Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πανέτοιμος και με όλα του τα όπλα στην φαρέτρα του για να αποκρούσει ενδεχόμενες τουρκικές επιθέσεις που μπορεί να δεχθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν και η γείτονα φαίνεται να χαμηλώνει τον πήχη, μιας και έριξε νερό στο κρασί της για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στη Συμμαχία, ενώ σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους απομακρύνεται το ενδεχόμενο να πέσει στο τραπέζι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την ώρα που ο Ερντογάν... πασχίζει να έχει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Μπάιντεν για να «σπάσει τον πάγο» και να βάλει ξανά την Τουρκία στο «κόλπο» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μητσοτάκης είναι σαφώς πιο κοντά απ' ό,τι ο Ερντογάν που στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του πλανητάρχη στις ΗΠΑ, είναι στον «πάγο». Ελληνας πρωθυπουργός κι Αμερικανός πρόεδρος, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ρόλος του σημερινού τετ α τετ Ερντογάν - Μπάιντεν και φόντο τα F-16
Το ζήτημα των F-16 θα τεθεί κατά τον Ταγίπ Ερντογάν στο σημερινό τετ α τετ του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που κατάφερε να εξασφαλίσει χάρη στο «ναι» σε Φινλανδία - Σουηδία, που για την αμερικανική διοίκηση θεωρείται ως ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς τη συγκεκριμένη συνάντηση αφενός για να ξεπαγώσουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αφετέρου για να ενισχύσει το πολιτικό του γόητρο στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει εκλογών και οικονομικής ύφεσης, εμφανίζοντάς τη ως αποτέλεσμα του δήθεν «θριάμβου» του στη Μαδρίτη.
Αν μάλιστα λάβει ένα θετικό σήμα εν είδει «υποσχετικής» από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τουλάχιστον για την αναβάθμιση των 80 υφιστάμενων μαχητικών της Τουρκίας, παρότι θα τελεί υπό την τελική έγκριση του Κογκρέσου (που ως γνωστόν είναι αρνητικά διακείμενο στην Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 και εντός του οποίου έχει μεγάλη επιρροή η Αθήνα), θα νιώσει πιο ενισχυμένος. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως από την έκβαση αυτού του ραντεβού πιθανόν να κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση του Ταγίπ Ερντογάν σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα. Αν και κατά πόσο δηλαδή θα δείξει σημάδια διάθεσης αποκλιμάκωσης της έντασης που χτύπησε κόκκινο μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ή θα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί ξεδιπλώνοντας στο ΝΑΤΟ το αναθεωρητικό του αφήγημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Το σημερινό πρόγραμμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Στις 11:00 θα λάβει χώρα η τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στις 11.30 θα ξεκινήσει η Σύνοδος με παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στις 16:00 η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις 20:00 είναι προγραμματισμένο το άτυπο δείπνο ηγετών κρατών - μελών ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.