Σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύοντας καθημερινά πρωτοφανείς απειλές κατά της χώρας μας. Το πολεμικό κλίμα, που συντηρεί με κάθε ευκαιρία η Αγκυρα, δεν έχει αποδέκτη μόνο την Αθήνα με στόχο να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποδεχτεί τετελεσμένα εκφοβίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική κοινωνία αλλά λειτουργεί ως προετοιμασία της τουρκικής κοινής γνώμης για επικείμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, εξελίσσεται στη γείτονα μία πραγματικά απίστευτη πλειοδοσία ανθελληνισμού, που από τη μία πλευρά αποκαλύπτει την αμηχανία του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και από την άλλη φέρνει στο φως και νέες πτυχές της συγκρουσιακής τροχιάς στο Αιγαίο, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.
Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα για την επιστολή της Τουρκίας: «Μνημείο διαστρέβλωσης - Ξεπερνάει τα όρια της λογικής»
Η Αγκυρα λοιπόν εφευρίσκει καθημερινά και επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι και νέα ζητήματα. Θέματα ανύπαρκτα, αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, που αποσκοπούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά έναντι της αδιαμφισβήτητης παράνομης και επιθετικής συμπεριφοράς της στην περιοχή μας. Ομως, το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα έφταναν στο σημείο να συζητούν προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για να αξιώσουν αποζημίωση από τη χώρα μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό πραγματικά αποτελεί μέγιστη ιστορική προσβολή. Προσβολή από έναν λαό, που ευθύνεται για τη Γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού, τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Τον χορό της νέας αδιανόητης πρόκλησης ξεκίνησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet» πριν από μερικές μέρες ρίχνοντας αρχικά την «ιδέα» βασιζόμενη στο σκεπτικό των αποζημιώσεων, που διεκδικούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από τη Γερμανία για τις ναζιστικές θηριωδίες. Τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου προφανώς και δεν είναι τυχαία στην Τουρκία καθώς η ενημέρωση είναι πλήρως κατευθυνόμενη. Μετρώντας τις αντιδράσεις και την απήχηση, που είχε στην κοινή γνώμη η συγκεκριμένη προβοκατόρικη δημοσίευση, η τουρκική εφημερίδα επανήλθε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ξεδιπλώνοντας τα σενάρια, που επεξεργάζεται το καθεστώς Ερντογάν, για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεπερνώντας πραγματικά κάθε όριο. Στην κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύτηκαν Τούρκοι θεωρητικοί για να παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη, βάσει του οποίου, η Ελλάδα μπορεί να συρθεί στα διεθνή δικαστήρια για τα όσα έπραξε, όπως καταλογίζεται από την τουρκική πλευρά, πριν από έναν αιώνα! Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, θα αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο των Ελλήνων, που κατηγορούν σήμερα την Τουρκία για επεκτατισμό και επιθετικότητα.
Ειδικότερα, οι τουρκικοί προπαρασκευαστικοί σχεδιασμοί για απαίτηση αποζημίωσης θα μπορούσαν να ενταχτούν στο πακέτο των διπλωματικών ενεργειών, που έχει κάνει ήδη ή δρομολογεί το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονα για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα την παραβατικότητα εκ μέρους της Ελλάδας με τελευταίο επεισόδιο το υποτιθέμενο «κλείδωμα» τουρκικών F-16 από το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Κρήτη. Η γνώμη λοιπόν του καθηγητή διεθνούς δικαίου στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, ο οποίος πρωτοστατεί και στην προσβολή με νομικά μέσα της Συνθήκης της Λωζάνης, είναι πως καταρχάς η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς. «Το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφασίσει για την έλλειψη δικαιοδοσίας, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Οσον αφορά στο αίτημα για αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας» ο Τούρκος πανεπιστημιακός θεωρεί ότι είναι επίσης δυνατό.
«Θηριωδίες από τους Ελληνες το 1922»
Ενθερμος υποστηρικτής του σχεδίου αυτού είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία Ενίλ Τουλτσά, ο οποίος διατείνεται ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι και αποδείξεις για τη διάπραξη θηριωδιών από τους Ελληνες εις βάρος των Τούρκων το 1922. Μάλιστα, ως «όπλο» για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχετική μελέτη, που είχε εκπονήσει ο ίδιος το 1999, βάσει της οποίας, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύονται από γαλλικές πηγές τα εγκλήματα των Ελλήνων, αφού μόνο στα αρχεία της Γαλλίας της περιόδου εκείνης καταγράφονται ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα.
Η αδιανόητη συλλογιστική των Τούρκων εδράζεται στο αίτημα της Ελλάδας για αποζημίωση ύψους 162 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2013. Στη συνέχεια η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας καθορίστηκε στο ποσό των 269 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών το 2018. Μάλιστα, οι Τούρκοι υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Ιούλιο κατά την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα ο Ελληνας ομόλογος της Νίκος Δένδιας επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων χαρίζοντας της ένα ιστορικό βιβλίο για την περίοδο εκείνη.
Εχοντας ως δεδομένο ότι εξακολουθούν να ζητούνται αποζημιώσεις για παγκόσμιους πολέμους και ανοίγουν νέοι φάκελοι, όπως η περίπτωση της Πολωνίας με τεράστιες αξιώσεις από τη Γερμανία, οι Τούρκοι αναφέρονται στις σκληρές διαφωνίες μεταξύ του Ισμέτ Πασά, ο οποίος παρευρέθηκε στη Λωζάνη για λογαριασμό της Τουρκίας, και του Ραούφ Μπέη, του πρωθυπουργού της εποχής, για την πολεμική αποζημίωση, που έπρεπε να ληφθεί από την Ελλάδα αλλά και στην προσωπική παρέμβαση για το θέμα αυτό του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Επικαλούνται δε, σειρά «αποδεικτικών» εγγράφων. Μεταξύ αυτών, το έγγραφο της 26ης Οκτωβρίου 1921 του Σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών Τσιτσερίν προς τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της Αντάντ, «περιγράφοντας τη σφαγή, που διέπραξε όπου αποχωρούσε ο ελληνικός στρατός», την έκθεση πυρκαγιάς στη Μανίσα του αναπληρωτή γενικού προξένου της Κωνσταντινούπολης Τζέιμς Λόντερ Παρκ, την πυρκαγιά στο Ουσάκ και «τη σφαγή στη Γιάλοβα». Η «βαρβαρότητα των Ελλήνων» πιστοποιείται με βάση το νέο αφήγημα των Τούρκων και από τουρκικές πηγές όπως οι εκθέσεις των επιτροπών Tetkik-i Mezalim και Tetkik-i Fecayi.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το καθεστώς Ερντογάν υλοποιεί μία άκρως επιθετική στρατηγική κατά της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα προαναγγέλλοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ένταση του εξελισσόμενου υβριδικού πολέμου και το κλίμα, που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η άποψη, που καλλιεργείται συστηματικά από την πολιτική ελίτ της χώρας και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το τίμημα, καθώς είναι ιστορικά υπεύθυνη για όλα τα δεινά, που έχει υποστεί ο τουρκικός λαός. Η «ελληνική βαρβαρότητα» το ’22 και η διεκδίκηση αποζημιώσεων έρχεται να υπηρετήσει το σκοπό αυτό διαστρεβλώνοντας καταφανώς την ιστορική πραγματικότητα αλλά συμβάλλοντας, άγνωστο σε ποιο βαθμό, στην επιχειρούμενη συσπείρωση της τουρκικής κοινωνίας πίσω από το σχέδιο του προέδρου της να διεκδικήσει τα τουρκικά δίκαια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.