Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για την ομαλή έξοδο από την ενεργειακή κρίση, θα τεθεί επί τραπέζης στην έκτακτη σύσκεψη που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και οι καθ' ύλην αρμόδιοι για να χαράξουν την πορεία της χώρας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τα αντίποινα της Ρωσίας στη Δύση με το φυσικό αέριο για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν πυροδότησε τη «βόμβα» κόβοντας τις παραδόσεις σε Βουλγαρία και Πολωνία

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. και προβλέπει τα εξής:

  1. Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω εγκατάστασης μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων ώστε η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού να αυξηθεί στα 375.000 κυβικά μέτρα από 225.000 σήμερα, να μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα 2 πλοία με LNG έναντι ενός και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αυξημένες παραγγελίες φορτίων LNG. 
  2. Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
  3. Μετατροπή λειτουργίας σε diesel από φυσικό αέριο 5 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 
  4. Αύξηση αποθήκευσης αερίου σε υπόγειους σταθμούς στην Ιταλία
  5. Μέγιστη συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
  6. Αύξηση της παροχής αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ σε δεύτερη φάση

Ελληνική βοήθεια στη Βουλγαρία 

Όσον αφορά στον τρόπο που η Ελλάδα πρόκειται να συνδράμει τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, σε πρώτης φάση θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της Ρεβυθούσας για την προμήθεια αυξημένων φορτίων LNG με κόστος που θα επιβαρύνει τη γείτονα, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για τον αγωγό IGB Ελλάδας - Βουλγαρίας που παρέχει στη Βουλγαρία πρόσβαση στον αγωγό ΤΑΡ.

Αλλες εναλλακτικές πηγές

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας διερευνά το τελευταίο διάστημα όλες τις δυνατές εναλλακτικές για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, εξέτασε με τους ομολόγους του το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος και συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής σταθμού LNG στην Κύπρο. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ταυτόχρονα και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, για το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας είχε τις προηγούμενες μέρες τεχνικές συναντήσεις με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του διαχειριστή της Αιγύπτου EETC και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.