Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, εξέπεμψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τη σημερινή Τριμερή Σύνοδο στην Ιερουσαλήμ, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023, προανήγγειλε ο Χατζηδάκης - Τι είπε για κατώτατο μισθό

Οι εναλλακτικές που εξετάζονται

Κατά τη συζήτηση του κ. Σκρέκα με τους ομολόγους του Νατάσα Πηλείδου και Karine Elharrar, αναφορικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει κλιμακωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.  

«Τα έργα αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή  ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας μετά το πέρας τις τριμερούς Συνόδου.

Παράλληλα όπως είπε συζήτησε με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο τρόπους για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. «Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε: «συζητήσαμε τα εμβληματικά έργα που προωθούμε στην περιοχή τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού «και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.