Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή  Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πακέτο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει του χειμώνα που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος. Οι τιμές της ενέργειας, τόσο σε ότι έχει να κάνει με το ρεύμα και το φυσικό αέριο, όσο και με τα καύσιμα παραμένει στην κορυφή της λίστας καθώς σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να υπάρξουν πολυεπίεπεδες παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη και το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνουν πως το μέγεθος των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως ό,τι πλεόνασμα προκύψει θα επιστρέψει στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Τα μέτρα της ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στέγη, κατώτατο μισθό, συντάξεις και ενέργεια

Οπως έχει αναλύσει το Reader τα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν σε δύο φάσεις. Αφενός αυτά που θα «τρέξουν» έως το τέλος του έτους και στοχέυουν στην ακρίβεια, αφετέρου στα μόνιμα μέτρα για το 2023 που περιλαμβάνουν ένα πακέτο παρεμβάσων σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πρώτο σκέλος θα περιλαμβάνονται μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ευάλωτους και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016. Παράλληλα δεν αποκλείεται και μία «έκπληξη» σε όλους όσοι είχαν μείνει εκτός της περιμέτρου των δικαιούχων. Παράλληλα δεδομένη θεωρείται η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και το επίδομα θέρμανσης το οποίο υπάρχει πρόθεση να διευρυνθεί ως προς το ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων. Τος προηγούμενες ώρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας  άρχισαν να ανακοινώνουν τις τιμές της κιλοβατώρας που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και ακολούθως θα προσαρμοστεί και το ύψος της παρέμβασης ώστε η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μην διαφέρει από τις τιμές του Αυγούστου.

«Αστερίσκος» υπάρχει δίπλα στο ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη φάση για το  Fuel Pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο όμως δεν θα ενεργοποιηθεί ως φαίνεται αν υπάρξει πτώση των τιμών των καυσίμων.

ΔΕΘ: Τα μόνιμα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Στα μόνιμα μέτρα της δεύτερης φάσης για το 2023 περιλαμβάνονται με βεβαιότητα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μετά από τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων - ακούγεται κατά 6,5% - για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά τουλάχιστον 6% και νέα τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού που πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 751 από τα 713 ευρώ σήμερα. Δεν αποκλείεται επίσης να δρομολογηθεί ο επαναπροσδιορισμός επί τα βελτίω για τον επιχειρηματικό κόσμο του τέλους επιτηδεύματος.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
  • Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για φθηνότερη στέγη στους νέους οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο παροχής φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.