Τα ανταλλάγματα που πήρε από Σουηδία και Φινλανδία μέσω του ανατολίτικου παζαριού για την άρση του βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, προσμετρά στα κέρδη του από την τρέχουσα Σύνοδο ο Ταγίπ Ερντογάν κυρίως ως «όπλο» για το εσωτερικό του ακροατήριο ώστε να εμφανίσει - εν μέσω δημοσκοπικής κατρακύλας - εαυτόν ως δήθεν αδιάλλακτο μέχρι τέλους υποχρεώνοντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες σε παραχωρήσεις έναντι του. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, και ο ίδιος αναδιπλώθηκε οπισθοχωρώντας από τη διακηρυγμένη άτεγκτη στάση του. Εξ ου και η αντιπολίτευση στην Τουρκία βάλλει ήδη εναντίον του ότι πέραν του ξεπαγώματος του εμπάργκο όπλων (που κι αυτό έχει αστερίσκους) τα υπόλοιπα σημεία της συμβιβαστικής συμφωνίας αποτελούν απλά ευχολόγια χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Το διπλωματικό «ταμείο» της Αθήνας & τα μηνύματα Μπάιντεν - Μισέλ για το Αιγαίο
Παράλληλα, αν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας πέτυχε επιτέλους στη Μαδρίτη το στόχο ενός τετ α τετ με τον ακριβοθώρητο για τον ίδιο Αμερικανό Πρόεδρο και απέσπασε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων καλά σχόλια για τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, πίσω από τις κλειστές πόρτες άκουσε τον Τζο Μπάιντεν να επισημάνει την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Κατά τους αναλυτές μάλιστα το ότι το Αιγαίο προηγείται της Συρίας στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν είναι διόλου τυχαίο. Αντιθέτως καταδεικνύει την ιεράρχηση της περιοχής πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον του Προέδρου των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Τι πήρε και τι έδωσε ο «Σουλτάνος» στο τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Και αυτή ακριβώς η αναφορά κρίνεται ως ένα από τα κέρδη της Αθήνας στην ισπανική πρωτεύουσα, καθώς είναι σαφές ότι μακριά από τα δημοσιογραφικά φώτα ο Πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε ξεκάθαρη σύσταση αποφυγής προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι ενώ είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, όπου Πρωθυπουργός τον είχε ενημερώσει αναλυτικά και με ντοκουμέντα για την προκλητικότητα της Άγκυρας και τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Ως στήριξη των ελληνικών θέσεων εκλαμβάνεται και η δια ζώσης μεταφορά του αυστηρού μηνύματος του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Ταγίπ Ερντογάν δια στόματος Σαρλ Μισέλ χθες στη Μαδρίτη, για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επίλυση των διαφορών μόνο ειρηνικά και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, στη σκιά μάλιστα το νέου «Μητσοτάκης γιοκ».
«Κιχ» από Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση - έμμεσα καρφιά Μητσοτάκη
Στο άτυπο μπρα ντε φερ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Αθήνα προσμετρά ως θετικό το γεγονός ότι στην τοποθέτησή του ενώπιον των Συμμάχων ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να ξεδιπλώσει το αναθεωρητικό του αφήγημα κατά της Ελλάδας και αφήνοντας κατά μέρους τους γνωστούς λεονταρισμούς δεν άρθρωσε λέξη περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. Βεβαίως στην ελληνική κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι, καθώς γνωρίζουν ότι οι ανυπόστατες, παράλογες και ανιστόρητες αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν μπήκαν απλώς στον πάγο μέχρι να αποφασίσει να τις επαναφέρει. Γι’ αυτό και επαγρυπνούν.
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβάζοντας σωστά το περιβάλλον και γνωρίζοντας άριστα τη γλώσσα της διπλωματίας δεν έκανε ευθεία αναφορά στην Άγκυρα. Αξιοποίησε όμως την ευκαιρία για έμμεσα μεν καίρια δε μηνύματα με αποδέκτες τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο και τις νέο-οθωμανικές του βλέψεις όσο και τους Συμμάχους. Τόνισε, αφενός, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα», εννοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε πιθανούς μιμητές του Βλάντιμιρ Πούτιν. Αφετέρου ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας «πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη», αναδεικνύοντας την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όσο για το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν θίγει τα ελληνικά συμφέροντα ούτε επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και αναλύοντας ένα προς τα σημεία που ήγειραν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τις απέκρουσαν διαβεβαιώνοντας ότι «Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντα της».
Τα F-16 και η «ρελάνς» με τα F-35
Ως προς το ζήτημα των F-16, είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος το έθεσε εμφατικά στον Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, παρά τις διαρροές του τουρκικού τύπου για δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου ότι θα εργαστεί για να επιλύσει το ζήτημα μόλις προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν περιλάμβανε ουδέν. Η τελική έγκριση εξάλλου εξαρτάται από το αρνητικά διακείμενο στην Τουρκία Κογκρέσο μετά την προμήθεια των ρωσικών S-400. Οι αναλυτές βεβαίως εφιστούν την προσοχή της Αθήνας για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προσαρμόζουν την άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής σε έναν πιο συναλλακτικό τρόπο.
Ενώ πάντως το τοπίο για τα F-16 της Τουρκίας παραμένει θολό, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ επίσημα χθες το αίτημα για αγορά 20+20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, κάνοντας το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας που στόχος είναι να προχωρήσει γοργά. Στις 18 Ιουλίου μάλιστα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τις σχετικές συζητήσεις.
Γεμάτη ατζέντα στις συναντήσεις Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες
Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συναντηθεί στο περιθώριό της με πλήθος ξένων ηγετών και να συζητήσει για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα και την ενεργοποίηση του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία με τον ελληνικό στόλο, που τέθηκε επί τάπητος στο ραντεβού του με τον Μπόρις Τζόνσον.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.