Στην αγαπημένη του συνήθεια να επιτίθεται κατά της Ελλάδας αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδόθηκε και σήμερα -και μάλιστα εις διπλούν- ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά εναντίον της χώρας μας δηλώνοντας χαρακτηριστικά μετά την προσευχή της Παρασκευής ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της». Νωρίτερα και επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Μαδρίτη ο Ερντογάν είχε επιτεθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε, αν δεν συμμορφωθεί».
Τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε τώρα για τις προθέσεις της χώρας του, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν τηρεί τη νομιμότητα: «Εάν πρόκειται να ζήσουμε ειρηνικά ως γείτονες, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές σε πολύ λίγο χρόνος; Αν το κάνετε αυτό η αεροπορία μου θα δώσει την κατάλληλη απάντηση. Αν συνεχίσετε αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Αλλιώς, ο λαός θα ρωτήσει που είναι η αεροπορία μας».
Μάλιστα, λίγο αργότερα ο Ερντογάν το πήγε ένα βήμα παρακάτω καθώς μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε: «Συστήνουμε στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει νταηλίκια, να πάρει μαθήματα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα». Είπε ακόμα: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο».
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν ώστε να γίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποια συνάντηση, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, αλλά ο ίδιος απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει χρόνο για μια τέτοια συνάντηση. «Διότι είναι προφανές» συνέχισε «πως οπλίζουν τα νησιά και από την άλλη παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας» ενώ διερωτήθηκε «ποιος εγγυάται ότι δεν θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας αυτός που θα συμβιβαστεί τώρα μαζί μας».
Συνεχίζοντας στην ίδια λογική είπε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί μήνυμα με το να πηγαίνουν στα νησιά, με το χτίσιμο τσιμεντένιων καταφυγίων και το σκάψιμο λάκκων. «Δεν έχει καλές προθέσεις (ο Κυρ. Μητσοτάκης). Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Αφού τα κάνει λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Είπαμε ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου φέτος. Πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ας τακτοποιήσει τον εαυτό του. Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε αν δεν συμμορφωθεί».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας, καθώς παρά το γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε «ηρεμία» στην περιοχή, εκείνος είπε στους δημοσιογράφους πως «έχω πάντα μια δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα... μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως αυτό δεν είναι το τέλος της υπόθεσης ενώ οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποχρεώνονται να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ανέφερε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να βιαστεί για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα θα πρέπει πρώτα να δει αν οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της έκδοσης των υπόπτων που ζητεί η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: Οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε... Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Ετσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Ερντογάν δήλωσε πως, αν οι σκανδιναβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας». Ο ίδιος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι θα ενέκρινε πιθανόν την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το κοινοβούλιο του υπέβαλε σχετικό νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.