Ρητές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επισιτιστικής επάρκειας και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική αγορά, παρείχε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκπέμποντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα στην αγορά για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας με στόχο τα πρόσκαιρα κέρδη πάνω σε μία πρωτοφανή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά.
Διαβάστε ακόμη: Γεωργιάδης: Ελεγχοι στα ψητοπωλεία - Ερχονται πρόστιμα για τις αυξήσεις στο σουβλάκι
«Κυρία Πρόεδρε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται. Η αγορά λειτουργεί καλά», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ομως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά σε όσους βλέπουν σε αυτή την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έμφαση στους πιο αδύναμους. «Όλοι θα βάλουμε πλάτη, το κράτος, οι πολίτες ήδη δοκιμάζεται το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχω την πεποίθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία στιγμή που στη χώρα μας οι μισθοί ακόμα είναι χαμηλοί. Και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους που ζουν στο νοίκι και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε», ανέφερε.
Κάλεσε, δε, ειδικά τις επιχειρήσεις παραγωγούς ενέργειας να βάλουν πλάτη, επαναλαμβάνοντας ότι για τις οποίες επανέλαβε ότι τυχόν υπερκέρδη θα φορολογηθούν στο 90%. «Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και γι’ αυτό προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μίας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη ΡΑΕ, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της εντός του επόμενου μήνα».
Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη αστάθεια
Αναφερόμενος στις εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του πολέμου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει ολόκληρη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. «Από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε μεσολάβησαν πολλά δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα το μέτωπο των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και θα πρέπει ενδεχομένως όλοι να προετοιμαστούμε για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενεσιουργό αιτία της κρίσης πρωτίστως την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρισμού και παρέθεσε το νέο πακέτο στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να εξαγγείλω ένα νέο πακέτο πρόσθετων παροχών υποστήριξης στους λογαριασμούς του ρεύματος, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με ένα έκτακτο επίδομα που θα δοθεί εντός του Απριλίου ύψους 200 ευρώ και μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα καύσιμα, των πρωτογενή τομέα όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές και πρέπει να στηρίξουμε σε αυτή τη φάση την ελληνική κτηνοτροφία. Και βέβαια από την 1η Μαΐου θα έχουμε και μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως έχουμε πει θα κάνουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις πριν το τέλος του μήνα, προφανώς όταν θα έχουμε λάβει υπόψη μας τις προτάσεις όλων των ειδικών, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού το οποίο κι αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε αυτή την απόφαση την οποία θα λάβουμε», σημείωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.