφορά την θωράκιση των συνόρων, μετά την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες εισόδου παράτυπων μεταναστών κυρίως από τον Έβρο.

«Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα- Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή- Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα από οποιοδήποτε σημείο της», είναι το μήνυμα που περιλαμβάνεται σε ένα βίντεο μόλις 59 δευτερολέπτων για το σχέδιο «Ακρίτας» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι σε εξέλιξη για την θωράκιση των συνόρων, μετά την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες εισόδου παράτυπων μεταναστών κυρίως από τον Έβρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, τους πρώτους επτά μήνες του έτους, συνολικά 7.484 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 3.554 ήταν στην περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία. Η Αθήνα κατασκεύασε τον φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση και η διαδικασία κατασκευής ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Το... αστείο με τις αποζημιώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εξάλλου, η Αγκυρα είχε αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να εφευρίσκει καθημερινά και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι και νέα ζητήματα! Θέματα ανύπαρκτα, αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, που αποσκοπούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά έναντι της αδιαμφισβήτητης παράνομης και επιθετικής συμπεριφοράς της στην περιοχή μας. Ομως, το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα έφταναν στο σημείο να συζητούν προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για να αξιώσουν αποζημίωση από τη χώρα μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό πραγματικά αποτελεί μέγιστη ιστορική προσβολή. Προσβολή από έναν λαό, που ευθύνεται για τη Γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού, τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τον χορό της νέας αδιανόητης πρόκλησης ξεκίνησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet» πριν από μερικές μέρες ρίχνοντας αρχικά την «ιδέα» βασιζόμενη στο σκεπτικό των αποζημιώσεων, που διεκδικούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από τη Γερμανία για τις ναζιστικές θηριωδίες. Τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου προφανώς και δεν είναι τυχαία στην Τουρκία καθώς η ενημέρωση είναι πλήρως κατευθυνόμενη. Μετρώντας τις αντιδράσεις και την απήχηση, που είχε στην κοινή γνώμη η συγκεκριμένη προβοκατόρικη δημοσίευση, η τουρκική εφημερίδα επανήλθε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ξεδιπλώνοντας τα σενάρια, που επεξεργάζεται το καθεστώς Ερντογάν, για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεπερνώντας πραγματικά κάθε όριο. Στην κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύτηκαν Τούρκοι θεωρητικοί για να παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη, βάσει του οποίου, η Ελλάδα μπορεί να συρθεί στα διεθνή δικαστήρια για τα όσα έπραξε, όπως καταλογίζεται από την τουρκική πλευρά, πριν από έναν αιώνα! Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, θα αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο των Ελλήνων, που κατηγορούν σήμερα την Τουρκία για επεκτατισμό και επιθετικότητα. 

Ειδικότερα, οι τουρκικοί προπαρασκευαστικοί σχεδιασμοί για απαίτηση αποζημίωσης θα μπορούσαν να ενταχτούν στο πακέτο των διπλωματικών ενεργειών, που έχει κάνει ήδη ή δρομολογεί το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονα για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα την παραβατικότητα εκ μέρους της Ελλάδας με τελευταίο επεισόδιο το υποτιθέμενο «κλείδωμα» τουρκικών F-16 από το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Κρήτη. Η γνώμη λοιπόν του καθηγητή διεθνούς δικαίου στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, ο οποίος πρωτοστατεί και στην προσβολή με νομικά μέσα της Συνθήκης της Λωζάνης, είναι πως καταρχάς η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς. «Το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφασίσει για την έλλειψη δικαιοδοσίας, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Οσον αφορά στο αίτημα για αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας» ο Τούρκος πανεπιστημιακός θεωρεί ότι είναι επίσης δυνατό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.