Το ρόλο της Ελλάδας ως συνεπούς και αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ με τις σχέσεις μας σε ιστορικό υψηλό, αλλά και τις κοινές αξίες με πυρήνα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, προκρίνει ως «όπλο» η Ελλάδα στα σενάρια που διακινήθηκαν μέσω της Wall Street Journal περί pressing του State Department στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αναβάθμιση 40 αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας που ανοίγει το δρόμο για πώληση επιπλέον 40 νέων.
Τουρκικός δάκτυλος (;) πίσω από τη WSJ & lobbying
Η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα με ψυχραιμία και αποφασισμένη να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λόγω του timing πάντως κυβερνητικές πηγές έκαναν ανάγνωση τουρκικού δακτύλου πίσω από το δημοσίευμα που άναψε φωτιές, με στόχο να επισκιαστεί το επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν - που δείχνει σαφώς την προτίμησή του στην Ελλάδα - ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει την πρόσβαση στην πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου και δεν γίνεται ούτε λόγος για να περάσει επισήμως το κατώφλι του. Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε ότι το δημοσίευμα συνοδεύτηκε από τη διαρροή πληροφοριών στην Άγκυρα για πρόσληψη από την κυβέρνηση Ερντογάν ισραηλινής εταιρίας που ειδικεύεται στο πολιτικό lobbying και έχει ξεκινήσει εκστρατεία «πειθούς» των τουρκικών θέσεων σε μέλη του Κογκρέσου που έχουν υψώσει τοίχο στα όνειρα της Τουρκίας για απόκτηση F-16. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μεταβαίνει πολύ καλά προετοιμασμένος στην Ουάσιγκτον και θα «αντεπιτεθεί» με μπαράζ συναντήσεων με Γερουσιαστές που έχουν μεγάλη επιρροή.
Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Συμφωνία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή
Είχε προηγηθεί, δε, η δημόσια ομολογία του Τούρκου Υπουργού Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, πως η πολυπόθητη απόκτηση F-16 από τις ΗΠΑ δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα έχει θετική κατάληξη κι αν αυτό συμβεί η διαδικασία θα είναι μάλλον μακρά. Κι αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ενισχύσει δραστικά την αποτρεπτική της ισχύ μέσω των αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, καθιστώντας αδιαμφισβήτητη την υπεροπλία της στο Αιγαίο.
Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας βολιδοσκόπησης προθέσεων του «πολέμιου» της Τουρκίας Κογκρέσου από το State Department, υπό το πρίσμα διατήρησης της Άγκυρας στο δυτικό άρμα προκειμένου να μην προσδεθεί ακόμη πιο γερά σ’ εκείνο της Ρωσίας, είτε ως ένα «παιχνίδι» να διατηρηθεί (για τον ίδιο λόγο) ζεστό το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα F-16 που πάγωσαν μαζί με τα F-35 εξαιτίας της εμμονής της στο ρωσικό σύστημα S-400.
Υποβαθμίζει η Αθήνα με σύμμαχο το Κογκρέσο
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών πάντως χθες από τη Βουλή, υποβάθμισαν το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανό πράσινο φως από τις ΗΠΑ θα αφορά - όπως σημείωναν και αμερικανικές πηγές - αναβάθμιση μόνο συστημάτων επικοινωνίας των μαχητικών αεροσκαφών αποκλειστικά για τις ανάγκες διαλειτουργικότητας εντός του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα τεθεί εμφατικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Αμερικανό Πρόεδρο κατά το ραντεβού τους στο Λευκό Οίκο την προσεχή Δευτέρα, όπου θα αναπτυχθεί το σύνολο των απαράδεκτων προκλήσεων και παραβιάσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Η Αθήνα εξάλλου έχει ξεκάθαρο σύμμαχο στις θέσεις της το Κογκρέσο, που διαθέτει μεγάλη δύναμη στη λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ. «Η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση. Πράγματι υπάρχουν πολλές διαφορετικές φωνές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική που θεωρούν την Τουρκία κρίσιμο στρατηγικό εταίρο που δεν πρέπει να χαθεί. Όμως ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων αρμόδιο είναι το Κογκρέσο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, ακριβώς γιατί δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας με νόημα ότι θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Σώμα του προσωπικά την ευκαιρία την Τρίτη 17 Μαΐου κατόπιν της τιμητικής προτάσεως της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
«Είναι μία προσημείωση ούτε καν κανονική ειδοποίηση», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για μη τελεσθείσα πράξη, που ούτως ή άλλως δεν αφορά αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας. «Από το αίτημα αυτό της Τουρκίας μέχρι την έγκρισή του από το Κογκρέσο είναι μακρύς ο δρόμος… Αν θα ολοκληρωθεί να μην το προεξοφλούμε», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μειώνοντας επίσης αμφότεροι τη βαρύτητα της «πυρκαγιάς» που άναψε η Wall Street Journal.
Το κρίσιμο ραντεβού Κ. Μητσοτάκη - Τζο Μπάιντεν
Κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν πάντως ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας. Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν ως κύριους στόχους του σημαντικού αυτού ταξιδιού την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, την ανάδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξελίξεις, του γεωστρατηγικού και ενεργειακού της ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκείνου του ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και του συνετού Ευρωπαίου και Νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα, αποστρεφόμενη την τακτική του επιτήδειου ουδέτερου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.