Μόνο ως απόλυτη επιβεβαίωση των θέσεων της ελληνικής διπλωματίας σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία των εθνικών μας συμφερόντων θα πρέπει να θεωρείται ο προκλητικός χάρτης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη τουρκικά. Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία στη διεθνή κοινότητα για τους επιθετικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της χώρας μας.
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν - Δεν συγκεντρώνει ούτε 30% σε νέα δημοσκόπηση
«Δείτε καλά αυτό τον χάρτη», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω twitter με τα μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ πολλών άλλων, να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον νέο χάρτη του κυβερνητικού εταίρου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατά τα λοιπά έχει εναποθέσει στους Αμερικανούς νομοθέτες την τελευταία του ελπίδα να εκσυγχρονίσει το «γερασμένο» στόλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Ενημέρωση σε Μπάιντεν για την... τουρκική Κρήτη
Γνώση της απεικόνισης με το μισό Αιγαίο τουρκικό θα λάβει και ο Λευκός Οίκος καθώς και το αμερικανικό Πεντάγωνο, που προωθεί την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Αγκυρα, διαπιστώνοντας ότι η Κρήτη, στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν τη σημαντικότερη στρατιωτική βάση της Μεσογείου με δυνατότητα ελλιμενισμού αεροπλανοφόρων, θεωρείται από το καθεστώς Ερντογάν τουρκικό έδαφος. Την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τις διαστάσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού θα έχουν τόσο οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, ειδικά αυτές, που εξακολουθούν να κλείνουν το «μάτι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, που εκβιάστηκαν για τη συγκατάθεση του στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας. Η προσπάθεια αναβίωσης του τουρκικού «εθνικού όρκου» του 1920 μέσω του χάρτη Μπαχτσελί στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας διμερούς διαφοράς, όπως αρέσκονται να την αποκαλούν πολλοί εταίροι και σύμμαχοι μας, αλλά συνιστά ένα μείζον διεθνές ζήτημα με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να έχουν καθοριστικό ρόλο στην νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πλέον όλοι γνωρίζουν
Η Ελλάδα λοιπόν έχει στα χέρια της μία ακόμα σπουδαία απόδειξη για το τι ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή μας. Μετά και από τη νέα εμφάνιση Μπαχτσελί κρατώντας στα χέρια του το «μισό» Αιγαίο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Από την άλλη πλευρά, οι επεκτατικοί χάρτες της Τουρκίας φέρνουν σε δύσκολη θέση και τις ηγεσίες εκείνες, εντός και εκτός Ευρώπης, που επιμένουν να ενισχύσουν στρατιωτικά την Τουρκία την ώρα, που παρουσιάζεται επίσημα ο σκοπός των εξοπλισμών της…Η επίθεση κατά της Ελλάδας και η αλλαγή συνόρων. Και αν στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι περισσότεροι ηγέτες δεν είχαν αντιληφθεί έως το τέλος τα πραγματικά σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δε συμβαίνει το ίδιο με τον πρόεδρο της γείτονα, ο οποίος διατυμπανίζει σε καθημερινή βάση τη στρατηγική του.
Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική επιθετικότητα, ως αντίδραση, κατά την Αγκυρα, στις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του Αιγαίου αποκτώντας χαρακτηριστικά σοβαρού διεθνούς προβλήματος. Αρθρογραφία, αναλύσεις και παρεμβάσεις στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης ανά τον κόσμο δίνουν το στίγμα ότι η συμπεριφορά Ερντογάν αποτελεί έναν επικίνδυνο αστάθμητο παράγοντα, που μπορεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την περιοχή μας αλλά να έχει ευρύτερες γεωστρατηγικές συνέπειες.
Αλλαξαν και οι... ισαποστάκηδες
Και εάν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές αναφορές στις τουρκικές παράνομες ενέργειες αντιμετωπίζονταν από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας με χαλαρότητα τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει. Η ύπαρξη των τουρκικών επεκτατικών χαρτών, τους οποίους αναδεικνύει η χώρα μας σε κάθε ευκαιρία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «εξωραϊσμού» της πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά μετά το προηγούμενο της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Διεθνείς αναλυτές και δεξαμενές σκέψης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν τροφοδοτώντας τον προβληματισμό για την τουρκική επιθετικότητα σε διεθνές επίπεδο και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις ανησυχίες ασφάλειας, που έχει διατυπώσει τεκμηριωμένα η Ελλάδα.
«Επόμενος πόλεμος Ελλάδα - Τουρκία»
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός απασχολεί τη δημόσια συζήτηση ακόμα και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία με τον εκτελεστικό διευθυντή του πολιτικο-οικονομικού think tank, «The New Zealand Initiative», Ολιβερ Χάρτβιχ να υπογράφει μία ενδιαφέρουσα ανάλυση με τον τίτλο, «Γιατί ο επόμενος πόλεμος της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, αναφέρει ότι «μπορεί να είναι δελεαστικό για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για να αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική πολιτική και τον πληθωρισμό, αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία κέρδιζε στρατιωτικά, θα αποσταθεροποιούνταν περαιτέρω η οικονομία της και θα απομονωνόταν περισσότερο από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ».
Ο Ερντογάν εκνεύρισε το ΝΑΤΟ
Ο Χάρτβιχ σημειώνει ότι «το τελευταίο πράγμα, που χρειάζεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ένας πόλεμος. Ή, ακριβέστερα, ένας άλλος πόλεμος», υπογραμμίζοντας ότι η κλιμάκωση της ρητορικής τις τελευταίες εβδομάδες είναι ακραία κάνοντας εκτενή αναφορά στην ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Η συγκεκριμένη ανάλυση απαντά και στο ερώτημα πώς θα τοποθετηθούν τα μέλη του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. «Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ελλάδα. Ή ίσως ακριβέστερα, είναι εναντίον της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει εκνευρίσει τη Δυτική Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Ο ρόλος, που έπαιξε στις διάφορες προσφυγικές κρίσεις είναι αμφίβολος.
Η εσωτερική του οικονομική πολιτική είναι καταστροφική. Η σχέση του με τη Ρωσία ήταν εδώ και καιρό ασαφής. Δεν είναι περίεργο, που περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ ήταν παραδοσιακά στο πλευρό της Ελλάδας ούτως ή άλλως. Ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθούν τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα χειριστεί αυτή την κρίση ο Τούρκος πρόεδρος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον Ερντογάν. Το επόμενο έτος, θα αντιμετωπίσει προεδρικές εκλογές. Η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε αναταραχή, με ποσοστό πληθωρισμού άνω του 70%. Λόγω της ιδιότυπης προσέγγισης των οικονομικών από τον Ερντογάν και της συνεχούς παρέμβασής του στην τουρκική κεντρική τράπεζα, οι τουρκικές αυξήσεις τιμών συνδέονται άμεσα με αυτόν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.