Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως θετική εξέλιξη «διαβάζει» η Αθήνα την επιλογή της τουρκικής ηγεσίας για έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ανοιχτά της Αττάλειας σε περιοχή καθαρά τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και φυσικά μακριά από την «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς θεωρείται ότι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δε μεταφέρεται στο πεδίο.

Βεβαίως, στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας είναι μόνο η αρχή και όλα τα σενάρια διατηρούνται ανοιχτά. Γι’ αυτό και παραμένει σε πλήρη επαγρύπνηση, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πορεία του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να απαντήσει κατάλληλα εφόσον χρειαστεί. Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, άλλωστε χθες ήταν ξεκάθαρο: ούτε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο και απειλεί με επανάληψη της μάχης του Δομοκού

Οι εξαγγελίες εξάλλου της τουρκικής ηγεσίας για έρευνες συνολικής διάρκειας 1-,15 έτους σε 7 σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί Γαλάζιας Πατρίδας και οι επικείμενες εκλογές ενόψει των οποίων επιδιώκει να διατηρεί «ζεστό» το εθνικιστικό ακροατήριο, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντιθέτως, κατά τους αναλυτές εγείρουν υποψίες περί αυξομείωσης της έντασης ανάλογα με τις συνθήκες. Τουτέστιν; Η τωρινή Navtex μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροποποιηθεί και το τουρκικό γεωτρύπανο να βάλει ρότα για νέες προκλήσεις κατά της χώρας μας. «Η επικοινωνιακή διαχείριση μέχρι σήμερα δεν σημαίνει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές και επικίνδυνες. Δε νομίζω ότι θα πάει σε μία συγκεκριμένη κλιμάκωση που θα έχει αρχή μέση και τέλος, αλλά θα προσπαθήσει όλη αυτή την περίοδο που έχουμε μπροστά μας, εβδομάδες - μήνες να χρησιμοποιεί επιμέρους εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως η υιοθέτηση του ήπιου σεναρίου κίνησης σε περιοχή πραγματικής τουρκικής δικαιοδοσίας σε συνδυασμό με τη διάρκεια της τουρκικής NAVTEX έως τις 7 Οκτωβρίου - σε αντιδιαστολή με τη συνήθη προκλητική τουρκική πρακτική ανανέωσής της ανά εβδομάδα ή 15ήμερο - σηματοδοτεί την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν (τουλάχιστον προς ώρας) να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τα σαφέστατα μηνύματα που έχει λάβει από ΗΠΑ, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες εναντίον των κινήσεων που μπορεί να βάλουν «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα οποία κατέστη σαφές ότι μία ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας και άλλου κράτους μέλους δεν θα εκλαμβανόταν ως διμερής υπόθεση, αλλά ως ταύτιση με την καταδικαστέα τακτική του Ρώσου Προέδρου, που δεν θα μείνει αναπάντητη.  

Πέραν του διεθνούς pressing στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο η Αθήνα εκτιμά πως η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μη δυναμιτίσει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οφείλεται στην πολιτική διεθνοποίησης του εύρους και των κινδύνων του τουρκικού αναθεωρητισμού για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την οποία άσκησε συστηματικά ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας σε όλα τα διεθνή φόρα και τις επαφές τους με εταίρους και συμμάχους.

Αν πάντως τα δεδομένα δεν αλλάξουν και το γεωτρύπανο παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο 55 χλμ νότια του Γκαζίπασα στο Οικόπεδο "Yorukler 1", ορισμένοι αναλυτές κρίνουν πως το διάστημα αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, όχι σε ανώτατο επίπεδο ηγετών, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών. Σίγουρα πάντως βασική προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η αποφυγή ωμών πολεμικών απειλών περί επανάληψης της μάχης του Δομοκού το 1897, στις οποίες κατέφυγε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της φιέστας για τον απόπλου του γεωτρύπανου, λίγη ώρα αφού ο Χουλουσί Ακάρ προκαλούσε με κολύμβηση μέχρι το Καστελόριζο βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Οι εν λόγω απειλές άλλωστε δεν αποκλείεται να αποκαλύπτουν ότι η τουρκική ηγεσία ενδύεται απλώς προσωρινά το μανδύα του «καλού παιδιού» για να συνεχίσει όταν κρίνει κατάλληλη τη στιγμή τη γνωστή τακτική του «ταραξία».

«Στις προκλήσεις η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τόσο στο διπλωματικό πεδίο όπως και όπου αλλού χρειαστεί. Τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα και απολύτως κατοχυρωμένα», υπογράμμισε με νόημα η Αθήνα δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.