Στη διπλή παρέμβαση του κράτους που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, με στόχο την αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την επιβολή ενός έμμεσου πλαφόν στην αγορά λιανικής, ώστε να σβήσει τον εφιάλτη των υπέρογκων λογαριασμών, είναι στραμμένα τα βλέμματα στη σημερινή (στις 8.30) εξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτρικό ρεύμα: 4 ερωταπαντήσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
«Θα υπάρξει παρέμβαση στη χονδρική και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για έναν μηχανισμό για την ανάκτηση των υπερβολικών εσόδων στην πηγή. Στόχος είναι να μπει μία τιμή η οποία θα αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας με ένα εύλογο περιθώριο κέρδους και να επιστρέψουμε σε τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα, περίπου στα 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα (σ.σ. στη λιανική)», σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Reader, περιγράφοντας τον τρόπο επιβολής ενός έμμεσου πλαφόν που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «κόφτης» στη χονδρική θα μπει περίπου στα 110 ευρώ και για το επιπλέον ποσό οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται από το κράτος. Θα είναι λένε, δε, σταθερός σε αυτή την τιμή και οι βασικές παράμετροι δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής
Με αυτή τη «δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη» παρέμβαση, όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής σε ανεκτά επίπεδα, θα ανασταλεί στην ουσία η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα μπει φρένο στα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας χωρίς όμως να θίγονται ζητήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομικές περιπέτειες αμφισβήτησης του μέτρου. «Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο», τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των 4 αξόνων του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Επιχειρήσεις: Συνέχεια επιδότησης λογαριασμών και εξτρά επιδότηση σε μικρομεσαίους
Στα προς εξειδίκευση ζητήματα από τους αρμόδιους Υπουργούς σήμερα συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη των επιχειρήσεων από το Μάιο και μετά. Πηγή με καλή γνώση των παρεμβάσεων πάντως διαβεβαίωνε το Reader πως αυτή θα συνεχιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, μέσω της επιδότησης των λογαριασμών με ένα ποσό κατάτι χαμηλότερο από τα 130 ευρώ/MWh του Απριλίου, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του μέτρου μίας πρόσθετης επιδότησης για τα αρτοποιεία και τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 ή 35 kVA.
Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου
Προς διευκρίνιση παραμένει τι θα συμβεί και με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Οι πληροφορίες θέλουν την επιδότηση να συνεχίζεται κανονικά και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, με 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά και 20 ευρώ για τις επιχειρήσεις για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Αναδρομική κάλυψη του 60% και για πάνω από 300 KWh & μεσαία τάξη
Αναμφίβολα πάντως από το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στην αναδρομική κάλυψη (από το Δεκέμβριο έως και τον Μάιο) του 60% - με «ταβάνι» τα 600 ευρώ - της πρόσθετης επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για καταναλώσεις κύριας κατοικίας πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα, που είχαν εξαιρεθεί των επιδοτήσεων.
Το εισοδηματικό κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος των 45.000 ευρώ στοχεύει στη διόρθωση της αδικίας για τη μεσαία τάξη, που θεωρείται προνομιακό ακροατήριο για τη ΝΔ και οι βουλευτές της εισέπρατταν εδώ και μήνες τη δυσαρέσκεια για τους φουσκωμένους λογαριασμούς μεταφέροντας το σφυγμό στον κ. Μητσοτάκη. Ενδεικτικό της έκτασης που είχε προσλάβει το πρόβλημα είναι πως περίπου 1.000.0000 νοικοκυριά θερμαίνονται το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνοντας την κατανάλωσης ενέργειας η οποία δεν επιδοτούνταν εκτινάσσοντας τους λογαριασμούς τους στα ύψη. Η ανακούφιση αναμένεται μεγάλη, καθώς για έναν λογαριασμό 1.500 ευρώ στον οποίο η επιδότηση το εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαΐου ήταν 500 ευρώ το κράτος θα επιστρέψει το 60% της επιβάρυνσης των υπόλοιπων 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 600 ευρώ.
Κάλυψη του 50% των αυξήσεων και πάνω από 300 KWh & για μη κύρια κατοικία
Στις θετικές εκπλήξεις που θα ενισχύσει όσους έχουν μια δεύτερη μικρή κατοικία κι όσους ήθελαν να μεταβούν στα εξοχικά τους επόμενους μήνες αλλά έτρεμαν τη χρήση κλιματιστικού, εντάσσεται και η επιδότηση του 50% στην όποια αύξηση της κατανάλωσης και πέραν των 300 κιλοβατώρων, που θα ισχύει για τους λογαριασμούς Μαΐου – Ιουνίου, θα χορηγηθεί χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στο σύνολο των νοικοκυριών και δεν θα αφορά αυτή τη φορά μόνο κύριες κατοικίες αλλά και δευτερεύουσες. Με το σύνολο των ρυθμίσεων η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καλυφθεί το 70-80% της αύξησης στην κιλοβατώρα που έχει προκύψει μετά το καλοκαίρι.
Τα καρφιά για την Ε.Ε. και ο «αφοπλισμός» της αντιπολίτευσης
Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και ένα είδους αφοπλισμού της αντιπολίτευσης, που σφυροκοπά ομαδικά την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για ανεπαρκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αδράνεια, ενώ εκπέμπει και ένα ισχυρό μήνυμα αφύπνισης προς την Ε.Ε. την οποία ο πρωθυπουργός «κάρφωσε» χαρακτηρίζοντάς τη «κατώτερη των περιστάσεων» και «αργοκίνητο υπερωκεάνιο», ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι οι «ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε καθυστερημένα ούτε πρόωρα, αλλά ως αποτέλεσμα ωρίμανσης πολιτικών προσπαθειών και συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης». Κι ο πρωθυπουργός προσωπικά άλλωστε φρόντισε να αποδομήσει στο χθεσινό του μήνυμα εμμέσως τις αντιπολιτευτικές προτάσεις, τονίζοντας πως όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί μόνο με εθνική στήριξη (χωρίς συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση) να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση «λέει ψέματα». Στόχος του ίδιου σύμφωνα με συνεργάτες του ήταν με ένα πολυεπίπεδο και ρεαλιστικό σχέδιο που μακριά από πλειοδοσία και ανέξοδα συνθήματα θ’ απαντήσει στην πράξη στις αγωνίες των πολιτών.
Φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την απόφασή του να φορολογήσει με 90% τα υπερβάλλοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών με ένα έκτακτο τέλος από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Τα υπερέσοδα αυτά αναμένεται να καθοριστούν από τη ΡΑΕ ενδεχομένως και σήμερα και θα αξιοποιηθούν - μαζί με το 1 εκατομμύριο του προϋπολογισμού και 1,5 εκατομμύριο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - ως πηγή χρηματοδότησης του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.