Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα όπου θα ενημερωθεί για το σχέδιο εγκατάστασης μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής 150.000 κυβικών μέτρων, με στόχο τη θωράκιση της χώρας στο ενδεχόμενο διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία, ενώ αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: Μοντέλο επιδότησης του φυσικού αερίου και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο
Διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αναμένεται να παράσχει εκ νέου ο πρωθυπουργός από τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, τον οποίο επισκέπτεται με τον Κώστα Σκρέκα στις 9.30 σήμερα το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για την υποδομή και το εναλλακτικό σχέδιο που δρομολογεί το Υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή ασφάλεια υπό τον κίνδυνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα τροφοδοσίας του αερίου προς την Ευρώπη.
Η λύση του δεξαμενόπλοιου με +150.000 κυβικά μέτρα & τα οφέλη
Το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί περιλαμβάνει την εγκατάσταση μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής. Δηλαδή, ενός ειδικά εξοπλισμένου δεξαμενόπλοιου, χωρητικότητας τουλάχιστον 150.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την ενίσχυση κατά 70% της τωρινής αποθηκευτικής ικανότητας των 225.000 κυβικών μέτρων στις τρεις υφιστάμενες χερσαίες δεξαμενές. Με την τέταρτη δεξαμενή η Ρεβυθούσα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύψει πλέον μετά την αεριοποίηση το 25% της επιπλέον ζήτησης σε φυσικό αέριο, που θα προκαλούσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη μία πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία.
Παράλληλα, θα παράσχει τη δυνατότητα να εκφορτώνουν ταυτόχρονα υγροποιημένο φυσικό αέριο δύο πλοία έναντι ενός που ισχύει σήμερα. Η αναβάθμιση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας θεωρείται κρίσιμη αν λάβει κανείς υπόψη την εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ πως για την αποφυγή περικοπών τροφοδοσίας σε περίπτωση ρωσικού μπλόκου, η χώρα μας θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο 50 εξτρά φορτία LNG. Συνεπώς θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στον προγραμματισμό των παραγγελιών, ώστε να δύναται ο σταθμός να ανταποκριθεί τεχνικά στο σενάριο κατακόρυφης αύξησης των εισαγωγών με πλοία LNG.
Δωδεκάμηνη ενοικίαση ή αγορά οι εναλλακτικές
Η απόφαση για την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) είναι ειλημμένη και πλέον απομένει η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας ανάμεσα σε δύο επιλογές, μία βραχυπρόθεσμη και μία μακροπρόθεσμη. Συγκεκριμένα, μεταξύ της ενοικίασης ενός δεξαμενόπλοιου για 12 μήνες, επιλογή με την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα εντός 2 μηνών ή την αγορά και μόνιμη εγκατάστασή του στο terminal του σταθμού, που υπολογίζεται λίγο πιο χρονοβόρα αλλά βάσει της μελέτης κόστους - οφέλους του ΔΕΣΦΑ κρίνεται πιο συμφέρουσα οικονομικά κατά περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνισμού.
Το ενδιαφέρον στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον σταθμό της Ρεβυθούσας εστιάζεται στο κατά πόσο ο ίδιος θα ανακοινώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου και αν θα επεκταθεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με το έτερο σημείο του έκτακτου εθνικού σχεδίου για την αποθήκευση αερίου για την Ελλάδα σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας.
Μήνυμα στην Ευρώπη για λύση αλλιώς εθνικό σχέδιο για νοικοκυριά & επιχειρήσεις
Από τη στρατηγική για τη χώρα υποδομή της Ρεβυθούσας, ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα αδράξει επίσης την ευκαιρία να εκπέμψει εκ νέου προς την Ευρώπη, μήνυμα επιτάχυνσης των κρίσιμων αποφάσεων για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στενάζουν κάτω από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Ο ίδιος άλλωστε έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επαναφοράς του λαϊκισμού εξαιτίας της ευρωπαϊκής διστακτικότητας και έχει δεσμευτεί, πως αν δεν υπάρξει εντός Μαΐου η αναγκαία συντονισμένη και αποτελεσματική πανευρωπαϊκή λύση, θα ενεργοποιήσει ένα νέο εθνικό σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης παρέμβασης για τη μείωση των τιμών, το οποίο ήδη τελεί υπό επεξεργασία και θα εξεταστεί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εντός της εβδομάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να αναφερθεί και σε άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και τη μετατροπή της σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος. Θα δώσει επίσης ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως τη μοναδική ρεαλιστική λύση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση του κόστους της ενέργειας, επισημαίνοντας την επιτάχυνση των σχετικών επενδύσεων.
Το «όπλο» του εικονικού αγωγού ονόματι LNG Truck-Loading Station
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και για άλλες δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη προμήθεια με φυσικό αέριο βιομηχανικών καταναλωτών, απομακρυσμένων δικτύων διανομής και τον εφοδιασμό πλοίων. Σε αυτές ανήκει ο LNG -Truck-Loading Station. Πρόκειται για σταθμό φόρτωσης φορτηγών αυτοκινήτων με LNG, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούνιο και οποίος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως εικονικός αγωγός φυσικού αερίου. Ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς οδικώς μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών για τη μεταφορά καυσίμου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.