Ως εξαιρετικά αποτελεσματικό για τη χώρα μας αποτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, αφού σε ζωντανή μετάδοση με παγκόσμιο κοινό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο brand name Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Ανέδειξε τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τη θέση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά και έδωσε δυναμική ώθηση στη στρατηγική και εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, που όπως επισήμανε βρίσκεται στο απόγειό της ιστορικά. «Αρέσουμε ο ένας στον άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας επανειλημμένα με τον πλέον εμφατικό τρόπο το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου των ΗΠΑ και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που επιδίωκε να κεφαλαιοποιήσει η Αθήνα.
Σε τροχιά απόκτησης F-35 η Ελλάδα και με συμπαραγωγή - τι σχεδιάζεται
Πέρα από το πραγματικά πολύ εγκάρδιο και θερμό κλίμα κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οβάλ γραφείο και στη δεξίωση του ζεύγους Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αυτό που ξεχώρισε ήταν το σήμα εκκίνησης που έδωσε ο Πρωθυπουργός για τη διαδικασία απόκτησης μιας μοίρας μαχητικών F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εμβαθύνοντας περαιτέρω την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα τα μαχητικά 5ης γενιάς να προστεθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο πριν το τέλος της δεκαετίας, ενώ αποκάλυψε ότι η Lockheed Martin διατύπωσε επισήμως την Παρασκευή το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (με το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές), γεγονός που μεταφράζεται στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για συμπαραγωγή. Για ενεργή συμμετοχή δηλαδή της ΕΑΒ στη γραμμή παραγωγής των F-35 πριν την απόκτησή τους.
Διαβάστε ακόμη: Αυστηρά μηνύματα από Μπάιντεν και Μητσοτάκη με αποδέκτες Πούτιν και Ερντογάν: «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί»
Κατά πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο - εφόσον επιτευχθεί συμφωνία σε όλες τις παραμέτρους - την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών από το 2028 και μετά, οπότε και θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Η Αθήνα πάντως ζητά ευνοϊκούς τρόπους χρηματοδότησης της συμφωνίας με αποπληρωμή σε μεγάλο βάθος χρόνου για την Ελλάδα του 2030, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη γνωστοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που σύμφωνα με έγκυρες πηγές αναμένεται να αποσταλεί περίπου σε 18 - 24 μήνες. Το ελληνικό Πεντάγωνο φέρεται να εξετάζει σενάριο επανάληψης του μοντέλου που ακολουθήθηκε για την πρόσκτηση των Rafale, ώστε αποκτηθούν σταδιακά στην καλύτερη τιμή και με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα.
Το παρασκήνιο του τετ α τετ των δύο ηγετών πίσω από τις κλειστές πόρτες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κλίμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά καλό και όταν έκλεισαν οι πόρτες του οβάλ γραφείου για τους δημοσιογράφους, ενώ η ατζέντα ήταν ευρεία με όλα τα καυτά θέματα. Στο top της συζήτησης βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης του αρραγούς μετώπου Ευρώπης - Αμερικής έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Κατά πληροφορίες πάντως σε αυτό το τετ α τετ δεν ζητήθηκε αποστολή επιπλέον αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία και έκλεισε η κουβέντα για τους S-300 που είναι απαραίτητοι για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το «μενού» της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών περιλάμβανε και την πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο πάνω ακόμα κι από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με κυνερνητικές πηγές έδειξε στον κ. Μπάιντεν το χάρτη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας των Τούρκων. Στόχος όπως τονίζουν συνεργάτες του σεν ήταν να αναζητήσει διαιτησία σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά να αναδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παγκόσμιο τοπίο». Άλλωστε ο Αμερικανός Πρόεδρος γνώριζε - όπως λέγεται - πολύ καλά τα ζητήματα της περιοχής και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ως προς το «αγκάθι» της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 ή της μελλοντικής πώλησης νέων από τις ΗΠΑ; Αυτά είναι καλύτερα να μη συζητιούνται δημοσίως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά δεν απέκλειαν να θιγεί το θέμα σήμερα στο Κογκρέσο. Το συμπέρασμα της συζήτησης γύρω από την Τουρκία πάντως ήταν ότι «ουδείς μπαίνει σε παζάρια».
