Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Τουρκία δεν έχει καμία αξίωση για τα νησιά ή τις βραχονησίδες, που αναμφίβολα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από διεθνώς αναγνωρισμένα όργανα». Η μέχρι πρότινος επίσημη θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που απέδιδε αμφισβητούμενο καθεστώς μόνο σε βραχονησίδες στο Αιγαίο με στόχο το «γκριζάρισμα» συγκεκριμένων περιοχών, αποτελεί πλέον παρελθόν. 

Διαβάστε ακόμηΤουρκία: Ρόδος, Χίος, Σάμος και Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν λένε τουρκικά ΜΜΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ένα πρωτοφανές επιθετικό ντελίριο κατά της χώρας μας αυξάνει επικίνδυνα τις παράνομες διεκδικήσεις του, καθώς για πρώτη φορά η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών συνδέεται ευθέως με την κυριαρχία τους δρομολογώντας την ανάληψη ενεργειών, όπως τουλάχιστον προαναγγέλλεται και χωρίς να προσδιορίζεται εάν θα περιορίζονται μόνο στο διπλωματικό πεδίο. 

Το νέο προκλητικό δόγμα των Τούρκων

Οπως είναι προφανές, κατά το νέο προκλητικό δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου ισοδυναμεί με απώλεια εθνικής κυριαρχίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας το προσεχές διάστημα. Για το λόγο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα πάψει να υφίσταται ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη κλιμάκωση, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν οι Τούρκοι έθεταν την αποστρατικοποίηση μόνο στο πλαίσιο της εκ μέρους τους αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών, ισχυριζόμενοι ότι η στρατιωτική ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας συνιστά παραβίασή τους. Μάλιστα, οι λαλίστατοι Τούρκοι απόστρατοι σε ρόλο προπαγανδιστή μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών ερίζουν καθημερινά για το ποιο νησί θα πρέπει να καταληφθεί πρώτο ενεργοποιώντας τα ανθελληνικά αντανακλαστικά στην τουρκική κοινωνία. 

Τα 12 ναυτικά μίλια ενοχλούν τους Τούρκους

Πίσω από την αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας, η οποία «εμπλουτίζεται» σε βαθμό παραλογισμού τελευταία, κρύβεται ο μεγάλος διαχρονικός φόβος των Τούρκων, που δεν είναι άλλος από το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995, βάσει του οποίου εξουσιοδοτείται η τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, οριοθετεί το μέγεθος της απειλής για τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Η στρατιωτική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τη γείτονα, καθώς θεωρείται ενδεχόμενο εάν οι συσχετισμοί ισχύος και επιρροής ανατραπούν σημαντικά στην περιοχή μας μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να ασκηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, προοπτική που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την εθνική υπόσταση της Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή εγείρονται συνεχώς και νέα ζητήματα, που δεν τεκμηριώνονται από καμία σχετική αναφορά του Διεθνούς Δικαίου, τα οποία βάζουν στο τραπέζι οι Τούρκοι επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν από τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Η σπουδαιότητα που αποδίδεται στη ζωτικής σημασίας για την Τουρκία παγίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των 6 ναυτικών μιλίων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  

Οπως αναφέρουν οι Τούρκοι, το πλάτος των 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων στο Αιγαίο επιτρέπει σχεδόν το ήμισυ αυτής της θάλασσας και του εναέριου χώρου πάνω από αυτήν, να χρησιμοποιείται ελεύθερα ως ανοιχτή θάλασσα και διεθνής εναέριος χώρος τόσο από την Τουρκία και την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες. «Ως εκ τούτου, το πλάτος των 6 μιλίων χωρικών υδάτων σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο και ως εκ τούτου αποτελεί τον πυρήνα της διευθέτησης κάθε προβλήματος». 

Γιατί οι Τούρκοι δεν θέλουν την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο

Η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων πέραν των σημερινών 6 μιλίων στο Αιγαίο, θα άλλαζε συνολικά τον χάρτη, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είχε, κατά την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων, τις ακόλουθες συνέπειες:  

  1. «Μια τέτοια ενέργεια θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα εις βάρος των ζωτικών και έννομων συμφερόντων της Τουρκίας: Σε περίπτωση επέκτασης, πρακτικά η Τουρκία θα αποκλειστεί από το Αιγαίο και θα περιοριστεί στα δικά της χωρικά ύδατα. Μετά την παράταση, ούτε η Τουρκία ούτε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα μπορεί να επωφεληθεί από ένα μειωμένο ποσοστό ανοιχτής θάλασσας στο Αιγαίο για οικονομικούς, στρατιωτικούς, ναυτιλιακούς και άλλους σκοπούς. 
  2. Η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα θα αποκλειστεί και οι ακτές του Αιγαίου θα περικυκλωθούν από ελληνικά χωρικά ύδατα: Εάν τα χωρικά ύδατα αυξηθούν, για παράδειγμα, στα 12 μίλια, η ακτογραμμή της Τουρκίας μήκους 2.820 χιλιομέτρων μέχρι την ανοιχτή θάλασσα θα περικυκλωθεί από ελληνικά χωρικά ύδατα. Σχεδόν θα περιοριστεί η πρόσβαση της Τουρκίας από τις δυτικές ακτές της στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και ομοίως από το Αιγαίο στη Μεσόγειο. 
  3. Τα στρατιωτικά, οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα της Τουρκίας θα τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο: Ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ανοιχτής θάλασσας, η Τουρκία δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει καμία στρατιωτική εκπαίδευση και άσκηση στο Αιγαίο. Θα χάσει την ικανότητα και την ευελιξία να οργανώσει την άμυνα των ακτών της καθώς πρακτικά δε θα μείνουν διεθνείς θαλάσσιες περιοχές και εναέριος χώρος. Μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού θα πρέπει να διασχίσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να εισέλθουν στο Αιγαίο και να περάσουν από το Αιγαίο στη Μεσόγειο. Κλειστό θα είναι το Αιγαίο και για στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι πτήσεις με προορισμό το Αιγαίο δεν θα είναι δυνατές και οι πτήσεις της Μεσογείου θα υπόκεινται σε ελληνική άδεια. Επιπλέον, η Τουρκία δε θα μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως επιστημονική έρευνα, ψάρεμα, σπογγαλιεία στο Αιγαίο πέρα ​​από τα χωρικά της ύδατα χωρίς την ελληνική έγκριση. 
  4. Η Ελλάδα θα αποκτήσει αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στην οριοθέτηση άλλων περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Δεδομένου ότι το ζήτημα των χωρικών υδάτων είναι πολύ αλληλένδετο με άλλες διαφορές για το Αιγαίο, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η αποκλειστική οικονομική ζώνη, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εναέριο χώρο κ.λπ., η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επίλυση αυτών των θεμάτων. Οι συνέπειες οποιασδήποτε επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στην ουσία δεν περιορίζονται στα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα και ελευθερίες ναυσιπλοΐας, όπως παρουσιάζονται από την Ελλάδα, αλλά εκτείνονται πολύ πέρα ​​από αυτό. Ενόψει των ανωτέρω, οποιαδήποτε επέκταση της χωρικής θάλασσας πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα δεν είναι αποδεκτή από την Τουρκία».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.