Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ απευθύνει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ιστορική κίνηση για τη χώρα μας καθώς γίνεται ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ουάσινγκτον. Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως και χθες στο τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, έτσι και σήμερα, θα μιλήσει στους Αμερικανούς βουλευτές για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο πάνω ακόμα και από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα παρουσιάσει και τον ανεκδιήγητο χάρτη της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» των Τούρκων. Στόχος όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν είναι να αναζητήσει διαιτησία σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά να αναδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παγκόσμιο τοπίο».
Παρακολουθήστε LIVE την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ:
Στις 18:08 (ώρα Ελλάδας) άρχισε την ιστορική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του έθνους που γέννησε τη Δημοκρατία να απευθύνεται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της χώρας που δημιούργησε αυτό το μοντέλο της δημοκρατίας και υπερασπίστηκε της αρχές της έκτοτε», είπε αρχικά. Και συνέχισε: «Εχω επίγνωση των πολύ στενών δεσμών που συνδέουν τα δύο έθνη μας. Υπάρχουν λόγοι να γιορτάσουμε αλλά και μία πεποίθηση που μας θυμίζεις τις κοινές αρχές και αξίες που δοκιμάζονται σήμερα. Την πεποίθηση στις κοινές μας αξίες υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας επί της αυταρχικότητας και της θεμελιώδους αρχής του κράτους δικαίου απέναντι στην αναρχία και τον πόλεμο». ς\
«Χαίρομαι που μιλώ υπό την ηγεσία δύο κυριών. Πρώτος ο Πλάτωνας υποστήριξε την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών. Ότι πρέπει να απολαμβάνουν τις ικανότητες των γυναικών. Κάθε έθνος που δεν αξιοποιεί τις ικανότητες των γυναικών χαραμίζει τις μισές του δυνατότητες. Περπατώ στο κτίριο Λίνκονλν και νομίζω ότι περπατώ στον Παρθενώνα, που ο Λόρδος Έλγιν παραβίασε την ομορφιά του … Ιση δικαιοσύνη έναντι του νόμου βλέπω στο κτίριο Λίνκολν… Ισονομία είναι ελληνική λέξη».
«Είμαι ενώπιον σας για να γιορτάσουμε ένα θαύμα. Κάτι που όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι απολαμβάνουν και συνδέει Έλληνες και Αμερικανούς. Η ελληνική ιδέα ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν όλοι οι πολίτες είναι ισότιμοι. Με λίγα λόγια Δημοκρατία. (στα ελληνικά τη Δημοκρατία) Καμία κοινωνία πριν την ελληνική δεν τόλμησε να σκεφτεί ότι η τάξη και η ελευθερία είναι ισότιμες. Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα παρήγαγε μία έκρηξη τέχνης, πολιτισμού… Και η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ επέφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και το μεγαλύτερο άλμα προόδου που γνώρισε ο κόσμος. η ίδρυση της δική σας δημοκρατίας ήταν μοντέλο και ελπίδα για όλο τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή οι προπάτορές μας έβλεπαν πέρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ζητούσαν βοήθεια.
«Η Μαριούπολη θυμίζει το Μεσολόγγι»
Οπως πάντα η Ελλάδα πολεμούσε για τα δίκαιά της έτσι κάνει σήμερα και η Ουκρανία. Η έξοδος του Μεσολογγίου μοιάζει με τη Μαριούπολη σήμερα. Το Μεσολόγγι είχε υπερασπιστές πολύ λιγότερους αριθμητικά και δέχτηκαν κάθε είδους επιθέσεις από τους επιτιθέμενους πριν τη μεγάλη έξοδο. Μια ιστορία τόλμης θάρρους, που κόστισε όμως δεκάδες χιλιάδες ζωές. Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη μας θυμίζει το Μεσολόγγι και το κόστους του δικού μας αγώνα τότε».
«Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας… Αυτά τα 200 έτη είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν. Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας… Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία».
«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίναι να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Και εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες».
«Δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας»
«Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: Αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. «Είναι μία αναγκαιότητα και όχι επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Ανησυχώ περισσότερο σχετικά με τον εσωτερικό κατακερματισμό των Δημοκρατιών μας…».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.