Ο Θάνος Πλεύρης αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο τον έκανε να αναθεωρήσει κάποια πράγματα για τη ζωή και για τις σχέσεις με τους οικείους του. Ο υπουργός Υγείας, προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μιλώντας στο Mega και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Ολα για τη ζωή μας». Αφορμή της εξομολόγησης του υπουργού στάθηκε η ολοένα αυξανόμενη αντοχή που εμφανίζουν πολλά μικρόβια, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, αλλά και η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Θάνος Πλεύρης προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και κινδύνεψε η ζωή του. «Αν γυρίσουμε στο 2016 που συνέβη αυτό, δεν γνώριζα ούτε την επικινδυνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δε γνώριζα την έκταση και ότι καθημερινά χάναμε 10 ανθρώπους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τώρα ως υπουργός, το βλέπω βιωματικά. Είναι βιωματική η εμπειρία της διασωλήνωσης».
«Ηθελα να χαιρετήσω τα παιδιά μου»
«Φοβήθηκα τη στιγμή της διασωλήνωσης. Μπορούσα να καταλάβω ότι μπορεί να είναι ένα κεφάλαιο χωρίς επιστροφή. Αισθάνθηκα ότι ήθελα να χαιρετήσω τα παιδιά μου. Αν γινόταν να δω τα παιδιά μου, να μην πεθάνω χωρίς να τα δω. Μετά ήμουν σε καταστολή. Το αμέσως επόμενο που θυμάμαι είναι να ξυπνάω να καταλαβαίνω ότι είμαι ζωντανός, και το μόνο που με ενδιέφερε ήταν ότι ζούσα», είπε ο υπουργός αποκαλύπτοντας την εφιαλτική εμπειρία που βίωσε όταν νοσηλεύτηκε.
«Κατάλαβα ότι έφταιξε μια λοίμωξη που έπαθα μέσα στο νοσοκομείο, ένας σταφυλόκοκκος. Για κάποιους λόγους αυτό πέρασε στο αίμα μου, μέσα σε κάποιες ιατρικές πράξεις που έγιναν», πρόσθεσε.
Τι είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πώς αντιμετωπίζονται
«Η αύξηση των μικροβίων έγινε επειδή έμπαινε αυξημένος αριθμός ανθρώπων στις ΜΕΘ και χρησιμοποιούσαμε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε τις δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Εκεί γινόταν μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών, οπότε αυξήθηκαν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», εξήγησε από την πλευρά της η κυρία Στούπη.
«Όταν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά σκοτώνουμε τα καλά μαζί με τα κακά βακτηρίδια και αναπτύσσονται μύκητες. Έτσι βλέπουμε αύξηση στους μύκητες και τις επιδημίες από αυτούς που αυξάνονται. Ο μύκητας ο συγκεκριμένος προκαλεί θανάτους, για αυτό έχει γίνει τόσος ντόρος», τόνισε η ίδια αναφορικά με τον μύκητα Candida auris που πρόσφατα αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα.
Απαντώντας στο πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Το ότι τα νοσοκομεία μας είναι καλά νοσοκομεία το είδαμε και στην πανδημία. Από την άλλη δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα. Η Ελλάδα έχει παραπάνω πρόβλημα από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο με ένα πρόβλημα, να γίνεται καλά, και μετά να κινδυνεύει να πεθάνει ή να ταλαιπωρηθεί από μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτό έχει ξεκινήσει να δουλεύεται. Θέλουμε να πάμε σε όλες τις ΜΕΘ να δούμε αν τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Πρέπει να γίνει σωστή επιτήρηση στα νοσοκομεία και να ληφθούν αυστηρά μέτρα, όπως όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και φροντίζουμε την αντισηψία των χεριών μας», τόνισε από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Αθηνά Στούπη. «Παρότι κάποιος μπορεί να μην παίρνει συχνά αντιβίωση, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα εκτεθούν σε ένα νοσοκομειακό χώρο σε ένα ανθεκτικό στέλεχος», πρόσθεσε η ίδια.
Τα μικρόβια διακινούνται από το προσωπικό των νοσοκομείων
«Δεν είναι ότι ως επισκέπτες μεταφέρουμε στον ασθενή σε ένα νοσοκομείο βακτηρίδια. Το πρόβλημα είναι με το προσωπικό που μεταφέρει τα μικρόβια από τον ένα ασθενή στον άλλο. Από όσους έρχονται ως επισκέπτες φοβόμαστε τις ιώσεις της κοινότητας. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια δεν θα τα φέρει στο νοσοκομείο ένας επισκέπτης», σημείωσε ακόμα η κυρία Στούπη. «Τα μικρόβια έχουν κάνει πολύ πολύπλοκους μηχανισμούς ανθεκτικότητας. Για να βγει ένα καινούριο αντιβιοτικό χρειάζεται πάρα πολλή έρευνα. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολύ λίγα, σε σχέση με τα βακτηρίδια που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα», πρόσθεσε.
«Η αντιμετώπιση τώρα γίνεται με την τήρηση των κανόνων αντισηψίας. Πλέον δε δίνονται και αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, και μάλιστα ηλεκτρονική. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτό, αν υπάρχει συνεννόηση γιατρού – φαρμακοποιού. Αλλά η ασφαλιστική δικλείδα πλέον είναι ισχυρή με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο ως προς την αξιολόγηση διοικήσεων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Θέλουμε να ξέρει ο καθένας στο κάθε νοσοκομείο τι λοιμώξεις υπάρχουν. Μόνο με τη δημοσιότητα πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης.
«Μου δημιουργήθηκε στην πρώτη φάση μετά από αυτό που πέρασα μια φοβία με τα νοσοκομεία. Πλέον πάντα στο μυαλό μου έχω ότι δεν υπάρχουν επεμβάσεις ρουτίνας», ανέφερε ο ίδιος κλείνοντας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.