Επί τάπητος στο οβάλ γραφείο τέθηκε και η ενεργειακή ασφάλεια. Κατά πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνδρομή της Ε.Ε. στην απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο και ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το ρόλο της Αλεξανδρούπολης εκτός από στρατιωτικό και ως ενεργειακό κόμβο για μεταφορά LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναντίληψη που καταγράφηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες για την ανάγκη μίας γενναίας και αποτελεσματικής παρέμβασης της Ευρώπης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλύει τις προτάσεις του για πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου ή αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και γι’ αυτό εξουσιοδότησαν ως ειδικούς συμβούλους τους στα θέματα ενέργειας τον Νίκο Τσάφο και τον Έρικ Χοκστάιν, για να συνεργαστούν στενά.
«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισαν κυβερνητικές πηγές. Στη συζήτηση εκφράστηκε επίσης η έντονη υποστήριξη των ΗΠΑ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, χωρίς να αποκλείονται και αμερικανικές επενδύσεις στο μέλλον σε αυτές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθιξε και το ζήτημα του EastMed, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας ότι το αν η τελική επιλογή θα αφορά αγωγό ή μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα καθοριστεί εν τέλει από την αγορά ή το κόστος.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιώντας τη δέσμευσή του να μιλήσει στην Ουάσινγκτον ως εκπρόσωπος ολόκληρου του ελληνισμού, ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει επιρροή για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού όπως είπε μετά και στην αντιφώνησή του στη δεξίωση «κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών». Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη να παραθέτει στοιχεία για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τα αιχμηρά μηνύματα σε Ερντογάν - Πούτιν και η ασπίδα κατά του αναθεωρητισμού
Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριάρχησε και στις δημόσιες δηλώσεις στο Λευκό Οίκο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν έστειλαν κοινό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καταδικάζοντας απερίφραστα τα απολυταρχικά καθεστώτα και την επαναχάραξη των συνόρων δια της βίας, τονίζοντας αμφότεροι ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι σε τέτοια φαινόμενα αναγκάζοντας τους υπαίτιους του πολέμου να λογοδοτήσουν. «Η Ελλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση. Όχι! Όχι! Όχι», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας και για μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν πέραν του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Μητσοτάκη για την ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία ώστε να υψώσει τείχος απέναντι στην τυραννία.
Ο Πρωθυπουργός πάντως άδραξε την ευκαιρία να θίξει την παραβατικότητα της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η διάθεση διαλόγου της Ελλάδας δεν σημαίνει εκπτώσεις από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι
τα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται με εκείνα της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι Ευρώπη και Ουάσινγκτον πρέπει να επιδεικνύουν την ίδια αυστηρότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται.
«Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Η φιλοξενία α λα ελληνικά και ο Τζο Μπαϊντενόπουλος ή Μπαϊντενάκης
Η φιλοξενία που επιφύλαξε το ζεύγος Μπάιντεν στο ζεύγος Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ήταν τόσο εγκάρδια που προκάλεσε αίσθηση, ενώ τις λεπτομέρειες είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αυτό φάνηκε κι από την ξεκάθαρου συμβολισμού ενδυματολογική επιλογή της γραβάτας με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της ελληνικής σημαίας που φόρεσε για να υποδεχτεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο οβάλ γραφείο, αλλά και το χιούμορ που έκανε ο ίδιος με το παρατσούκλι που του έχει «κολλήσει» η ελληνοαμερικανική κοινότητα «Τζο Μπαϊντενόπουλος» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά ότι τους δεσμούς του με την κοινότητα θα καταδείκνυε καλύτερο το «Μπαϊντενάκης». Το φιλικό κλίμα αναδείχτηκε κι από την τοποθέτηση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, ενώ το επόμενο ραντεβού των δύο οικογενειών ελπίζουν όλοι να είναι σύντομα στην Ελλάδα.
Σήμερα η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί η ομιλία του στο Κογκρέσο στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός στον οποίο γίνεται αυτή η τιμή, η ομιλία του θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Θα αναδείξει στο κέντρο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον, ενώ δεν θα λείψουν οι αναφορές στην προκλητικότητα της Τουρκίας, την οποία έχουν καταδικάσει εμπράκτως τα μέλη του Κογκρέσου αποβάλλοντάς τη από το πρόγραμμα των F-35. Νωρίτερα (16.40) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και το απόγευμα με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η κα. Πελόζι, ενώ θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις προς τιμήν του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.