Με πόλεμο απείλησε ξανά τη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή αναχώρησης του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην περίπτωση, που σταθεί εμπόδιο στα «πειρατικά» σχέδια της Αγκυρας με στόχο να υφαρπάξει τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνέχιση της απειλητικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου χρησιμοποιώντας ιστορικές αναφορές κατά τη διάρκεια της φιέστας για τον απόπλου του πιο σύγχρονου τουρκικού πλοίου εξόρυξης με κατεύθυνση θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας στην περιοχή μας.
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Επικοινωνιακό το σόου Ερντογάν με το γεωτρύπανο Abdulhamid Han
Μπορεί σε πρώτη φάση το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να πραγματοποιήσει για τους επόμενους 2 μήνες εξορυκτικές εργασίες σε θαλασσοτεμάχιο 55 χλμ ανοιχτά της Αττάλειας και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ όμως ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να αποκαλύψει τα σχέδια του για τη συνέχεια.
«Δε θα διστάσουμε να πολεμήσουμε»
Αφού ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή το πλοίο δε θα σταματήσει τις εργασίες του και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες από τα ερευνητικά σκάφη του τουρκικού στόλου το προηγούμενο διάστημα. Μιλώντας για περιοχές «δικής μας κυριαρχίας» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματα τους δε θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και στοχοποιώντας τη στρατηγική της Ελλάδας να διεθνοποιήσει την τουρκική επιθετικότητα μέσω της παρουσίασης των επεκτατικών χαρτών της ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους θέλουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα μας, που εγγυώνται οι διεθνείς συμφωνίες, φτιάχνοντας ψεύτικους χάρτες, ότι αυτή η μπουκιά είναι πολύ μεγάλη για να την καταπιούν. Δε διστάσαμε και δε θα διστάσουμε να πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια όταν είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων μας».
Η μάχη του Δομοκού και ο Ετέμ Πασά
Μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «αυτοί, που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν πιθανότατα θα θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν». Η μάχη του Δομοκού αποτελεί το κεντρικό γεγονός του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Θεσσαλία. Ηταν η πρώτη πλήρους κλίμακας πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας 67 χρόνια μετά από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, που οδήγησε σε ήττα και σε συνθηκολόγηση ύστερα από την παρέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων με επαχθείς όρους για τη χώρα μας.
Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων της Θεσσαλίας, που ήταν παραταγμένες κατά μήκος των συνόρων, τέθηκε το Μάρτιο του 1897 ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος. Ο Ελληνικός Στρατός είχε ελλιπή εκπαίδευση, απαρχαιωμένο οπλισμό ενώ δεν είχαν κατασκευαστεί οχυρωματικά έργα. Το Α΄ Αρχηγείο της Θεσσαλίας είχε δύναμη 42.000 αντρών αποτελούμενη από τάγματα πεζικού, ίλες ιππικού και 8 πεδινές και 8 ορεινές πυροβολαρχίες. Απέναντι τους ο Τούρκος αρχιστράτηγος Ετέμ Πασάς παρέταξε 62.000 άντρες, που έφεραν σύγχρονο οπλισμό και είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από Γερμανούς αξιωματικούς.
Η ανακωχή του σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ
Οι αρχικές αψιμαχίες ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Απριλίου με τις ελληνικές δυνάμεις να υποχωρούν. Η έλλειψη οργάνωσης του Ελληνικού Στρατού στο πεδίο της μάχης υπήρξε καταστροφική για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Μετά τη μάχη του Αμπελώνα ακολούθησε υποχώρηση προς τη Λάρισα με τους Τούρκους να μπαίνουν στον Τύρναβο στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια άτακτη φυγή προς τα Φάρσαλα. Η τελευταία γραμμής άμυνας για να μην καταληφθεί ο Βόλος ήταν το Βελεστίνο όπου οι ελληνικές δυνάμεις παρατάχτηκαν στα γύρω υψώματα. Παρά την αντίσταση, οι Τούρκοι μπήκαν στο Βόλο στις 26 Απριλίου.
Η επόμενη μάχη δόθηκε στα Φάρσαλα με το Δομοκό τελικά να είναι το σημείο όπου κρίθηκε ότι μπορεί να ανακοπεί η τουρκική προέλαση με περισσότερους από 3.000 φιλέλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ιταλοί να έχουν ενταχτεί στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Παρά την προσωρινή αναχαίτιση το μέτωπο κατέρρευσε και η νέα υποχώρηση ήταν μονόδρομος.
Με τον Ετέμ Πασά να έχει φτάσει έξω από τη Λαμία και τα ελληνικά στρατεύματα να επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία του στις Θερμοπύλες οι μάχες ολοκληρώθηκαν καθώς ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, το όνομα του οποίου έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλωτό γεωτρύπανο, διέταξε ανακωχή ύστερα από την παρέμβαση του τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β'. Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης της Κωνσταντινούπολης οδήγησε σε αλλαγή συνόρων με το σουλτάνο να αποκομίζει μικρά εδαφικά κέρδη εις βάρος της χώρας μας ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Τουρκία πολεμική αποζημίωση ύψους 4.000.000 τουρκικών λιρών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.