Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάριο Ντράγκι για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου συντάχθηκε με ηχηρό τρόπο σήμερα, Παρασκευή (24/6) και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με την κοινή αγορά αερίου είναι απαραίτητες για να αποτραπεί μία σημαντική κρίση τον επόμενο χειμώνα.

Ο ίδιος μάλιστα προσερχόμενος νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους πως: «Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ. Αν όλοι λειτουργούμε ο καθένας για λογαριασμό του, θα βουλιάξουμε ο καθένας για λογαριασμό του».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο συμφωνήθηκε και επίσημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη (22/6) με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας στο Palazzo Chigi στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο διήρκεσε δύο ώρες, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και τη στήριξη των δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.