Εντατικά δουλεύουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, μετά το πράσινο φως που άναψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% την επόμενη διετία, ως ένα ευέλικτο μέτρο αναπροσαρμογής της εθνικής στρατηγικής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και τη θωράκισή της απέναντι και στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης από Ρεβυθούσα: Στήριξη για την ενέργεια και τον Μάιο - Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο
Βάσει του στόχου που έθεσε από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης, η εξόρυξη λιγνίτη την επόμενη διετία θα πρέπει να ανέλθει στα 15,75 εκατομμύρια τόνους από 10,5 σήμερα. Για τη δημιουργία του ενεργειακού αναχώματος τα μηχανήματα έχουν πάρει ήδη φωτιά ανεβάζοντας τις τελευταίες 14 μέρες ταχύτητες κατά 5.000 έως 8.000 τόνους ημερησίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μεγαλόπολη εξορύσσονται καθημερινά περίπου 8.000 επιπλέον τόνοι λιγνίτη ημερησίως και το απόθεμα ανέρχεται ήδη στους 310.000 τόνους από 270.000, ενώ στη μονάδα της Μελίτης το στοκ έχει αυξηθεί κατά 30.000 φτάνοντας συνολικά τους 250.000 τόνους με καθημερινό ρυθμό εξόρυξης της τάξης των 5.000 έως 6.000 τόνων. Τελικός στόχος για τα τέλη του τρέχοντος μήνα είναι οι 300.000 και 500.000 τόνοι αντίστοιχα. Ενώ ο στόχος για τον Άγιο Δημήτριο, καύσιμο του οποίου χρησιμοποιείται τώρα στο σύστημα, είναι ακόμα μεγαλύτερος και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια τόνους που μεταφράζεται σε αύξηση 500.000 τόνων.
Μητσοτάκης: Αχαρτογράφητα νερά - ευέλικτη πολιτική
«Σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. {…} Σε αυτή την συγκυρία ο λιγνίτης είναι συγκυριακός φθηνότερος λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να καλυφθούν οι τρύπες που γεννιούνται στο ενεργειακό σύστημα της χώρας σε περίπτωση ακραίων σεναρίων επάρκειας», είχε υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός στις 6 Απριλίου από τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ανακοινώνοντας την αλλαγή σχεδίου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στη σκιά του πολέμου, που περιλαμβάνει επίσης την παράταση της λειτουργίας της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ως λιγνιτικής έως το 2028 έναντι του 2025 και το ενδεχόμενο διετούς παράτασης ζωής για εκείνες της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου.
Κρίσιμη «κάβα» κάλυψης του 25% των ενεργειακών αναγκών
Προς ώρας οι εξτρά ποσότητες καυσίμου αποθηκεύονται στις αυλές των μονάδων και δεν εισέρχονται - με εξαίρεση τον Άγιο Δημήτριο 4 - προς αξιοποίηση στο σύστημα. Η «κάβα» που δημιουργείται όμως κρίνεται κρίσιμη, καθώς εκτιμάται πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να καλύψει ένα 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ώστε μαζί με την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις αυξημένες προμήθειες LNG να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στο δίκτυο ενέργειας και κατ’ επέκταση υποχρεωτικές περιορισμός της κατανάλωσης. Το πότε και αν το «όπλο» του συσσωρευμένου λιγνίτη θα βγει από τη φαρέτρα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και από τον εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια.
Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα
Ταυτόχρονα, με υψηλές ταχύτητες τρέχει και το σχέδιο ενίσχυσης της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικό σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα μέσω της εγκατάστασης μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων. Επισκεπτόμενος την υποδομή χθες ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στήριξης των υποδομών της χώρας αλλά και νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του τσουνάμι των αυξήσεων.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», την κατασκευή νέας Προβλήτας Small Scale LNG στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας. «Σκοπός είναι να συμβάλουμε, με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας που θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής χωρητικότητας. Το συνολικό κόστος της ανέρχεται σε 18.070.000 ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή στα 9.185.000 και τη δημόσια στα 8.885.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.