Μήνυμα προσήλωσης στη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα από την Κοζάνη, όπου θα εγκαινιάσει γύρω στις 12 το μεσημέρι το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώνει επίσης απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων το 2025 αντί του 2023 που είχε προγραμματίσει η ΔΕΗ, ως μια επιπλέον δικλείδα ασφάλειας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στη λογική της ανάγκης προσαρμογής στα νέα δεδομένα για την αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας και του Προέδρου της ΔΕΗ.
Διαβάστε ακόμη: Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τον Απρίλιο - Στα 40 ευρώ η θερμική MWh
Σήμερα παραμένουν σε λειτουργία πέντε μονάδες λιγνίτη στον Άγιο Δημήτριο, η Μελίτη στη Φλώρινα και η Μεγαλόπολη 4. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, στο τέλος του 2022 θα αποσυρθούν οι 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου και στο τέλος του 2023 οι υπόλοιπες τρεις - Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 - ενώ η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, Πτολεμαΐδα 5, αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα περί τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο με αρχική ισχύ τα 660 MW και τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου το 2026 ώστε να αυξήσει την ισχύ της από 850 έως 1.500 MW.
Διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται και σε αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη από τη ΔΕΗ κατά 40% - 50% στο πλαίσιο του ετήσιου πλάνου που έχει ζητηθεί να εκπονηθεί για την παραγωγή των λιγνυτορυχείων επί του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το ακραίο σενάριο διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο.
Φωτοβολταϊκό πάρκο - καθαρή ενέργεια για 75.000 νοικοκυριά
Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην περιοχή Λιβερά Κοζάνης είναι το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νατιοανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα τεράστιο έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, που σηματοδοτεί παράλληλα την ταχεία στροφή των ΕΛΠΕ από το πετρέλαιο σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ το πάρκο είναι συνολικής ισχύος 204 MW και περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, οι οποίες αναπτύσσονται σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά.
Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη
Εκτός από τα κέρδη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία από την επένδυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 320.000 τόνους, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.
Ενεργειακός «πυρετός» και την Πέμπτη
Η ενεργειακή αυτονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο του Πρωθυπουργού και την Πέμπτη με το βλέμμα πλέον στραμμένο στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, στη σκιά των αποφάσεων της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και εν αναμονή της τελικής εισήγησης της Κομισιόν για τον μηχανισμό στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση 6 σημείων.
Το σχέδιο της πλωτής αποθήκης στη Ρεβυθούσα
Η κ. Σίμσον θα μεταβεί επίσης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου εξετάζεται να εγκατασταθεί μόνιμα μία επιπλέον πλωτή αποθήκη χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων LNG στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής επάρκειας της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader η μελέτη κόστους - οφέλους που είχε ζητήσει το Υπουργείο, προβλέπει ως επικρατέστερο σενάριο τη διεξαγωγή διαγωνισμού από τον ΔΕΣΦΑ με fast track διαδικασίες και την αγορά ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου, το οποίο θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Ρεβυθούσα ώστε να αποφευχθούν κόστη μακροχρόνιας μίσθωσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.