Πραγματικός ενεργειακός πόλεμος εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν ο ωμός εκβιασμός του με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία - Βουλγαρία ή προειδοποιητική βολή προς την Ευρώπη, με στόχο τη διάσπαση της ενότητάς της και τη συνθηκολόγησή της ως μία νίκη της Ρωσίας την οποία δεν μπορεί να πετύχει στο στρατιωτικό πεδίο; Και εντέλει πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για το δυσμενέστερο σενάριο του ολικού μπλόκου προς την Ευρώπη ή πρώτα στη χώρα μας; Αυτά τα δύο κρίσιμα ερωτήματα τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι απαντήσεις ήταν σαφείς. Ό,τι κι αν σημάνει στην πράξη η νέα «ρουλέτα» του Ρώσου Προέδρου η χώρα μας θα συντονιστεί πλήρως με την Ε.Ε., ενώ έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος και έτσι επαναβεβαιώθηκε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής». Τονίστηκε, δε, ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Ωστόσο, ουδείς εφησυχάζει. Αντιθέτως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό, ώστε να επιστρατεύσει ανά πάσα στιγμή τις εφεδρείες της.
Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Γερμανοί αναλυτές αναρωτιούνται αν ο Πούτιν μπλοφάρει - «Είναι σαν η Ρωσία να πυροβολεί τα πόδια της»
Η προθεσμία 23 ημερών για την Ελλάδα και το ενεργειακό «σκάκι»
Έχει άλλωστε μπροστά της την προθεσμία 23 ημερών μέχρι τις 20 Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι πληρωμές των ελληνικών εταιριών προς τη ρωσική Gazprom. Οι πληρωμές θα γίνουν ούτως ή άλλως σε ευρώ, αλλά βάσει του προεδρικού διατάγματος Πούτιν στη συνέχεια η Gazprombank που έχει εξαιρεθεί των κυρώσεων από το σύστημα Swift θα τα μετατρέπει σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, δημιουργώντας πλασματική ζήτηση στο ρωσικό νόμισμα. Παρότι το ποσό που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι αν παραβιάζονται οι κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και φυσικά το πολιτικό δίλημμα που θέτει κατ’ ουσίαν ο Ρώσος Πρόεδρος με πίεση την ενεργειακή τροφοδοσία και την κοινωνική αναταραχή.
Η κυβέρνηση πάντως δεν θέλει να κάνει βιαστικές και αποσπασματικές κινήσεις σε αυτό το κρίσιμο ενεργειακό «σκάκι». Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας και με τον «αέρα» του περιθωρίου των 23 ημερών, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής για την οριστική χάραξη της στρατηγικής της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου εκτιμούν ότι έως τότε θα έχει αποσαφηνιστεί απολύτως η θέση της Ε.Ε. για μια ενιαία, στιβαρή, αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στον νέο ρωσικό εκβιασμό, ενώ θα έχει διαφανεί και η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών.
Σε πρώτη φάση τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Γερμανία, για την οποία εκπνέει τις επόμενες ημέρες η προθεσμία πληρωμής των προμηθειών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θα κληθεί ν’ αποφασίσει αν θα πληρώσει ή όχι σε ρούβλια, καθιστώντας εαυτόν πιθανό οδηγό για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που τελούν εν αναμονή μιας καθαρής στάσης των Βρυξελλών. Η Ε.Ε. πάντως έχει αντιληφθεί το πόκερ με στόχο το διχασμό της Ευρώπης που παίζει ο Ρώσος Πρόεδρος και γι’ αυτό «τρέχει» τις διαδικασίες με έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Δευτέρα 2 Μαΐου. Έχει και η ίδια άλλωστε ως άσο στο μανίκι το κατά πόσο η Μόσχα μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με μία ολική διακοπή αερίου.
Το έκτακτο Plan B της Ελλάδας - οι 8 άξονες ασφαλείας
Η κυβέρνηση πάντως είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. «Αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20 – 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της, έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100.3.
Για το πιο ακραίο σενάριο ολοκληρωτικού ρωσικού μπλόκου στη χώρα μας το Υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτιστεί έκτακτο σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί ήδη την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την εγκατάσταση μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής 150.000 κυβικών μέτρων, που υπολογίζεται ότι μπορεί να παραδοθεί περί τα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, η ΔΕΗ υλοποιεί το σχέδιο αύξησης εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% την επόμενη διετία και τη διαθεσιμότητά του στις λιγνιτικές μονάδες, οι αυλές των οποίων - όπως έχει γράψει το Reader - γεμίζουν ήδη με 5.000 έως 8.000 επιπλέον τόνους ημερησίως σε Μελίτη, Άγιο Δημήτριο και Μεγαλόπολη αντίστοιχα. Έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel εφόσον χρειαστεί είναι και 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW. Επιπλέον, εξετάζεται η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP και προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ στον εθνικό σχεδιασμό εντάσσεται και η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Γκάζι στις ΑΠΕ - στη μάχη και θαλάσσιοι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί
Παράλληλα, επιταχύνονται και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς θεωρείται ότι η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις. Σε αυτό αποσκοπεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικοί στόχοι του είναι η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια, η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% και η συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπεται να ριχτούν στη μάχη και 10 πιλοτικοί θαλάσσιοι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
Το στοίχημα του χειμώνα και οι υψηλές τιμές
Η στιγμή που πάτησε το κουμπί ο Β. Πούτιν μπορεί να κριθεί ως θετική, καθώς την άνοιξη και το καλοκαίρι οι καταναλώσεις σε αέριο είναι χαμηλότερες. Το ζητούμενο για την Ελλάδα και κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ο χειμώνας, αν η διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου σε Πολωνία – Βουλγαρία παραταθεί για μήνες ή εφόσον η στρόφιγγα κλείσει πλήρως. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιταχύνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει. Πονοκέφαλο προκαλεί παράλληλα η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη και οι φόβοι για νέα εκτόξευση που θα συμπαρασύρει και βασικά αγαθά στο ράφι, οδηγώντας σε επαναπροσδιορισμό των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.