Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέες βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού τόνισε ότι επί της θητείας του δεν υπήρξε ποτέ καμία παρακολούθηση από την ΕΥΠ σε εκλεγμένο πολιτικό, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί λέγοντας: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο παραμένετε πρωθυπουργός αυτής της χώρας, κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί». 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις: «Εγώ δεν ξέρω ποιους ερευνά η ΕΥΠ - Μήπως εσείς είχατε άλλη σχέση μαζί της;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του είπε: «Είστε προβλέψιμος στις παρεμβάσεις. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο την τοξικότητα, αναφερθήκατε στις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου. Προσπαθήσατε να αναδείξετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη. Οι τρεις του έκαναν δηλώσεις και είπαν ότι ουδέποτε παρακολουθούνταν. Καταθέτω τις δηλώσεις τους έτσι για την ιστορία. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας. Ακούστε κ. Μητσοτάκη. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Εάν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να την πάτε στον εισαγγελέα. Θα είχατε έστω ένα στοιχείο που θα ενοχοποιούσε περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το δημοσιοποιούσατε; Μας πήγατε σε 2 ειδικά δικαστήρια και δεν θα στήνατε μία Εξεταστική αν είχατε στοιχεία για παρακολουθήσεις επί ημερών μας; Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας». 

«Μας λέτε ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ στήνει παρακράτος», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «μέσα στον πανικό σας λέτε ανοησίες.  Αναρωτιέμαι ποιος σας λέει να τα πείτε. Μεταπολιτευτικά απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπήρξε νόμιμη επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Μόνο εσείς το κάνατε».

«Εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ αλλά δεν θα κάνω τον ανήξερο. Ότι δεν γνωρίζατε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ποιος σας είπε να τα πείτε αυτά; Ποια συνταγματική αρχή λέει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός; Επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ούτε θα υπήρχε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και ένας δημοσιογράφος που να έπεσε θύμα επισύνδεσης. Δεν θα προέβαινα ποτέ σε τέτοια εγκληματική κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή άλλον πολιτικό μας αντίπαλο.

Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τότε με εντολή μου ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ σας ενημέρωνε τακτικά. Σας αφήσαμε δυο μεγάλους φακέλους. Η μια έχει προχωρήσει στο δικαστικό δρόμο και τα στοιχεία που βγαίνουν τα επικαλείστε στην Βουλή και μπερδεύετε και τα επίθετα. Ακόμα και για το έγκλημα δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. Το να καταγράφηκε είναι άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας. και συνέχισε: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξε επί ημερών μας ούτε ένας πολιτικός που να έπεσε θύμα νόμιμης επισύνδεσης ή παράνομης παρακολούθησης. Ούτε δημοσιογράφος. Δεν έκανα ποτέ, δεν ανέθεσα σε τυχάρπαστο την ΕΥΠ και προφανώς δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό. Δεν άλλαξα πότε νόμο για να βάλω ένα τυχάρπαστο πρόσωπο στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο κ. Ρουμπάτης επί έξι μήνες ενημέρωνε εσάς και τους συνεργάτες σας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

«Και για να τελειώνουμε με τους φτηνούς αντιπερισπασμούς που καταντούν προβοκάτσια. Κάντε εξεταστική για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάτε για εξεταστική από το 2012. Ποιους θέλετε να φοβερίσετε; Τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια. Φτιάξτε ξεχωριστή εξεταστική για την περίοδο 2015 - 2019. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μην διαννοηθείτε να αποδράσετε από την έρευνα για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη. Η έρευνα αυτή θα γίνει κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε.

«Η Καθημερινή λέει ότι παρακολουθείτε 6-7 πολιτικά πρόσωπα, πότε θα απαντήσετε στο πόσοι παρακολουθούνται; Το λέει η Καθημερινή, δεν το λέει ούτε η Αυγή, ούτε οι New York Times», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μια απάντηση υπάρχει. Θα καταργήσετε αναδρομικά την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον κάθε πολίτη αν έπεσε θύμα παρακολούθησης. Αν δεν το κάνετε θα σημαίνει ότι είστε ένοχος και φοβάστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Δεν αρκεί να εναλλασσόμαστε στην εξουσία αλλά πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώνεται το κράτος δικαίου», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης εάν κάποια στιγμή απωλέσετε την πλειοψηφία. Πως τολμάτε να αντιμετωπίσετε τους εταίρους σας μετά από αυτό το σκάνδαλο; Θέλατε να αλλάξετε την ατζέντα και κάνατε διάγγελμα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Υποκλοπέας τηλεφωνικών συνομιλιών μπορείτε να είστε όχι όμως και υποκλοπέας εξόδου απ' τα μνημόνια», συνέχισε. 

«Δεν μας αρκεί να πείτε ''εξ όσων γνωρίζω κανένας ακόμα και ο ανιψιός μου φταίει''. Μία η ουσιαστική απάντηση. Ή θα καταργήσετε τροπολογία που απαγορεύει σε ΑΔΑΕ να ερευνήσει αν έπεσε κάποιος θύμα παρακολούθησης αναδρομικά. Κάποιοι μπορεί να σας αρέσει να παρακολουθείστε. Ή θα εξαγγείλετε την κατάργηση της τροπολογίας ώστε όσοι έχουν υποψία να πάνε ΑΔΑΕ αλλιώς η απάντησή σας είναι ότι είστε ένοχος και φοβάστε κ. Μητσοτάκη. Είναι πολύ αστείο στις μέρες μας να προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα εσωτερικού εχθρού και κινδύνου απώλειας ασφάλειας αν η κυβέρνησή σας πληγεί… στις δημοκρατίες εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης λοιπόν, ούτε παράλυσης αν φύγετε εσείς. Εσείς δεν είστε παράλυτοι; Πώς θα πάτε εξωτερικό; Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών αυτό έχει τελειώσει».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει: «Να καταργηθεί ο νόμος σχετικά με την ΑΔΑΕ. Να ορίσουμε νομοθετικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας. Η έγκριση των επισυνδέσεων να μη γίνετε από εισαγγελείς ενταγμένους στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους λειτουργούς με απόλυτη τεκμηρίωση. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και της ΑΔΑΕ. Να ενισχυθεί επίσης η ΑΔΑΕ με επιστήμονες και τεχνικά μέσα. Τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενισχυθεί χωρίς να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητου σχετικά με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.