Την ώρα που οι Τούρκοι κάνουν πρόβες απόβασης σε ελληνικά νησιά στην τελική φάση της άσκησης EFES 2022, που θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος της γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο κυβερνητικός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να απαντήσουν, εφόσον απαιτηθεί, σε κάθε τουρκική πρόκληση.
Διαβάστε ακόμη: EFES 2022: Πρόβα απόβασης στα νησιά κάνει η Τουρκία με πολεμική άσκηση υπό το βλέμμα Ερντογάν - Μπαχτσελί
Τα όσα ακούγονται από την τουρκική πολιτική ηγεσία τις τελευταίες μέρες εις βάρος της χώρας μας δεν έχουν πραγματικά προηγούμενο. Τέτοιο καταγεγραμμένο ανθελληνικό μένος δεν υπήρξε ούτε κατά τη διάρκεια των δύο πιο σοβαρών κρίσεων μετά τον Αττίλα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 1987 και το 1996, όταν οι δύο χώρες βρέθηκαν λίγο πριν την πολεμική σύγκρουση. Υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων, το ελληνικό επιτελείο εξετάζει κάθε πιθανό σενάριο τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας έχοντας εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια άμεσης ενεργοποίησης για κάθε περίπτωση.
Ναυτικός αποκλεισμός νησιών
Οι πολεμοχαρείς Τούρκοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και απόστρατοι προεξοφλούν την κατάληψη νησιών του Αιγαίου εκτελώντας από τη μία πλευρά ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά της χώρας μας κατ’ εντολή του καθεστώτος Ερντογάν και από την άλλη δημιουργώντας κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη. Μια ενδεχόμενη επιχείρηση εισβολής σε ένα ή περισσότερα μεγάλα νησιά με απόβαση ειδικών δυνάμεων και ρίψη αλεξιπτωτιστών, θα ήταν αναμφίβολα μία κίνηση υψηλού ρίσκου για τους Τούρκους στρατηγούς γνωρίζοντας τη δύναμη πυρός, που μπορούν να αντιτάξουν άμεσα οι ελληνικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις με τους εθνοφύλακες. Για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από την «ακτινογραφία» των τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, το τουρκικό επιτελείο έχει εντάξει στους επιθετικούς σχεδιασμούς του και τον ναυτικό αποκλεισμό νησιών κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και των Δωδεκανήσων συνδυαστικά με αποβατικές επιχειρήσεις σε μικρότερα νησιά.
Εμπλοκή υποβρυχίων
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις με τη συμμετοχή φρεγατών και τορπιλακάτων αποκλείοντας στο λιγότερο δυνατό χρόνο συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος με την υποστήριξη αεροσκαφών και drones, που επιχειρούν από κοντινά αεροδρόμια, στοχεύοντας στην επίτευξη αιφνιδιασμού ως μέσο πίεσης εδαφικών διεκδικήσεων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η ολοκληρωμένη μορφή του σεναρίου αυτού, την οποία έχουν ήδη επεξεργαστεί οι Τούρκοι και με πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις, περιλαμβάνει εκτός από τις μονάδες επιφανείας και την εμπλοκή υποβρυχίων. Βάσει αυτών των σχεδιασμών, τα τουρκικά υποβρύχια θα πλήξουν τόσο τις ναυτικές δυνάμεις, που θα σπεύσουν να διασπάσουν τον κλοιό, όσο και τα υποβρύχια συνοδείας της αρμάδας, όταν εισέλθουν στη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού. Τα σχέδια αυτά αφορούν σε κατοικημένα νησιά ή μικρότερες νήσους, στις οποίες υπάρχει ελληνική στρατιωτική παρουσία ή ακόμα και σε συμπλέγματα ακατοίκητων βραχονησίδων, την κυριαρχία των οποίων, αμφισβητούν οι Τούρκοι.
Στόχος της Αγκυρας
Στόχος μιας τέτοιας ενέργειας της Αγκυρας θα ήταν να δημιουργήσει τετελεσμένα επιχειρώντας είτε να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος οδηγώντας τη σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας είτε να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι αυτή, η οποία ξεκινά τη σύγκρουση καθώς ο τερματισμός του ναυτικού αποκλεισμού θα ήταν αποτέλεσμα της αυτόματης επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, οι χρόνοι αντίδρασης του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και οι καίριες θέσεις των Ειδικών Δυνάμεων σε όλο το Αιγαίο προβληματίζουν έντονα τους Τούρκους ναυάρχους, εάν θεωρήσουμε βέβαια ότι οι εισηγήσεις τους έχουν κάποια αξία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται εκτός ελέγχου.
Η λαβωμένη φρεγάτα «Kemal Reis»
Αλλωστε, το πλήγμα στην εικόνα του τουρκικού στόλου από τη λαβωμένη φρεγάτα «Kemal Reis» με το ρήγμα 3 μέτρων στα πλευρά της ύστερα από τη σύγκρουσή της με τη φρεγάτα «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού ήταν μεγάλο. Οι Τούρκοι επιτελείς δεν ξεχνούν επίσης ότι καθ’όλη τη διάρκεια της κρίσης το καλοκαίρι του 2020 δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια όταν οι κυβερνήτες των τουρκικών υποβρυχίων πέρασαν εφιαλτικές μέρες επιχειρώντας να ξεφύγουν μάταια από το κυνήγι του Πολεμικού Ναυτικού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.