Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λίγες ώρες από τώρα και συγκεκριμένα περίπου στις 13:30 μεσημέρι το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Τάσουτζου της Μερσίνας για την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είναι φυσικό ο απόπλους δε θα γίνει έτσι... απλά, αφού θα έχει προηγηθεί οθωμανικών διαστάσεων φιέστα, την οποία προανήγγειλε ο τούρκους πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δε θα το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά Ερντογάν. Νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προαναγγείλει τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους «Abdulhamid Han» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Σε περιοχές ευθύνης μας θα κινηθεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν

«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα πιθανά σενάρια για την πορεία του και η συνοδεία του

Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία. Το ένα εξ αυτών, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Βόσπορο. Παράλληλα, το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της,  μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα επικρατέστερα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι δύο: Το ένα αφορά σε έρευνες σε οικόπεδο βορείως των Κατεχομένων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, για το οποίο έχει παρανόμως παραχωρηθεί άδεια για έρευνες και το δεύτερο να επιχειρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την κυπριακή δημοκρατία.

Σε υψηλή ετοιμότητα η Αθήνα

Την ίδια ώρα, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε υψηλό επίπεδο. Ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ που  πιθανολογείται, πως θα επέλεγε να κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.