Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η δεξίωση που παραθέτει στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρώτη ομιλία αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου με αναφορές στα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Τζιλ Μπάιντεν ως πρώτη Κυρία. «Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων η Τζιλ Μπάιντεν.

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον σύζυγό της και πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αρχικά έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας, είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε και το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το πρώτο έτος της προεδρίας μου που είναι το πρώτο έτος από τα επόμενα 100 των εταιρικών σχέσεων των δύο κρατών.Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μία φωνή για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ για το ηθικό σθένος, το θάρρος και τη στήριξη που εκφράσατε από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία.. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο κάποιοι τον λένε... Μπαιντενόπουλο:

«Η ελληνική ομογένεια με λέει Τζο Μπαϊντενόπουλο! Είχα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας στο Ντελαγουέρ. Από τότε υπάρχει αυτό το παρατσούκλι για την ομογένεια… Αδημονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία στο πλαίσιο των κοινών μας αρχών και αξιών. Αδημονούμε φυσικά να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια. Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί. Οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία.

Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.