Μενού
  • Α-
  • Α+

Φαντάζομαι θα έχετε διαβάσει για την γκρίνια των γαλάζιων βουλευτών που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο και να επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών που ίσχυε από τις εκλογές του 2007 μέχρι κι αυτές του 2019. Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, ο Νόμος πρέπει να επαναφέρει τα όρια της αυτοδυναμίας στα σημερινά επίπεδα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τίποτε δεν έχει αλλάξει για το θέμα αυτό, ενώ μαθαίνω επίσης πως υπάρχουν και χαμόγελα από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η φθορά της κυβέρνησης που προκάλεσε η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι σοβαρή για να αλλάξει ο σχεδιασμός.

Βεβαίως ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να μιλά για εκλογές στο τέλος του εννιαμήνου - δηλαδή τον Μάιο. Εγώ κοίταξα το ημερολόγιο και είδα πως το Πάσχα φέτος πέφτει νωρίς - στις 16 Απριλίου, άρα η 30η Απριλίου είναι μια καλή ημερομηνία για την πρώτη εκλογική στροφή. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να μείνουν απλά σενάρια αφού όλοι μιλούν για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών οπότε κανείς δεν μπορεί να εμείνει στις βεβαιότητες. 

Ανασχηματισμός στο Μαξίμου 

Ο Γιάννης Μπρατάκος κρατά τις αρμοδιότητες του ΓΓ στον Πρωθυπουργό αποκτώντας και υπουργική ιδιότητα. Όπως μου θύμισε φίλος ιστοριοδίφης, πρόκειται για την ίδια ιδιότητα που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη την περίοδο που βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εγώ θα ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Μπρατάκο - μαθαίνω πάντως ότι υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της ομάδας στο Πρωθυπουργικό γραφείο ενόψει και του πολύ δύσκολου εννιαμήνου που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. 

Τι κοινό έχει ο Τόνι Μπλερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Με τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο άλλοτε αστέρας του βρετανικού εργατικού κόμματος (που το είχε μετονομάσει σε Νέους Εργατικούς το 1994) έρχεται συχνά στην χώρα μας ενώ δεν έχει πάψει να ασχολείται με τα ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής πολιτικής. Ο Μπλερ κατάφερε να μείνει στην Πρωθυπουργία για περισσότερο από μια δεκαετία στη Βρετανία πριν παραδώσει στον Γκόρντον Μπράουν. Ο ίδιος είχε παραμείνει αρκετά δημοφιλής, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του πολέμου στο Ιράκ όπου αποδείχθηκε πως η κυβέρνησή του είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικα στοιχεία για να μπλέξει την Βρετανία στον πόλεμο.

Τότε την κατακραυγή είχε απορροφήσει ο στενότερος συνεργάτης του, διευθυντής Επικοινωνίας και για ένα διάστημα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άλαστερ Κάμπελ. Τηρουμένων των αναλογιών ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο Κάμπελ του Μητσοτάκη, αν θεωρήσουμε πως υπήρξε ο εξ’απορρήτων του Πρωθυπουργού. Κανείς τους πάντως δεν ξέφυγε της θεωρίας του firewall, του τείχους προστασίας γύρω από τον ηγέτη που τον προστατεύει σε περιπτώσεις όπου η διαχείριση της εξουσίας ξεβράζει λάθη και παραλείψεις… 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.