Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Αγκυρα να αντιδρά στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις θέσεις της Αθήνας και να προχωρά σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και κινήσεων προωθώντας για ακόμη μία φορά την τουρκική προπαγάνδα που ουσιαστικά αλλάζει την... πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση στην οποία προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απέστειλε ηλεκτρονικές επιστολές σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Αγκυρας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές και επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας. Οι επιστολές συνιστούν, πιθανότατα, απάντηση στην κίνηση της Αθήνας να διεθνοποιήσει το θέμα των πρωτοφανών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν απειλεί: «Οταν θα έρθει η ώρα, θα γίνουν τα απαραίτητα»

Ολα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει... «ξεσαλώσει» (sic) τις τελευταίες ημέρες προχωρώντας σε συνεχόμενα ανθελληνικά παραληρήματα απειλώντας ευθέως με πόλεμο! Σε δηλώσεις του από τη Βοσνία, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα προκαλεί με τις κινήσεις της και ότι αν εξαντληθεί η υπομονή του, «θα έρθει η λύτρωση» και «θα γίνουν τα απαραίτητα».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:  «Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο. Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι είπα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν θα έρθει η ώρα. Γιατί; Εχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά, και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, υπάρχει τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση. Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Οταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα ραντάρ είναι ένα θέμα. Τέτοια βήματα δεν είναι καλός οιωνός». 

Εξάλλου, το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τις καταδίκες για τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, συνέχισε στον ρυθμό των απειλών κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα και με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που θα κάνει σε βαλκανικές χώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παράλληλα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και βέβαια να μην ξεχνάμε την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά της Ελλάδας, χθες Δευτέρα (5/9), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ανέφερε το αμίμητο: «Η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν είναι ισότιμη ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά»...

Δένδιας για απειλές Ερντογάν: Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια

Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά. Όπως διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας, η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατέστησε σαφές πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές. «Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής, απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή» επισήμανε.

Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το παραλήρημα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες, και είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους τη στήριξη στα αυτονόητα. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση σχετικά με τις επαφές που είχε στην Τουρκία και τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εξέφρασε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μην υπάρχει κλιμάκωση, ούτε ρητορική έξαρση.

«Σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”. Δηλώνεται, επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι “μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα”. Δηλαδή να εισβάλουν στα νησιά. Θυμίζω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες, μόλις, ελέχθη ότι “η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της”.

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων» ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών. Απευθυνόμενος στη Γαλλίδα ομόλογό του, είπε πως δεν νομίζει ότι ούσα μια έμπειρη διπλωμάτης θα έχει ξανασυναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς για τη σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλο και πιο εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις και επανέλαβε πως η Ελλάδα πάντοτε ενεργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και συμβούλευσε τον «οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η ΕΕ απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση».

Μητσοτάκης: «Απαράδεκτες οι απειλές Ερντογάν»

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απείλησε ξανά την Ελλάδα με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ειδικότερα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ευχαρίστησε την κ. Čaputová για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης την κ. Čaputová για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.