Την αφετηρία για έναν «πόλεμο» διαρκείας με αλλεπάλληλες σφοδρές μάχες και το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κάλπες, σηματοδοτεί η σημερινή επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής και η οριστικοποίηση των συνεδριάσεων για το ζήτημα των παρακολουθήσεων με αιχμή αυτή του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Η Διάσκεψη των Προέδρων που έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί πιθανότατα η ακρόαση - βάσει της πρόσφατης ΠΝΠ - του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε η συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσία του να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Άγνωστο παραμένει αν σε αυτή θα παραστούν εντέλει ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης.
Η μεγάλη σύγκρουση πάντως αναμένεται στην Εξεταστική Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μάλιστα δεν αποκλείεται να καταθέσει ακόμη και σήμερα την πρόταση για τη σύστασή της, με στόχο να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες. Μέσω αυτής η Χαριλάου Τρικούπη θα ζητά να διερευνηθούν οι νόμιμες επισυνδέσεις που έχουν γίνει από την ΕΥΠ με κορωνίδα τη δική του, αλλά και από ποιους χρησιμοποιείται το κακόβουλο λογισμικό Predator στην Ελλάδα, καθώς και αν έχουν μισθωθεί υπηρεσίες του από την ΕΥΠ.
Με σύνθημα «όλα στο φως» η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει τη σύσταση Εξεταστικής. Θα επιδιώξει όμως την επέκταση της έρευνας σε βάθος δεκαετίας (από το 2012), ώστε να μπει στο μικροσκόπιο και η εποχή διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκείνη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άρα και την κλήση των τότε επικεφαλής της ΕΥΠ. Στόχος είναι να αναδειχτούν τα διαχρονικά θεσμικά κενά και να συζητηθούν μέτρα ενίσχυσης του ελέγχου της ΕΥΠ, για την οποία ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποτελεσματικότητα της κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια Υπηρεσίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό στη χρονική διεύρυνση αρκεί να μην επιχειρηθούν συμψηφισμοί με την υπόθεση Ανδρουλάκη και υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθούν από την πλειοψηφία επαρκή στοιχεία κατάδειξης αυτής της ανάγκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει προς ώρας ότι η Εξεταστική πρέπει να εστιάσει στην παρούσα περίοδο, κρίνοντας τη χρονική επέκταση ως προσπάθεια αντιπερισπασμού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.