Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά το ηχηρό μήνυμα ενότητας που έστειλαν χθες Ευρώπη και Δύση απέναντι στη βαρβαρότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν έμφαση στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην ενέργεια, καλούμενοι να συγκλίνουν στον τρόπο διασφάλιση της εφοδιαστικής επάρκειας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο δεδομένης της απόφασης για ταχεία απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα.  

Δίνουν τα χέρια για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου οι 27 της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters,  οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου  φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα, καθώς και στον συντονισμό  των μέτρων μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου με στόχο τη δημιουργία αποθέματος φυσικού αερίου το οποίο δεν θα προέρχεται από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Απόλυτη και αρραγής η ενότητα της ΕΕ απέναντι στη ρωσική εισβολή

Συμφωνία μαμούθ Ε.Ε. -  ΗΠΑ για προμήθεια LNG

Σε αυτό το πλαίσιο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσουν ένα πρόγραμμα μαμούθ για την εξαγωγή επιπλέον LNG από την Αμερική στην γηραιά ήπειρο για τους επόμενους δύο χειμώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η συμφωνία αυτή ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που μεταφράζεται περίπου στο 30% των ετήσιων εισαγωγών ρωσικού αερίου από την Ε.Ε.

Η Ελλάδα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται να υπερασπιστεί ξεκάθαρα την κοινή προμήθεια αερίου από την Ε.Ε. ως τη μοναδική λύση συμπίεσης των εξωφρενικών τιμών (αν δεν επιβληθεί πλαφόν) μέσω της διαπραγμάτευσης από μία υπερεθνική οντότητα στο μοντέλο της προμήθειας των εμβολίων για τον κορονοϊό αντί της κατά μόνας διαπραγμάτευσης των κρατών μελών. «Για να γίνει, προφανώς, αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν και να εκχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε και άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πάγος από τον Βορρά στο πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε βρίσκουν κοινό σημείο επαφής στην πρόταση της  Αθήνας και των χωρών του Νότου για την επιβολή πλαφόν στη διεθνή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που εξαρτάται απόλυτα από το ράλι του φυσικού αερίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό βρίσκει σθεναρή αντίσταση στις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Για το Βερολίνο μάλιστα το κλίμα είναι βαρύ στη Σύνοδο Κορυφής  - ιδίως από Ιταλία και Ισπανία - με αιχμή τη συμφωνία που έκανε μόνη της για προμήθεια αερίου από το Κατάρ, προκαλώντας πυρά για ιδιοτελή στάση.

Οι αποκαλούμενοι φειδωλοί του Βορρά φαίνεται να βάζουν φρένο και στην άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση της τσέπης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ηλεκτροσόκ των τιμών στην ενέργεια, «κλοτσώντας το τενεκεδάκι» παρακάτω. Ευρωπαϊκές πηγές δείχνουν για αποφάσεις σε μια έκτακτη Σύνοδο αρχές με μέσα Μαΐου, ώστε να γίνει πιο αναλυτική συζήτηση για την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπερασπιζόμενος την άποψη ότι στη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση για την Ευρώπη «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές», προκειμένου οι ευρωπαίοι πολίτες να μην είναι όμηροι παιχνιδιών αισχροκέρδειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα από χθες επιμένοντας στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και όπως είπε «η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων»,  αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. «Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», αναμένεται να επαναλάβει ο Πρωθυπουργός στους ευρωπαίους εταίρους του, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων σε εθνικό επίπεδο δεν είναι αρκετά για να απορροφήσουν την ενεργειακή καταιγίδα που βιώνουν όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.