Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως ένα σημαντικό βήμα ώστε να πάψει η αγορά του φυσικού αερίου να είναι έρμαιο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με βαρύ αντίκτυπο στις τσέπες των ευρωπαίων πολιτών και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αποτιμά ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός μιλώντας στο Reader, την προσθήκη της πρότασης του Πρωθυπουργού για επιβολή πλαφόν στη διεθνή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τις προς εξέταση επιλογές της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη:  Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα του δημάρχου της Αθήνας Κ. Μπακογιάννη στην αντιπολεμική διαδήλωση του Λονδίνου

«Το ζήτημα της επιβολής πλαφόν παραμένει δυναμικά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνει, ενώ στα κέρδη της Αθήνας προσμετρά και τη διατήρηση στο τραπέζι του επανακαθορισμού του τρόπου διαμόρφωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο. Χαρακτηρίζει, δε, ορόσημο για το στόχο απεξάρτησης της Ευρώπης από ρωσικό αέριο τη συμφωνία μαμούθ Ε.Ε. - ΗΠΑ για την προμήθεια LNG.

Ο Νίκος Ρωμανός αποκρούει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακρίβειας Μητσοτάκη» ως πειστική μόνο για τα «τρολ του διαδικτύου». Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «χυδαία προπαγάνδα» και «αφοριστικά συνθήματα» προς αποκόμιση μικροκομματικών οφελών.

Στη γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κλείνει κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, αποδίδοντας το διαρκές αίτημα του Αλέξη Τσίπρα σε «μικρότητα» και αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ενότητα και όχι το ενδεχόμενο να περάσει εν μέσω πολέμου 2 - 3 μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.  Αναφορικά με την πανδημία, σκιαγραφεί τα βήματα της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το Πάσχα, εκτιμώντας πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι πιο έντονη προς το καλοκαίρι, αλλά τονίζει πως πρόκειται για δυναμικό φαινόμενο που απαιτεί προσοχή.

 - Πως αποτιμάτε το κείμενο συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσον αφορά στα ζητήματα της ενέργειας;

 - Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σοβαρές και πλήττουν όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση πέραν των εθνικών προσπαθειών.

Για αυτό η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση της συλλογικής αγοραστικής δύναμης που έχουμε ως ΕΕ για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται τόσο η πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια αερίου όσο και η πρόταση για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης.

Οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πολύ δύσκολες και πολύωρες. Έγινε ένα σημαντικό βήμα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Πετύχαμε, δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Να μπει στο Κείμενο των Συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, δύσκολο και άδικο σε αυτή τη φάση, διότι όλα τα συστήματα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν προσανατολισμένα στο φυσικό αέριο.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές έως αρνητικές για παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας, το ζήτημα της επιβολής πλαφόν παραμένει δυναμικά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο, δεν ήταν προγραμματισμένο να μπει η Οδηγία προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Κείμενο Συμπερασμάτων. Μπήκε μετά  από μεγάλη και σκληρή επιμονή τόσο από τον Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και από τους ηγέτες του Νότου. Η Ευρώπη έπρεπε και πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά γιατί αν δεν βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει επαρκώς στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 - Πόσο θωρακίζει την εφοδιαστική επάρκεια η συμφωνία Ε.Ε - ΗΠΑ για προμήθεια LNG;

 - Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την προμήθεια  LNG συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η προμήθεια επιπλέον 15 δις. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου καλύπτει το 15% του στόχου για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το 25% του στόχου για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ευρώπη το 2022.

Στόχος της Ευρώπης είναι να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές αερίου κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Από τη μείωση αυτή των 100 δισ. κυβικών μέτρων το 60% θα προέλθει από την αύξηση των εισαγωγών LNG ενώ η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από άλλες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τα επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα που εξασφαλίζει η συμφωνία των δύο πλευρών αποτελούν ένα ορόσημο ως προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Είναι σαφώς ένα σημαντικό βήμα ωστόσο θα πρέπει να γίνουν και άλλες συντονισμένες ενέργειες. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η απόφαση να έχουμε μια κοινή προμήθεια ή οι συμφωνίες για κοινή αποθήκευση εξασφαλίζουν την ασφάλεια της  εφοδιαστικής αλυσίδας και επιταχύνουν την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά.

 - Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να καταγγέλλει "ακρίβεια Μητσοτάκη". Τι απαντάτε;

 - Το αφήγημα περί «ακρίβειας Μητσοτάκη» είναι το ίδιο πειστικό με όσα ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ περί «πανδημίας Μητσοτάκη». Πιθανόν να βρίσκει ανταπόκριση στα τρολ που διακινούν τα… διασκεδαστικά, πολλές φορές, σποτάκια που βγάζει η Κουμουνδούρου. Ο κόσμος όμως γνωρίζει: Η δίνη της ακρίβειας στην οποία βρισκόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες είναι παγκόσμιο φαινόμενο, πυροδοτήθηκε από την πανδημία και εκτοξεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κόσμος επίσης γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι είναι δυνατόν με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ώστε να απαλύνει τις τεράστιες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες που πήραμε μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενισχύουμε τους πολίτες με στοχευμένα μέτρα που μόλις πρόσφατα πήραν άλλες χώρες. Το δίχτυ προστασίας που έχουμε απλώσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ήδη ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ και σε σχέση με τον πληθυσμό της να έχει στηρίξει περισσότερο την κοινωνία απ’ ό,τι εμείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με ψέματα, με fake news, με χυδαία προπαγάνδα και με αφοριστικά αφηγήματα, υπηρετούν την πολιτική του «όχι σε όλα» προσπαθούν να βρουν πολιτική διέξοδο και να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη απεμπολώντας στην πραγματικότητα τον ουσιαστικό ρόλο της Αντιπολίτευσης που είναι να ελέγχει την εξουσία και να είναι χρήσιμη για τους πολίτες και τη χώρα.

 - Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά εκλογές. Τι θα σήμαινε για τη χώρα μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη συγκυρία;

 - Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία, που η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Το κρουστικό κύμα και οι αναταράξεις που προκαλεί η ρωσική εισβολή σε μία κυρίαρχη χώρα καταπατώντας κάθε αρχή Δικαίου είναι συγκλονιστικές. Από τη μία πλευρά έχουμε τη φρίκη του πολέμου και την ανθρωπιστική καταστροφή και από την άλλη βλέπουμε τις συνέπειές του που αλλάζουν άρδην όλα όσα θεωρούσαμε αυτονόητα και δεδομένα.

Αλλάζει η ίδια η παγκοσμιοποίηση με τρόπο που αντανακλάται άμεσα στις ζωές όλων μας. Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, καλπασμός των τιμών και όλα αυτά μετά από μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και συντονισμένες ενέργειες μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές. Με μία εντυπωσιακή - για τα όσα ιστορικά γεγονότα βιώνουμε - μικρότητα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιμένει να θέτει θέμα πρόωρων εκλογών την ώρα που θα έπρεπε να είμαστε συσπειρωμένοι με εθνικούς και ευρωπαϊκούς όρους να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο για να μετριαστούν οι συνέπειες και οι κλυδωνισμοί του πολέμου.

Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα και συσπείρωση. Η εκλογολογία και η  προσφυγή σε πρόωρες εκλογές δεν συμβάλουν σε αυτήν την πολιτική σταθερότητα όταν μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει η χώρα με υπηρεσιακή για κυβέρνηση για δύο ή τρεις μήνες.

Αλλά δεν εκπλήσσει κανέναν ο κ. Τσίπρας με την τακτική του. Προσπαθεί να βρει αφήγημα, να πάρει τα… φώτα από το κόμμα του και τα εσωκομματικά ζητήματα που έχει αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας. Άλλωστε το ίδιο δεν έπραξε και στην πανδημία τορπιλίζοντας συστηματικά την εθνική προσπάθεια;

 - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της διασποράς του κορoνοϊού; 

 - Είναι σαφές ότι η δυναμική της επιδημίας είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον είναι ευρύτατη, προκαλώντας όμως στην πλειονότητα ελαφρά νόσο. Χρειάζεται ακόμη προσοχή αλλά πλέον έχουμε το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης, τον εμβολιασμό. Η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού έχει φτάσει στο 84%-85% και αυτό αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη βαριά νόσηση. Για αυτό βλέπουμε ότι ενώ έχουμε ακόμη υψηλό αριθμό κρουσμάτων δεν έχουμε αντίστοιχα υψηλό αριθμό εισαγωγών όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από τις νοσηλείες και δη τις βαριές νοσηλείες.

Αναφορικά με τα μέτρα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τη γενική γραμματέα, την κυρία Αγαπηδάκη, ένα συνολικό πλάνο της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει και δυναμικά χαρακτηριστικά με βάση την πορεία της πανδημίας. Όσο δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε να πάμε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους στην απόλυτη κανονικότητα αλλά και στη γενικότερη άρση των μέτρων. Άρα μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο.

Εξάλλου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από  τις 15 Απριλίου η αναστολή του πρόστιμου των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εγκαταλείπονται ουσιαστικά οι πολιτικές περιορισμού είτε πρόκειται για περιορισμούς μέσα στα κράτη είτε στα διακρατικά ταξίδια και η προστασία, εκτός από το μέτρο του εμβολιασμού, έγκειται στα μέτρα ατομικής προστασίας, στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων επανεξετάζει διαρκώς τα δεδομένα και εισηγείται στην Κυβέρνηση τα βήματα για τη σταδιακή και ασφαλή άρση των περιορισμών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.